Badem kralj sušnih područja

Ima jedan čaroban plod iz porodice ruža, a nazivaju ga još i “kraljem sušnih područja”. Riječ je o bademu, poznatom i pod nazivom bajam ili mendula. Ima široku upotrebu u kulinarstvu, ali i u kozmetičkoj industriji. Ovaj plod raste na stablu, ima zelenu ovojnicu i tvrdu ljusku u kojoj se nalazi plod. Kod nas najbolje raste u primorju, a zapravo potječe s Bliskog Istoka.

Dobrobiti

Bademi su vrlo hranjivi, bogati vitaminima i mineralima. Lužnat je pa ne stvara kiselinu u želucu, odličan je kao snack te obiluje vitaminom E. Dobro ga je koristiti ako se bavite fizičkom aktivnošću jer pomaže protiv upale mišića, daje energiju za vježbanje, a dobar je i za koncentraciju pa može pomoći i kod učenja. Može se jesti sirov, ali i termički obrađen.

badem-2

Vrste badema

Postoje dvije vrste badema, slatki i gorki badem. Slatki badem je jestiv, dok je gorki badem otrovan pa se ne koristi za jelo, već se koristi u liječenju. Dobar je za ublažavanje bolova raznih vrsta, a njegovo mlijeko, odnosno njegov sok dobar je kod želučanih tegoba. I dok je gorki badem pravi lijek, slatki badem je ukusna namirnica široke primjene. Koriste ju slastičari, vole ju nutricionisti, a dobra je i za sportaše.

Sirova hrana

Badem je najbolje jesti u sirovom obliku sa smeđom opnom koja ga obavija. Možete ga jesti samog ili pak njime ukrasiti svoje slastice. Od njega je moguće napraviti i mlijeko koje osvaja svojim bogatim okusom, a veoma je ukusno i u voćnom napitku, frapeu ili smoothiju.

badem-1

Kuhana jela

Osim kao sirova hrana, badem je sastojak brojnih ukusnih kuhanih jela i slastica. Izvrsno odgovara s tjesteninom i tunjevinom, kao dio juhe od šipka ili pak kao jedan od glavnih sastojaka ukusnih čajnih kolačića. Može ga se koristiti s opnom, a po želji ih se može blanširati i opnu odstraniti. Takvi su glavni sastojak poznatih Rafaelo kuglica, dok se nasjeckani na listiće koriste za dekoriranje torti i kolača.

Kozmetika

Badem je dobar i za kožu. Može se pronaći kao sastojak krema, ali i u obliku ulja. Ulje je dobro jer vraća masnoću, omekšava kožu, a izvrsna je stvar što je dobro za sve tipove kože, što nije čest slučaj među uljima.
Zbog svoje kvalitete i primjenjivosti, badem se nalazi i u kozmetici za najmlađe.

badem-3

Cvijet badema

Prekrasni bijelo – ružičasti cvjetovi koji se pojavljuju još u zimi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Da bi dobro urodio plodom, bademu treba svjetlo i toplina. Hladni zimski dani znaju uništiti cvjetove s čime probada i dobra berba. Ovaj cvijet zrači nekom posebnom ljepotom pa se često može pronaći i u poeziji.

Zanimljivosti

Badem je na grčkom poznat pod nazivom amigdala. Amigdala je dio u našem tijelu koji je odgovoran za emocije. Radi se o dvije jezgre koje su međusobno povezane, nalaze se s lijeve i desne strane, kod sljepoočnica i izgledaju baš poput badema. Tu su sjećanja, strahovi, sreća i osjećaji. Amigdala je receptor energije i vrlo važan dio našeg organizma i naših života. Ovo zasigurno nije slučajno stoga uvrstite badem na svoje jelovnike i u svoju kozmetiku i vidjet ćete da nećete požaliti.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Pixabay