Artičoka kraljica kuhinje i super hrana za žuč

Predivna ljepotica ljubičastih cvjetova artičoke nikoga ne ostavlja ravnodušnim pogotovo kada se zna da srce te biljke pomaže pri zdravlju, a kao namirnica u kulinarstvu dovodi nepce do neslućenih užitaka.

Dokazano je da blagotvoran učinak artičoke pomaže u radu žući i jetre koje su iznimno važne u preradi hrane probavnog trakta

Artičoka ili kako je u nekim područjima zovu Gardun (lat Cynara cardunculus) biljka je iz porodice glavočika koja se uzgaja diljem svijeta zbog prehrambenih razloga, ali i u medicinske svrhe.

Još su stari Egipćani dobro znali dobrobiti ove biljke pogotovo kada su njihovi liječnici pomagali ljudima s lošijom probavom, a nakon obilnih i raskošnih gozbi sna kojima su se konzumirala teža jela za probavu i to u većim količinama.

articoka-2

Djelovanje i primjena

Pojačano stvaranje i lučenje žuči dovodi se u izravnu vezu djelovanjem artičoke, jer njeno konzumiranje izazvano potiče prirodnu probavu namirnica koje su bogate masnoćama.

Artičoka smanjuje razinu povišenog kolesterola tako što ga izbacuje putem probavnog trakta te pojačava njegovu razgradnju kroz žučne kiseline. Ovi iznimno važni procesi koje artičoka izaziva bitno smanjenju povišeni kolesterola u krvi i stoga ona postaje važna namirnica kod ljudi koji pate od navedenih tegoba.

OVDJE pronađite zanimljiv i kusan recept s artičokom

Tjestenina s artičokama, piletinom i pancetom

Artičoka ima i svojstva blažeg laksativa što je dobro za one osobe koje imaju problema s pražnjenjem crijeva koja su glavni organ našeg imunološkog sustava.
Odlična je namirnica za općenito izbacivanje toksina iz organizma, a i jako je dobra u slučaju odluke uza smanjenje tjelesne težine upravo stoga što ubrzava metabolizam.

U današnje vrijeme povećanog konzumiranja alkoholnih i umjetno dobivenih pića artičoka će izuzetno pomoći kod obnove jetre i njenog rada.

Napravite ukusni i zdravi čaj od artičoke

Osušeno lišće artičoke, jedan prstohvat, prelije se s 2 dcl vruće vode, otprilike na 70 stupnjeva Celzijusa te se pričeka 15 minuta nakon čega se čaj procijedi i pije u manjim gutljajima.

Artičoka sadrži folne kiseline, vitamine C, K i B. O, a od minerala obiluje bakrom, kalcijem, željezom, kalijem, magnezijem i fosforom.

articoka-1

Facebook Like Button