Bečki parkovi i vrtovi nose titulu jednih od najljepših na svijetu

Odlučite li dio odmora provesti u Beču, obavezno potražite hlad i osvježavajuću atmosferu u nekima od njegovih i više od 800 parkova.

Broj bečkih parkova raste iz dana u dan i to unutar samog grada, a ne samo na periferiji, jer se oslobađaju novi prostori na kojima se grade zelene površine.

vienna beč

Bečani vole parkove stoga ih grade čak i na mjestima poput starih željezničkih kolodvora koji nisu više u funkciji. U zadnjih nekoliko godina pretekli su Hamburg i popeli se na drugo mjesto ljestvice gradova s najviše parkova u cijelom njemačkom govornom području, čak i ispod Berlina.

parkovi

Za većinu parkova zadužen je Magistratski odjel 42, čiji nam je zamjenik voditelja, ing. Joachima Chen, otkrio zanimljivosti koje možemo očekivati u ovim zelenim oazama.

“Imamo oko 800 gradskih parkova za koje smo zaduženi a neki koji su državni pod nadležnosti su Republike Austrije što znači da su pripadali nekada habsburškoj monarhiji – primjerice park kod dvorca Belvedere, park palače Schönbrunn, Burggarten, Volksgarten“, rekao je Chen te dodao kako je razlika između gradskih parkova i onih u nadležnosti Republike Austrije u stilu, izgledu i namjeni.

marienpark

Državne parkove odlikuju veličina, grandioznost i povijest koja priča o bivšoj Habsburškoj monarhiju u kojoj su nastali i održali se kao carski parkovi u punom smislu te riječi do danas.

Parkovi u nadležnosti Magistratskog odjela 42 su pristupačniji građanima i djeci, a nastaju i nadograđuju se kroz vrlo usku suradnju s građanima koji žive u tom okruženju, uzimajući u obzir upravo ono što je njima potrebno u parkovima koje posjećuju.

parkovi beč

U parkovima se iznimno vodi briga o bilju pa se tako vodi velikog računa o kvaliteti i boji cvijeća i drveća kako bi mogli preživjeti što više nepovoljnih uvjeta, poput suhoće i velikih temperatura.

goethe

Bečki parkovi oaze su zabave ili savršenog odmora

Parkovi su u Beču podložni i trendovima, koje diktiraju potrebe građana. To je dovelo do toga da su gotovi svi parkovi opremljeni velikim brojem zabavnih sadržaja koji omogućuju mnogobrojne fizičke aktivnosti poput rekreacije, fitnessa na otvorenom na spravama, vožnje bicikla, vožnje i vratolomija na skateboardu, istrčavanje pasa i mnoge druge.

Kako su zelene površine gradskih parkova otvorene svima, bečki građani, školarci i studenti vrlo rado dolaze provoditi svoje slobodno vrijeme u njima ili organizirati razna događanja, poput plesa, školskih manifestacija, joge, ili se jednostavno osunčati i odmoriti.

divlji park vienna

Miljenici bečkih građana su Prater, Dunavski park i Sigmund Freud park

Prater se nalazi u sklopu jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija u Beču – Pratera, najstarijeg zabavnog parka na svijetu. Prvobitno carsko lovište, livada i šuma duž Dunava su sada ogroman javni park i popularna atrakcija, gdje možete šetati, voziti bicikl ili provoditi romantične trenutke. Do njega se može doći linijama U1 i U2 podzemne željeznice.

prater vienna

Park Dunav izuzetno je posjećene jer pruža niz atrakcija, plaža, šetnica ili restorana i kafića za sve koji se žele okrijepiti.
Glavna i najpopularnija atrakcija i ukras ovog parka je Dunavski toranj (Donautrum) visine 252m, s kojeg se s terase i rotirajućeg restorana na visini od 150 metara može uživati u panorami Beča.

Park sadrži i mnoštvo igrališta, ležaljki, neobičnih drvenih skulptura, vlakić kojim se možete voziti kroz park kao i kineski restoran Sichuan, gdje možete osjetiti pravu čar ove kuhinje uz prelijepo okruženje uključujući malo jezero i kineski vrt.
Zanimljivo je da je Dunavski park ostao kao naslijeđe nekadašnje međunarodne izložbe vrtova i hortikulture, koja se tamo održala 1964.

sig-freud

Sigmund Freud park nalazi se u blizini Bečkog Sveučilišta kod zavjetne katedrale u 9 gradskom kotaru. Studentima je posebno drag, a na njemu su postavljene ležaljke kako bi studenti u pauzama od predavanja mogli prileći, pojesti nešto, popiti ‘coffee to go’, sunčati se, ponavljati gradivo, odmarati…

vienna-park

Za turiste gospodin Chen posebno preporučuje Stadtpark, gdje se nalazi spomenik poznatog skladatelja Johanna Straussa.
Nalazi se na prijelazu između 1. i 3. bečkog okruga, a livade, zelena površina, poneko egzotično drvo i veliki ribnjak čine ovaj park zelenom oazom u centru grada. Park je otvoren 1862. godine nakon rušenja starog gradskog zida, i bio je u Beču prvi javni park.

johann-strauss-Stadtpark

Do njega se može doći linijama podzemne željeznice U4 (Stadtpark), U3 (Stubentor) i (U3 Landstraße).

divlji park

“Divlji” park usred prijestolnice

Za pravi osjećaj bečke šume valja posjetiti Pötzleinsdorfer Schloßpark, u kojem se namjerno održala doza ‘divljine’ kako bi ostao što bliži prirodi, s minimalno ljudske intervencije. Tamo se mogu pronaći zanimljive vrste ptica, insekata, a i koja preplašena srna.
Nalazi se u 18. gradskom kotaru, kod zadnje stanica tramvajske linije 41. Osim iskonskog prirodnog doživljaja, posjetioce očekuju i igrališta za zabavu i rekreaciju.

Najposjećeniji park Beča

Za one koji vole uživati u sjaju bogate povijesti te se prepustiti ‘wow-efektu’, ostavština austrijske carske obitelji bit će idealno mjesto za razgledavanje velikih zelenih površina s monumentalnim spomenicima, očaravajućim cvijetnjacima, kipovima i ribnjacima.

garten vienna

Jedan od takvih nalazi se pored već spomenutog carskog Stadtparka, Burggarten. Kao i Stadtpark, dao ga je izgraditi car Franjo I.

franc jozef

Ovo je jedan od najposjećenijih Bečkih parkova, a razlog je pravo malo blago spomenika i građevina koje se tamo kriju. U samom vrtu nalazi se spomenik caru Franji Josipu I i popularni spomenik glazbenog genijalca Wolfganga Amadeusa Mozarta ispred kojeg se prostire livada s cvijećem zasađenim u obliku violinskog ključa.

IMG_2076

U samom vrtu krije se i Palmenhaus gdje se osim čuvenog kafića i restorana nalazi i kuća leptira u kojoj ćete uživati predivnim bojama i rasponu krila tih tako plahih letača.

Do njega se može doći na više načina, linijama podzemne željeznice U2 (Volksgarten), U3 (Herrengasse), te tramvajskim linijama 1, 2, D i 71 (stanica Volksgarten).

Schönbrunn vienna

Barokni park Schönbrunn mjesto je koje očarava

U sklopu istoimenog i najpoznatijeg dvorca u Beču, prostire se i prekrasan barokni park Schönbrunn. Smješten u 13. bečkom kotaru park je nastao u sklopu izgradnje dvorca pod nalogom carice Marije Terezije.

Sam park je zaštićen kao zona, a dvorac i park su od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a kao dio kulturne baštine.
Uz najljepše cvjetne kreacije i fontane, u parku možete pronaći i zoološki vrt, prekrasnu šumu u kojoj žive različite šumske životinje od znatiželjnih vjeverica do plašljivih srva.

Nezaobilazno mjesto je Palmenhaus gdje možete saznati sve o očaravajućem svijetu biljaka kao i raskošan botanički vrt iz kojeg vam se nće izlaziti.

Stotine klupica i livada neizostavno su mjesto svih turista, ali i Bečana. Svake godine u 5. mjesecu ovaj je park mjesto gdje, potpuno besplatno, možete uživati u najljepšim zvucima Bečke filharmonije.

Javnim prijevozom može se doći podzemnom željeznicom (U4) i busom (10A, stranica Schönbrunn).

belvedere-castle- Vienna

Dvorac Belvedere i park magnet su za sve koji vole francuski stil parkova

Palače Gornji Belvedere i Donji Belvedere, uz pripadajući park tvore jedan od najljepših baroknih ansambla na svijetu.

Danas je kompleks Belvedere pretvoren u muzej, u kojem djeluje Austrijska galerija Belvedere a u kojoj se odvija uvijek neka zanimljiva svjetska izložba.

Park je napravlje u tipično baroknom stilu u kojem su biljke i šetnice uredno i simetrično postavljeno poput kazališne kulise, u prepoznatljivom francuskom stilu s podrezanim biljem, urednim šetnicama i igrom vode (jeux d’eau).

U parku se nalazi i veliki vodeni bazen, iz kojeg se voda kaskadno spušta do bazena u donjem nivou. Iako nije u centru, nije ni daleko od njega pa se može doći i pješice u smjeru Schwarzenbergplatza; prođe se pored spomenika Crvene armije te se nastavi 150 metara cestom Rennweg.

botanički vrt beč

Botanički vrt za sve zaljubljenike u cvijeće

Ljubitelji cvijeća trebali bi obavezno posjetiti Botanički vrt Fakulteta za botanika Sveučilišta u Beču u trećem gradskom kotaru.
Ovaj vrt zauzima impresivnih osam hektara, a za ulaz se plaća mala naknada. Treba imati na umu da je ulaz za ljubimce i bicikle zabranjen.

Do njega se može doći bilo kojom linijom podzemne željeznice koja vozi do stanice Rennweg te tramvajima.

gradski park psi

Za sve koji dolaze s kućnim ljubimcima u Beč

Svi koji će povesti i svoje ljubimce na put mogu ih odvesti na izlet i istrčavanje bez uzice u neke od specijaliziranih psećih parkova, poput Gaulgasse, Hernalser Gürtel, u pseću zonu u Prater, ili Allerheiligenplatz.

Prema pravilima i propisima grada Beča svakako treba dobro pripaziti na svoje pse, jer su kazne oko 50 eura za nepokupljni izmet iza psa, a uostalom u svakoj psećoj zoni uprava parka osigurala je prostor s vrećicama i kante za smeće za skupljanje takovog otpada tako da su svi vlasnici kućnih ljubimaca potpuno bezbrižni u šetnji.

Tekst u suradnji s: Grad Beč

Facebook Like Button