Bitne informacije za putovanje u Indiju

Indija je čarobno lijepa zemlja i otputuje li u bilo koju njenu pokrajinu biti ćete opčarani neobično lijepim i zasigurno jedinstvenim prizorima.

Kako bi putovanje u ovu daleku zemlju bilo što ugodnije kada su u pitanju carinski propisi, valuta plaćanja te kako bi samo provod u egzotičnoj Indiji ostao u što ljepšem sjećanju uputit ćemo vas na sve bitne informacije vezane uz Indiju.

Osobni dokumenti i viza

Svim stranim turistima potrebna je važeća putovnica i viza da bi mogli putovati u Indiju.

Indija

Turistička viza

Zahtjev za turističku vizu predaje se na ispunjenom obrascu, s dvije fotografije, koji se može preuzeti sa stranice https://www.embassy-worldwide.com/embassy/embassy-of-india-in-croatia/. Aktualne informacije o cijena i uvjetima pri izdavanju vize također možete saznati na navedenoj stranici.

Zdravstvene odredbe

Za Indiju nisu propisana nikakva cijepljenja. Osobe koje dolaze iz područja ugroženih žutom groznicom, neke zemlje Afrike, centralne i južne Amerike, moraju imati važeću međunarodnu potvrdu o cijepljenju.

Indija

Jezik

Službeni jezik je hindski. pojedinim je saveznim državama dopušteno koristiti regionalne jezike za unutarnju administraciju i u obrazovanju. Engleski se govori u cijeloj Indiji.

Turistički vodiči

Sve turističke zajednice imaju vodiče za engleski jezik. U većim su gradovima ujedno dostupni i vodiči za druge jezike. za više informacija obratite se najbližem turističkom uredu indijske vlade koji ćete pronaći u svakom većem turističkom odredištu.

Lokalno vrijeme

Vrijeme u Indiji je UTC + 5:30, odnosno + 4:30 sata od srednjoeuropskog vremena zimi, a + 3:30 sata ljeti.

Električna energija

Jačina struje je 220 V, izmjenična struja od 50 herca. Najčešće 22 V izmjenične struje, 50 ciklusa, pri čemu u nekim regijama ima i ujednačene struje. Putnicima se preporučuje da provjere strujni napon prije nego upotrebljavaju električne uređaje. Oblici utičnica također se razlikuju, tako da je preporučljivo ponijeti set adaptera koje možete nabaviti u većini trgovina s elektromaterijalom.

Indija

Fotografiranje

Fotografiranje arheoloških spomenika uz pomoć stativa i bljeskalice mora odobiti društvo Archaeological Survey of India, Janpath 88, New Delhi. U područjima s divljim životinjama fotografiranje je dopušteno uz prethodnu novčanu naknadu. Ova se pravila mogu razlikovati od mjesta do mjesta.

Komunikacija

Teleks/telegram: Međunarodna usluga dostupna je 24 sata dnevno u velikim hotelima i telegrafskim uredima u većim gradovima.

Telefon: U gotovo svim zemljama može se uspostaviti direktna veza. Pozivni za hrvatsku iz Indije je 00385, a za indiju iz hrvatske 0091. zatim otipkajte područni kod bez nule a potom telefonski broj.

Pošta: poštanska služba i šalteri za skladištenje poštanskih pošiljaka jako su dobro organizirani. prilikomprimitka valja navesti ime i prezime. Poštanske marke možete naći u hotelima.

Novac: Valuta u Republici Indiji je indijska rupija. Manja jedinica je paisa. Noovčanice se izdaju u vrijednosti od 10, 20, 50, 100, 500 i 1000 rupija. Povremeno se u opticaju mogu naći novčanice od 1, 2, ili 5 rupija. Kovanice postoje u vrijednosti od 5, 10, 20, 25 i 50 paisa te 1, 2, i 5 rupija.

Odredbe o devizama

Indijska se valuta ne smije uvoziti niti izvoziti. Putnici koji sa sobom nose više od 2500 US$ u gotovini ili do 10000 US$ u raznim valutama moraju to navesti na obrascu Currency Declaration Form koji je dostupan pri ulasku u zemlju.

Turistima se savjetuje da svoj ovac ili putne čekove mijenjaju samo u bankama ili pri ovlaštenim mjenjačnicama, kao i u hotelima, te da novčanu transakciju potvrde na gore spomenutom obrascu. navedeno omogućava da se pri odlasku iz zemlje lakše zamjeni novac.

Indija

Carinske odredbe

Sve stvari za osobne potrebe oslobođene su carinjenja. navedeno uključuje: osobni nakit, poklone u vrijednosti od 600 rupija, 200 komada cigareta, 50 cigara i 0,95 l alkoholnog pića.

Profesionalna oprema i artikli velike materijalne vrijednosti mogu se uvesti bez carinjenja jedino u slučaju da putnik predoči pismenu izjavu o tome da će iste iznijeti iz države na odlasku.

Vrijedna oprema i predmeti koji se koriste u profesionalne svrhe moraju se prijaviti na carini pri ulasku u državu. Njihovi se vlasnici potpisom obvezuju da će ih pri odlasku iz zemlje ponijeti sa sobom.

Banke

Radnim danom od 10 do 14 sati, subotom od 10 do 12. Mjenjačnice u međunarodnim zračnim lukama otvorene su 24 sata.

Poštanski uredi

Radnim danom od 10 do 18, subotom od 10 do 12.

Uprave/javne službe

Radnim danom od 9.30 do 17, subotom od 9:30 do 13.

Napojnice

Nosačima, konobarima, vozačima i vodičima uobičajeno je davati napojnice. One nisu uračunate u cijenu usluge.

Za sve informacije kontaktirajte:
Veleposlanstvo Republike Indije u Zagrebu

Telefon:
385 1 487 32 39

Facebook Like Button