Batat

Batat zapravo pripada porodici slakova i nije u srodstvu s krumpirom.

Nakon što smo pisali o krumpiru kao namirnici s tisuću lica, danas ćemo vam predstaviti sve više poznati batat koji je u svijetu kulinarstva poznat kao „slatki“ krumpir. Batat je zapravo zadebljao korijen vrste (Ipomoea batatas), pripada porodici slakova i nije u srodstvu s krumpirom iako mu je zapravo vrlo sličan. Potječe iz Južne Amerike, a u Europu ga je donio Kolumbo. Danas je batat druga najraširenija poljoprivredna kultura, a razlog tome je velika popularnost u Kini. Danas su najveći proizvođači Kina, Indonezija i Uganda, a u Hrvatskoj se tek počeo proizvoditi 2006. godine u Slatini. Vrlo je zahvalna namirnica jer može uspijevati na tlima koja su siromašna hranjivim tvarima, međutim osjetljiv je na niske temperature te mu najviše za rast odgovara temperatura od 25C.

Zašto ime “Slatki krumpir”

Kuhanjem batata on postaje sladak jer posjeduje enzim koji razgrađuje škrob na malzotu, šećer sastavljen od dvije molekule glukoze, koji je upola sladak kao konzumni šećer, odnosno saharoza. Kako se na temperaturi od 75C enzim denaturira odnosno prestaje djelovati, pečemo li batat polako na nižim temperaturama bit će slađi nego nakon kuhanja ili prženja. Mnogo je sorti batata, a najpoznatiji su oni narančaste boje kožice i mesa, crveno-ljubičaste boje kožice i bijelog mesa te bijele boje kožice i mesa.

Kemjski sastav batata

Ako ćemo gledati kemijski sastav batata možemo zaključiti da je to namirnica koja je vrlo slična krumpiru. Mnogi je poistovjećuju i nazivaju krumpirom no to batata zapravo nije. Ističe se po tome jer sadrži nešto više proteina od krumpira i bogat je β-karotenom. Važno je naglasiti da batat ima vrlo niski glikemijski indeks, odnosno ne uzrokuje porast razine glukoze i krvi i stoga je vrlo pogodan za dijabetičare. Sadrži dosta škroba, vitamina A, B i C, željeza, kalcija i male količine šećera. Otprilike 100 g batata sadrži 86 kalorija.

Odlična namirnica za dijabetičare i sportaše

Kao što smo napisali u kemijskom sastavu batata da je ovo namirnica s malo šećera i puno škroba, možemo zaključiti da je batat mali spremnik velike količine energije. Upravo zbog toga važan je za sportaše kojima je veća količina energije. Mnogi ga nazivaju i dijetalnom namirnicom jer ne sadrži masti i kolesterol, a ima i nizak glikemijski indeks zbog čega se smatra odličnom namirnicom u prehrani kod osoba koje su oboljele od dijabetesa.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografija: kimubert