Aronija

Nedovoljno zamijećena, čudesno ljekovita biljka.

Ova čudesna biljka iz porodice ruža, latinskog naziva aronia melanocarpa, u Europu je stigla s istočne obale Sjeverne Amerike. Zbog njena izgleda i sposobnosti preživljavanja na temperaturi od – 47 stupnjeva Celzija, nerijetko se može čuti kako je nazivaju sibriska borovnica.
Za svoga rasta doseže maksimalno 3 metra visine, te 2,5 metra širine. Prepoznajemo ju kao listopadni grm kojega ukrašavaju prekrasni bijeli cvjetovi na kiticama, što je ponajviše privuklo Europljane. Međutim, njena najveća tajna krije se u ukusnim, ljubičasto- crvenim, plodovima koji sazrijevaju u kolovozu, a koji sadrže znatan broj ljekovitih svojstava. Fascinira to što nerijetko po jednome grmu možemo sakupiti i po 15 kilograma plodova, no s druge strane moramo uzeti u obzir da na području naše zemlje ovoj biljci ne prijete štetočine i prirodne bolesti, što dakako ide u prilog količini plodova.

Priča se naime, da su nekoć Indijanci s područja Sjevene Amerike bili dobro upoznati s njenim ljekovitim svojstvima, te su ju često koristili u prehrani ili kao prirodni lijek na način da su ju sušili i potom mljeli. No, kako to obično biva, u Europi su se prvo orijentirali na njen prekrasan izgled, pa ne čudi što je dobila nagradu Kraljevskog vrtlarskoga udruženja u Velikoj Britaniji. Stavimo li to po strani, otkriti ćemo kako su plodovi ove biljke pomogli liječenju nuspojava izazvanih radijacijom (Černobil), te da se listovi i kora koriste za zaustavljanje krvarenja.

Da ne duljimo, ovu biljku vrijedi imati u svome vrtu iz nekoliko razloga. Vrlo je lijepa izgleda i osvježit će Vaš vrt. Pored toga, istraživanja su pokazala kako pomaže liječenju mnogobrojnih, iznimno opasnih, bolesti. Neke od njih su: trovanje teškim metalima i radioaktivnim tvarima, kardiovaskularne bolesti, karcinom, migrene, šećerna bolest, bolesti želuca i slično. Također, povoljno djeluje na Vaš imunološki sustav, te ga čini otporniji. Sve ovo ne čudi kada znamo kako u svome plodu sadrži mnogo biološki aktivnih tvari, vitamina i minerala.

Piše: Wish.hr
Slike: Shutterstock