Bangkok je čarobno lijep glavni grad Tajlanda koji krije mistiku egzotične ljepote

Bangkok, koji se još popularno naziva i Grad anđela, utemeljen je davne 1782. godine na rajskom Tajlandu.

Grad Bangkok – glavni grad Tajlanda

Danas sa područje ovog prelijepog grada prostire na oko 1500 kvadratnih kilometara, a naseljava ga čak 12 milijuna stanovnika..

Bankok se razvio u svjetsku metropolu s fascinantnom mješavinom modernog i tradicije. Ovaj grad pruža raznovrsne sadržaje od najmodernije do tradicionalne arhitekture, kulinarstva, zabave. Grad je ovo sa preko čak 400 predivnih, jedinstvenih hramova i blistavih palača.

OVDJE vam donosimo najbolji vodič kroz Bangkok

bankok-grad

Zamislite ovdje postoje tržnice sa posebnim namjenama pa se tako može vidjeti šarena tržnica sa najrazličitijim namirnicama, tržnica cvijeća, tržnica platna ili vikend tržnica Chatuchak. Zaista je baš ovaj grad mjesto gdje se ima što vidjeti i doživjeti.

bankok-trzinca-1

Što treba vidjeti u Bankoku

Kao i svaki moderan grad u svijetu i Bangkok ima ekstravagantni trgovački centar za sve ljubitelje kupovine, brojne moderne umjetničke galerije, muzeje.
Noćni život je svakako raznolik, od svjetlećih do elegantnih barova poput Sukhumvit Soi 11 i diskoteka do zabave na, zamislite, noćnim tržnicama.

bankok-trznica

Pogled s Rijeke kraljeva

„Rijeka kraljeva“ kako se popularno zove Chao Ohrayi, žila je kucavica grada, a brojni kanali takozvane „Venecije istoka“ vode kroz živopisne tradicionalne stambene četvrti. Tijekom vožnje brodom po ovoj rijeci iz neposredne blizine možete promatrati „Thai Way of Life“. Putujući rijekom dobiva se iskonski uvid u izvorni život stanovnika i načina njihovog života u Bangkoku.

bankok-skola-za-masazu

Promtne mreže i razgled

Za primjetiti je da su javne prometne mreže vrlo dobro organizirane te stoga nije nužno oslnjati se isključivo na cestovni promet kako bi se vidjele najljepše znamenitosti ili popularna mjesta. Primjerice visećom ili podzemnom željeznicom te različitim linijskim brodovima može se bez prevelike gužve doći do Wat Phra Keoa ili pod punim imenom Wat Phra Si Rattana Satsadaram, a to je Hram smaragdnog Bude ili Kraljevske palače.

Javnim gradskim prijevozom može se stići i do najpoznatije škole za masiranje na Tajlandu, bučne i raznovrsne kineske četvrti, tržnice cvijeća, ali i neizostavnog budističkog hrama Wat Aruna u Bangkok Yai četvrti.

bangkok-hram-1

Zašto se jela dijele i jedu zajedno

Tajlandska kuhinja ujedinjuje utjecaje kulinarske umjetnosti iz Kine, Indije, Indonezije, Malezije pa čak i Portugala. Iz te jedne mješavine nastao je posve samostalan jedinstveni kulinarski smjer.

Premda su tajlandska jela na glasu kao ljuta to nije sasvim točno. Naime, tajlandsko jelo je zapravo dobro dozirana kombinacija ljutoga, kiseloga, slatkoga, slanoga i gorkoga. Arome se kombiniraju i kontrastiraju u dvama i trima različitim jelima.To je ujedno razlog zašto se zajedno jedu i zašto se jela dijele.

Tipična je za tajlandsku kuhinju uporaba svježeg začinskog bilja i fermentiranog ribljeg umaka Nam Pla, koji se koristi za začinjavanje gotovo svakog jela.

bangkok-hrana-2

Kada je gastronomija u pitanju ovdje se može jesti i u najfinijim ekskluzivnim restoranima, ali se mogu kušati raznovrsni specijaliteti i na ulici gdje se iz vrućih kotlova nudi tradicionalna hrana, ali se može naići i na gotovo spravljena jela iz internacionalno odlikovanih restorana.

OVDJE saznajte kojih je 7 tajlandskih jela koje morate isprobati na Tajlandu

Fotografije: Colin Tsoi
mst7022

Facebook Like Button