Dobar provod u Belgiji

Ova zapadna europska zemlja savršena je destinacija za ljubitelje vrhunskih čokolada.

Kraljevina Belgija prostire se na oko 30 tisuća četvornih kilometara u zapadnoj Europi. Graniči s Nizozemskom na sjeveru, Njemačkom na istoku, Luksemburgom na jugoistoku, Francuskom na jugozapadu, a ima izlaz i na Sjeverno more.

belgija-21

U geografskom smislu dijelimo je na nizinsko područje uz obalu Sjevernog mora, brežuljkasti središnji dio i jugoistočni gorski dio (gorje Ardeni). Zbog svoga položaja, Belgija predstavlja važno prometno središte, te ima izuzetno razvijeno gospodarstvo.

U zemlji živi oko 10 milijuna stanovnika, od čega najviše ima Flamanaca, koji okupljaju sjever zemlje te Valonaca koji naseljavaju jug.

belgija-22

Glavni i najveći grad – Bruxelles – smjestio se između Flandrijske nizine i brabantske visoravni u središtu zemlje, a predstavlja važno političko središte Belgije, ali i cijele Europske Unije. Ovdje se primjerice nalazi sjedište Europskog komisije te Vijeće Europske Unije.

Belgijska kuhinja spoj je flamanskih i francuskih utjecaja, a smatra se među boljima u Europi. Osobito se ponosi svojim vaflima (gaufres), koji se jedu u svim dijelovima zemlje. Valja spomenuti i belgijske vrhunske čokolade te jela s prženim krumpirom (pomfrit) – autohtono jelo ovoga prostora. Belgija je i poznat proizvođač piva, a Stella Artois, Hoegaarden i Leffe samo su dio njezinih popularnih pivskih robnih marki.

belgijska-cokolada

Znamenitosti i turističke atrakcije u Belgiji:
Politički centar

Razgledajte raznoliku belgijsku arhitekturu u Bruxellesu koja varira od srednjovjekovnih građevina na glavnom trgu do modernih institucija Europske Unije. Obavezno prošećite Jubelparkom i posjetite slavoluk pobjede, istražite Baziliku Svetog srca, brončanu fontanu Manneken Pis, te monumentalni simbol grada – Atomium – izgrađen 1958.

Waterloo

Posjetite belgijski grad Watterloo u središtu zemlje i svjedočite jednoj od najvažnijih bitki s početka 19. stoljeća. Riječ je, dakako, o rekonstrukciji bitke kod Waterlooa, kojom su zaustavljeni Napoleonski ratovi.

Antwerpen

Istražite Antwerpen koji se smjestio na estuariju rijeke Schelde na sjeveru Flandrije. Ovaj je belgijski grad poznat po obradi dijamanata, ali i važno kulturno i znanstveno središte. Obavezno posjetite muzejski kompleks Plantin-Moretus pod zaštitom UNESCO-a koji  datira iz 16. st., a obuhvaća kuću i tiskaru ovih poznatih Belgijanca, kao i kolekciju rijetkih knjiga i dokumenata.

antwerpen

Brugges

Turisti rado posjećuju i grad Brugges na sjeverozapadu Flandrije, čije povijesno središte okuplja gotovo netaknute srednjovjekovne građevine. Tu se ističe Gospina crkvu koja se proteže na 122 metra visine, a čija unutrašnjosti krije Michelangelovu skulpturu Gospe s djetetom. Gradski simbol je i zvonik (belfry) u kojem se nalazi kariljon – glazbalo sastavljeno od 48 zvona.

Prirodne ljepote

Želite li istražiti prirodna čuda Belgije uputite se u njezin nacionalni park – Hoge Kempen. Smjestio se na istoku zemlje, pokriva oko 60 četvornih kilometara, a njegova glavna zanimljivost prirodni je spoj isušenog tla i borovih šuma.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: nizozemski (flamanski), francuski, njemački
Religija: kršćanstvo (75 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši je način zrakoplovom – glavna zračna luka Belgije jest Brussels International Airport  nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Sofitel i hotel Stephanie dobar su izbor u glavnome gradu.
Restorani: Bouchery, kao i restoran O u glavnom gradu odličan su izbor.

Oprez!

Pripazite na sitne kradljive u blizini turističkih objekata.

Facebook Like Button