Australski oraščić ili makadamija

Izrazito hranjiv, slatki, kaloričan i ljekovit australski oraščić u sebi sadrži brojne antioksidanse a dolazi iz daleke Australije. Plantažni uzgoj započeo je na bajkovitim Havajima, a oraščić raste na zimzelenom drvetu, koje naraste između petnaest i dvadeset metara u visinu. Drvo počinje davati plod tek nakon sedme godine. Australski oraščić je izvana donekle sličan lješnjak,u a unutar njegove tvrde kore nalazi se kremasto bijeli plod. Iz ploda se dobiva skupocjeno i iznimno korisno ulje oraščića ili kako je poznatije ulje makadamije koje se kasnije najčešće koristi u kozmetičke svrhe, u raznim preparatima za njegu kose i kože. Valja naglasiti da je ulje makadamije izuzetno korisno i u prehrani.

Ljekovita svojstva makadamije

Plod oraščića ili makadamije sadrži visok udio omega-3 masnih kiselina dobrih za zdravlje srca i krvnih žila, a zanimljivo je da može pridonijeti smanjenju tjelesne težine. Iako je okus ovog ploda jako popularan ipak zbog velike kaloričnosti, oko sedamsto kalorija na 100 grama, ne treba pretjerivati s konzumacijom.
Osim visokog postotka masti, oko 75%, sadrži i visoke postotke željeza, fosfora te selenija kao i B kompleks i E vitamina..
Ulje makadamije se koristi za smanjenje količine kolesterola i triglicerida u krvi a ovo čarobno ulje zbog svojeg sastava pomaže i u izgradnji živčanog sustava.

Makadamija

Oraščić i ulje makadamije kulinarstvu

Oraščiće se svakako preporučuje jesti sirove, a u kulinarskim majstorijama najčešće se koriste u kolačima i ostalim slasticama te salatama. Pošto je ulje makadamije termički stabilno često se, osim za salate, koristi i kod pečenja. Iako australski oraščić nije čest alergen kao ostali orašasti plodovi preporučuje se oprez kod osoba koje su alergične na takve plodove.

Makadamijino ulje i koža

U kozmetičke svrhe makadamijino ulje se može koristiti kao krema za lice, odstranjivač šminke, kao čistač kože, te poslije tuširanja kao ovlaživač za kožu i kosu. Prednost mu je što se zbog svog specifičnog sastava jako brzo upija u kožu, a regulira i stvaranje sebuma kojeg izlučuju lojne žlijezde. Makadamijino ulje je približno slično onim uljima koje proizvodi ljudski organizam koje luče žlijezde stoga ga tijelo izvrsno prihvaća. Za još bolje rezultate u kozmetičkoj industriji ulje australskog oraščića kombinira se s arganovim uljem.

Makadamijino ulje i kosa

Kada se primjenjuje za njegu kose ono je jako nahrani, daje joj elastičnost, glatkoću i sjaj, a posebice obnavlja kosu koja je podvrgnuta kemijskim tretmanima te sprječava blijeđenje boje na obojenoj kosi. Ulje se može primijeniti na mokroj i suhoj kosi. Osim svojih hranjivih sastojaka makadamijino ulje odlično djeluje i kao UV zaštita.

Makadamija

Praktičan savjet za masku od makadamijinog ulja:

Prije nego ulje nanesete na kosu prethodno ga treba zagrijati na 20 do 30 stupnjeva u mikrovalnoj pećnici. Potom ga malo ohladite i par kapi ulja nanesite od korijena kose prema vrhovima te zatim dobro iščetkajte kako bi ravnomjerno raspodijelili po kosi. Masku možete zadržati na kosi 15 minuta te je potom oprati. U slučaju da imate jako suhu kosu nanesite svega par kapi ulja prema istom opisanom postupku te ju naprosto ne ispirite.

Izdvojeno:

> Aborigini su ovaj plod smatrali izvrsnim prehrambenim sastojkom svoje kuhinje
> Makadamija je otrovna za pse, a simptomi mogu biti slabost i drhtanje mišića
> Za domaće kozmetičke pripravke od makadamijinog ulja odaberite obvezno hladno prešano ulje
> Samo dvije od sedam vrsta makadamijinih oraščića jesu jestive
> Drvo je 1857. godine dobilo ime po škotskom znanstveniku Johnu Macadamu
> Ne sadrži gluten te se upotrebljava u proizvodima bez glutena
Facebook Like Button