Armenija

Poznata po konjaku i burnoj prošlosti, Armenija je ponosno utočište najstarije kršćanske nacije na svijetu.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, zemlja je doživjela procvat tradicionalne kulture… Glavni grad Yerevan središte je kulturnih aktivnosti i moderne umjetničke scene. U Armeniji ćete naići na prekrasne krajolike s gustim šumama, idiličnim jezerima i pustinjama, a njezino možda najvrednije blago su fascinantni drevni samostani i svijećnjacima osvijetljene crkve.

Armenija je smještena južno od Kavkaza, u planinama između Crnog mora i Kaspijskog jezera, a prostire se na površini od 29.800 četvornih kilometara. Granicama ukupno dugim 1.254 kilometara, okružena je Turskom, Gruzijom, Azerbajdžanom i Iranom, a nastanjuje je oko 3,3 milijuna stanovnika. Zbog burne prošlosti, Armenci imaju veliku dijasporu diljem svijeta, njih oko 8 milijuna, od Rusije i Francuske pa sve do SAD-a i Kanade.

Najviši planinski vrh Armenije je Aragac, koji se uzdiže na visini od 4090 metara, a najduža rijeka je Araks (914 kilometara) koja samo dijelom dijelom protječe kroz Armeniju, a najveće jezero je Sevan koje zauzima površinu od 1417 četvornih kilometara.

Glavni grad Yerevan  jedan je od najstarijih svjetski gradova, u kojem živi oko 1,3 milijuna stanovnika. U gradu, koji u svojim zidinama još uvijek krije duhove prošlosti, možete uživati u posjetu brojnim atraktivnim muzejima i galerijama. Neće vas razočarati ni kafići, kao niti raznovrsni koncerti koji se ovdje održavaju, a grad ima i bogat noćni život.

Armenija je država stare povijesti , a poznata je po tome što je prva preuzela kršćanstvo kao službenu vjeru 301. godine. Samostalnost je dobila 1988. godine, kada se odvojila od Sovjetskog Saveza, s kojim i danas ima dobre odnose. No, to ne vrijedi za Tursku, koja je 1915. godine žrtvovala oko milijun Armenaca, kao ni za Azarbajdžan s kojim se krajem prošlog stoljeća sporila oko teritorija Gorski Karabah.

Armenija je ustrojena kao republika s jednim zakonodavnim domom, koja se tek počinje navikavati na demokraciju. Uz brojna rudna bogatstva kao što su, primjerice, bakar, cink, zlato, olovo ili molibden, a vrlo je razvijena i poljoprivreda. Armenci  postaju sve poznatiji po svojim vrhunskim vinima, a posebice po brandyju kojeg nazivaju i armenski konjak. Bruto nacionalni proizvod po stanovniku još je iznimno nizak (4.270 dolara), sa stopom nezaposlenosti od 12 posto.

Ljubaznost i gostoprimstvo domaćina Armenije nadaleko je poznata, a mnogi će vam s oduševljenjem otkrivati ljepote i znamenitosti svoje zemlje. Armenci čine 98 posto stanovništva, Jezidi 1,3 posto, Rusi 0,5 posto i neznatan postotak ostalih.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Armeniji:
Ararat

Ne propustite vidjeti biblijsku planinu Ararat, na kojoj se, prema vjerovanju, Noah nasukao sa svojom arkom nakon potopa.

Matenadaran Insitut

U Matenadaran Institutu nalazi se muzej srednjovjekovnih zapisa iz povijesti, filozofije, medicine i umjetnosti.

Samostan Geghard

Vrijedi posjetiti samostan Geghard, isklesan u planini, koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Povijest pod zaštitom UNESCO-a

Administrativni centar armenske crkve je u mjestu Echmiadzin, u kojem je crkva iz 7. stoljeća Sv. Hripsime, također pod zaštitom UNESCO-a kao svjetska kulturna baština.

Samostan Tatev

U Armeniji možete živati u vožnji najdužom žičarom na svijetu, dugoj punih 5,7 kilometara, a koja će vas odvesti do samostana Tatev.