Banua Wuhu

Podmorski vulkan postao je omiljeno mjesto za sve ronilačke entuzijaste.
.
Ronilački entuzijasti prepoznali su Banau Wuhu kao odlično ronilačko mjesto, gdje će uživati satima na dubini do 400 m. Bijeli pijesak, čista morska voda, koraljni greben i šarene ribe – idilično mjesto za odmor ali i ronjenje.

Banau Wuhu smjestio se oko otoka Sangihe, u sjevernoj Sulawesi, u Indoneziji. Jako ekstremno mjesto za ronjenje, jer se upravo tu nalazi podmorski vulkan. Nalazi se samo 300 metara od jugozapadne strane otoka Mahengetanga te krater planine obilježava mjehuriće u stijeni na dubini od 8 metara. Prosječna temperatura vode doseže i do 37-38 Celzijevih stupnjeva. Ako niste dovoljno oprezni i dođete u kontakt s mjehurom, možete imati opekline.

Iako vulkan nije eruptirao od 1919. godine, ronioci se izričito drže svih pravila i upozorenja koje dobiju prije zaranjanja. Ostaci erupcije se još uvijek mogu vidjeti, ali samo ako se odvažite i zaronite u prekrasni ocean.

Osim što ronioci mogu uživati u prekrasnom pogledu na podmorski vulkan, također mogu uživati i u zanimljivom morskom životu, koraljnim grebenima te svim blagodatima morskog svijeta.

Lokalni ljudi jednom godišnje, krajem siječnja, održavaju tradicionalni ritual “Tulude” te svečano pozivaju cijelu populaciju na otoku da se okupi. Ritual je izraz zahvalnosti svemogućem Bogu za zaštitu, hranu i zdravlje tijekom cijele godine. Tijekom rituala ronioci se također zahvaljuju Bogu, što ih je čuvao u podvodnom svijetu.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button