Ljekoviti bijeli čaj i tajne njegove pripreme

Svi smo već saznali za blagodati Bijelog čaja kojeg u tradicionalnoj kineskoj medicini još etiketiraju i kao čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti i ljepote.

No dobro je ponoviti da je bijeli čaj vrlo rijetka vrsta čaja, jer se bere samo nekoliko dana u jednoj dalekoj provinciji Kine koja se zove Fujian.
Jedan od najkvalitetnijih vrsta bijelog čaja nosi naziv Silver Needle. U Kini ga navodno još zovu Bai Hao.

caj

Tajna bijelog čaja

Tajna ljekovitosti bijelog čaja odnosno biljke je u tretiranju listova pri branju. Pri branju se odabiru samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama.

Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto – bijele boje i od tuda potječe naziv bijeli. Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i najmlađih listova biljke Camellie Sinensis.

žena čaj grad fashion

Ovaj jedinstveni čaj smatra se nefermentiranim čajem zbog toga što se fermentira svega 2 posto berbe. Minimalna fermentacija događa se uglavnom za vrijeme sušenja kada se zbog minimalne obrade i odabira samo najmlađih listića zadržava više polifenola katehina, a koji se nalazi u svježim listovima biljke, nego kod zelenog čaja.

berba-caja

Sastav bijelog čaja i konzumacija

Bijeli čaj je stoga bogatiji antioksidansima koji pomažu organizmu u borbi protiv slobodnih radikala, a sadržava 25 posto manje kofeina od zelenog čaja. On prosječno sadrži 15 mg kofeina, a uspoređujući ga s crnim koji ima 40 mg kofeina pogodan je za ljude svih uzrasta. Pije se preventivno jer jača imunološki sustav.

Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su benefitima konzumiranja zelenog čaja no za razliku od zelenog bijeli čaj u okusu nema trpkosti. Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje te je osvježavajućeg i laganog okusa.

caj-listici

Priprema bijelog čaja

Priprema ovog čaja je specifična i mora se, osim na kvalitetu vode, paziti i na vrijeme namakanja te vrlo ljekovite biljke. Naime, uvijek se preporučuju što “čišći” čajevi.

Što to točno znači? Pod tim se podrazumijeva da čaj nema dodatke bobica, sjemenki, latica ili bilo kakvih prirodnih aroma. Što je jednostavniji tim je prirodniji te samim time i zdraviji.

Vrijeme trajnja namakanja također je jedna od osnovnih pravila kod pripreme ovog značajnog napitka za organizam. Maksimalno namakanje bijelih čajeva trebalo bi trajati 3 minute.

Zašto? Razlog tom vremenskom periodu namakanja je da najljekoviti sastojci koji se nalaze u takvom napitku mogu postati štetni za organski sustav, ako se namaču duže od 3 minute, jer mijenjaju svoju kemijsku strukturu i time postaju toksični.

Izdvajamo

> Izvrsni bijeli čajevi, koji se ne bi trebali namakati na temperaturi većoj od 80 stupnjeva Celziusa, su Pai Mu Tan Superior,Silver Pearls,Silver Needle
> Svakako treba čitati deklaracije koje vas upućuju na pravilnu pripremu čaja, ali prepoučujemo i edukaciju kod stručnjaka sa dugogodišnjom praksom u toj materiji

Autor: Goran Španiček
voditelj Kuće zelenog čaja i personalni fitness trener
www.kucazelenogcaja.com
Ilica 14
10 000 Zagreb
mob:099687 3884
goran.spanicek@kucazelenogcaja.com
Fotografija:
Mers
A Girl With Tea

Facebook Like Button