Svjetska čuda drevnog grada Bagan

Doživite povijest, arhitekturu i arheologiju na jednom mjestu.

Drevni grad smješten u regiji Mandalay u Burmi, povijesni je dom Kraljevine Pagan, od 9. do 13. stoljeća.

Bagan je poznat po iznimno velikom broju hramova, pagoda i kulturnih spomenika koje su izgrađene u 6. stoljeću, a bio je poznat mnogima kao i zemlja od dvije tisuće pagoda. Područje drevnog grada prostire se na 104 četvornih kilometra te je danas jedna od glavnih atrakcija u Burmi, a godišnje je posjeti više od 300.000 turista. Svakog posjetitelja najviše iznenadi izgled hramova, a ono što omogućuje hramovima da izgledaju još romantičnije je upravo graciozan proces starenja.

Unatoč svojoj veličanstvenosti i važnosti, još uvijek nije na popisu svjetske baštine UNESCO-a, a glavni razlog tome je to što je vojna hunta restaurirala drevni grad te je koristila suvremene moderne materijale i napravila na tom području golf igralište. No, bez obzira na to, Bagan ostaje impresivan kao i bilo koje drugo svjetsko čudo na svijetu.

ruins-of-bagan-1999
 

Prošlost drevnog grada

Prema burmanskoj povijesti, Bagan je osnovan već kao grad u 2. stoljeću, ali je utvrđen tek tijekom 9. stoljeća. Bagan je tako bio glavni grad kraljevine Pagan, odnosno Paganskog carstva, od 11. do 13. stoljeća, a izgrađeno je u to vrijeme više od 10000 vjerskih spomenika diljem baganskih ravnica, na površini od 104 četvornih kilometara. Nakon raspada Paganskog carstva, grad je postao mjestom hodočašća i ljudskih naselja a smjestio se na aktivnoj zoni potresa, te su mnoge sakralne arhitekture upravo zbog njega i uništene, ali su podvrgnute restauratorskim radovima od strane vlade tijekom 1990-tih.

bagnaatsunrise
 

Najvažniji hramovi

Ananda hram

Najsvetiji budistički hram grada Bagana, sagrađen je od strane trećeg kralja, Kyan-Zit-Tha, 1091. godine. Ananda dolazi od riječi pali “anantapannya”, što znači “beskrajna mudrost”. Izgrađen u indijskom arhitektonskom stilu, hram sadrži četiri stojeće Bude od kojih je svaki pozlaćen te je okrenut i gleda u različitu stranu svijeta.

bagan

Dhammayangyi hram

Hram je naručio kralj Narath kako bi se iskupio za grijehe, točnije atentate na oca, brata i žene. Ekscentričnost ovog kralja ogleda se u nedovršenoj gradnji. Vjeruje se da je hram uklet i lokalni stanovnici ne preporučuju obilazak te građevine.

Manuhar Pagoda

Sagradio ga je kralj Manuhar iz obližnjeg kraljevstva Thaton, nekadašnji zatvorenik kralja Anawratha. Kada je bio pušten, prodao je svoj nakit i izgradio prekrasnu građevinu, koja vam danas može ispričati raznovrsne priče.

stock-footage-high-definition-video-htilominlo-nadoungmya-or-zeya-theinkha-uzana-burma-bagan
 

Kako doći do grada?

Najbliža međunarodna zračna luka je Međunarodna zračna luka Mandalay, što je udaljeno oko 65 kilometara od drevnog grada Bagana, a letovi su iz Kine i Singapura. Najbliža lokalna zračna luka je Nyaung koja je udaljena samo 6 kilometara od drevnih atrakcija.

Autorica: Azra Terzić

Fotografije: Foter/Shutterstock

Facebook Like Button