Austrija sjajni Gru

Osim što je Austrija glavno turističko odredište za zimske radosti i sportove, odiše visokim životnim standardom, odličnim vinom te je široko poznata i po svojim kulinarskim delicijama. Prva asocijacija za Austriju me veže za chefa Christiana Cabaliera i njegov odličan recept koji sam davno usvojila za Kaiserschmarrn. Da ne spominjem sjajan Wiener Tafelspitz ili nepogrješivi Apfelstrudel.

Austrija proizvodi više bijelih nego crvenih vina. Većina vina Austrije su suha, sa višim alkoholima i punijim tijelom. Vina variraju, ovisno o stilu od jako suhih Trocken vina, do jako slatkih vina, Trockenbeerenauslese. Ovisno o razini zrelosti grožđa i šećera u vinu razlikujemo tri glavne razine kvalitete vina:

Tafelwein

Qualitätswein

Prädikatswein

Austrija proizvodi fantastična bijela vina od kojih je daleko najpoznatiji Grüner Veltliner. Grüner Veltliner je ujedno i najrasprostranjenija bijela vinska sorta grožđa Austrije. Kolege sommelieri ga rado svrstavaju u svoje vinske karte jer ima reputaciju food – friendly wine. Vina Grüner Veltlinera su svježa, pomalo svojom strukturom slična Rieslingu, bogate su teksture, puna biljnih i začinskih okusa. Puna su nota bijelog i zelenog papra i pomalo pikantna. U Austriji zauzima oko 29,5 % ukupne površine vinograda. Najzasađeniji je u sjevernom dijelu Niederösterreichu i Burgenlandu. Grüner Veltliner ima odličan potencijal starenja u boci.

NAJPOZNATIJE BIJELE SORTE GROŽĐA

Grüner Veltliner

Welschriesling

Müller Thurgau

Riesling

Sauvignon Blanc

Chardonnay

NAJPOZNATIJE CRVENE SORTE GROŽĐA

Zweigelt

Blaufränkisch ( Lemberger )

Portugieser

St. Laurent

Pinot Noir

podrum

NAJPOZNATIJE VINORODNE REGIJE AUSTRIJE

• Niederösterreich ( Donja Austrija), ujedno i najveća pokrajina sa tri regije: Donauland, (Podunavlja)Themen i Falkenstein. U vinorodnom području Wachau za suha bijela vina ima posebna oznaka
kategorije za kvalitetu vina od manje prema većoj razini sladora i zrelosti : Steinfeder, Federspiel i Smaragd.

• Burgenland ( Gradišće ) iz koje dolaze sjajna slatka vina kasnih berbi, izbornih berbi, izbor bobica i izbor suhih bobica te odlična crvena vina. Vinogradarstvo je podijeljeno na dva područja: Rust Neusiedlersee i Eisenberg. Iz Rusta nam dolazi jedno od sjajnih desertnih vina Ausbruch.

• Steirmark ( Štajerska ) sa svoja tri vinorodna područja: Südsteieremark, Sud – Oststeiermark i Weststeiermark.

• Wien ( Beč ) , poznata po mladom vinu Heuriger. Vodeća vinorodna područja su u mjestima Bisamberg, Nussberg, Kahlenberg i Georgenberg.

NAJPOZNATIJI PROIZVOĐAČI VINA AUSTRIJE

Bründlmayer

Hirsch

F.X. Pichler

Schloss Gobelsburg

Sattlerhof

Kracher

Malat

Nigl

Knoll

Prager

Heinrich

Loimer

NAJBOLJE GODINE AUSTRIJSKIH VINA

2005.,2006.,2007.,2008.,2009…

Tekst: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Foter/Shutterstock (naslovna)

Facebook Like Button