Azerbajdžan

Azerbajdžan zemlja prirodnih i kulturnih ljepota, zemlja crvenog zlata ili poznatijeg začina šafrana i Beluga kavijara. Šafran, kao najskuplji začin na svijetu, ponos je Azerbadžana, a kavijar Beluga po kilogramu košta 80 000 Kuna budući se smatra jednom od najfinijih delicija na svijetu. Ovaj prefini kavijar potječe od ikre ribe Morune odnosno kako je zovu u Azerbedjanu, Huso huso.

U glavnom gradu Baku od 18. do 28. lipnja 2015. održavaju se Europske igre, spektakl velikih razmjera na kojem sudjuluju najbolji europski sportaši, a regulirane su od strane europskog olimpijskog odbora

baku

Azerbajdžan se prostire na oko 86 tisuća četvornih kilometara u južnom Kavkazu, a ima izlaz na Kaspijsko jezero. Država je nastala 1989. godine raspadom Sovjetskog Saveza, a graniči s Rusijom, Gruzijom, Iranom i Armenijom (unutar čijeg teritorija se nalazi enklava Nahečevan koja graniči s Iranom).

baku-p-1

Najviši planinski vrh je Bazar-Djuzi (4480 m), a najduža rijeka Kura (1510 km) koja protječe većim dijelom zemlje. Azerbajdžan okuplja oko 9 milijuna stanovnika, od čega gotovo petina živi u glavnom gradu – Baku. Od osamostaljena traju ratne čarke s Armenijom, s kojom je granica još uvijek zatvorena.

Azerbajdžanci, kojih je po etničkom sastavu 82 posto, svoju su državu uredili kao višestranačku republiku s jednim zakonodavnim domom, zajedno sa 7 posto Rusa, 5 posto Armenaca i 6 posto ostalih naroda koji tamo žive. Važnije prihodi donosi nafta, zemni plin, željezo, kao i duhan, pamuk, grožđe te riba. Nalazišta nafte ubrzala su inozemna ulaganja i razvoj gospodarstvo, no bruto nacionalni proizvod je i dalje prilično nizak – tek 4601 dolara po stanovniku prema podacima iz 2005.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Azerbajdžanu:
  1. Baku

Glavni grad Azerbajdžana prozvan je „Parizom Istoka“ zbog jedinstvenog spoja istočne i zapadne arhitekture. Impresivan je stari grad (Ićeri šeher), a svakako treba vidjeti tvrđavu sa Širvanšahovom palačom i Tornjem djeva koji su pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Zoroastrianizam

Turisti rado posjećuju i najizoliranije i najviše planinsko selo Khinalug na sjeveru zemlje. Ovo je nekoć bilo središte zoroastrianizma – monoteističke religije koja se temelji na borbi dobra i zla, a čije je okvire postavio Zaratustra.

khinalug

  1. Naftalan

Naftalan je lječilišna meka Azerbajdžana, koja se smjestila u središnjem dijelu zemlje. Poznata je po ljekovitim kupkama s naftom koje učinkovito rješavaju probleme psorijaze, reumatizma i artritisa.

  1. Suze Kyapaza

Sedam idiličnih planinskih jezera u blizini planine Kyapaz i Nagorno-Karabakha tvore omiljenu turističku destinaciju. Ovdje možete istražiti floru i faunu, kupati se, pecati i pozabaviti drugim vodenim aktivnostima.

  1.  Blatni vulkani i arheološka čuda

Prirodne i kulturne ljepote Azerbajdžana otkrite u Nacionalnom parku Gobustan, na istoku zemlje. Riječ je o području dubokih klanaca, blatnih vulkana, vapnenačkih stijena i brojnih fosila koje krije i zadivljujuće artefakte pretpovijesne umjetnosti na kamenu stare nekoliko desetaka tisuća godina.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: azerski
Religija: islam (96 posto)
Valuta: manat = 100 gopika
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Azerbejdžan u Beču (tel.: 0043 1 403 13 22)
Kako putovati: najbolje zrakoplovom preko Moskve ili Istanbula do glavne zračne luke Heydar Aliyev International Airport  u Bakuu.
Kada putovati: Od travnja do lipnja.
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
HoteliAmbassador Hotel Baku  3 zvjezdice (137 eura), Excelsior Hotel Baku  4 zvjezdice (223 eura), a iznimka je AF Hotel-Aqua Park Aparthotel  s četiri zvjezdice u kojem noćenje stoji tek 69 eura.
Restorani: Kušajte srednjoistočnu gastronomiju u restoranu Bibi, a istočnoeuropsku kuhinju u restoranu L’Aparté. U Nahečevanu u restoranu Gənclik Kafesi nude se specijaliteti bliži tuskoj kuhinji.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH ne savjetuje putovanje u regiju Nagorno-Karabakh, kao ni u vojno okupirano područje koje ga okružuje, oko kojeg traje spor između Azerbajdžana i susjedne Armenije. Također ne savjetuje se putovanje u pogranična područja s Armenijom. U navedenim područjima mogući su povremeni oružani sukobi. Strancima koji posjete regiju Nagorno-Karabakh bez dozvole Azerbajdžana bit će zabranjen ulazak u Azerbajdžan. Kopnena granica između Azerbajdžana i Ruske Federacije (područje Dagestana) zatvorena je za strane državljane.

Pijte vodu iz boce i jedite samo u provjerenim restoranima.

Faraways / Shutterstock.com (djeca)
Fotografija: David Davidson, Pierre, Loom Studio

Facebook Like Button