Bivolje mlijeko

Do sada ste u raznim medijima mogli čuti za kravlje, sojino ili kozje mlijeko koja su „standard“ i uobičajena klasika. Nedavno smo pisali o manje poznatom devinom mlijeku dok ćemo vas ovaj put upoznati za blagodatima i osnovnim karakteristikama bivoljeg mlijeka. Moramo napomenuti da proizvodnja mlijeka u svijetu ima veliki i značajan gospodarski utjecaj budući da je važna za prehranu stanovništva. Od davnina mlijeko je poznato kao cijenjeni napitak, a Hindusu su smatrali da su životinje koje proizvode mlijeko pravi primjer božanstva. U narednom tekstu pročitajte više informacija o bivoljem mlijeku, njegovom sastavu i karakteristikama, saznajte u kojim proizvodima se nalazi te gdje ga možete kupiti.

 

Osnovne stvari o bivolima

Bivoli su životinje koji spadaju u porodicu Bovidae, a klasificiramo ih kao krupne papkare. Postoji vodeni bivol ili azijski vodeni bivol te afrički bivol, a smatra se da potječu iz južne Azije. Vodeni bivoli poznati su još pod nazivom Arni, a možemo ih pronaći u divljinama Indije, Bangladeša, Pakistana, Tajlanda, Vijetnama i Nepala iako se njihova brojka drastično smanjena. Vrste koje su pripitomljene možemo pronaći i na ostalim kontinentima poput Sjeverne Afrike, Europe, Južne Amerike pa i sjevernog dijela Australije. Osnovna razlika između divljeg i pripitomljenog bivola je zaokruženi trbuh koji je glavna karakteristika pripitomljenih bivola. Odrasli vodeni bivol može doseći tjelesnu masu od 300kg-600kg, dok primjerci u divljini znaju biti puno teži pa i do 900 kg. Većinski postotak bivola uzgaja se u Aziji (oko 95%), međutim potrebno je naglasiti da postoji značajan uzgoj bivola jugoistočnom dijelu Europe.

bivolje-mlijeko-1

 

Proizvodnja bivoljeg mlijeka

Za uzgoj, a kasnije i daljnju proizvodnju koriste se pripitomljene vrste bivola. Većinska proizvodnja bivoljeg mlijeka je u Aziji, a najveći svjetski proizvođači su Pakistan, Indija, Kina, Egipat i Nepal. Na drugom mjestu po proizvodnji iza kravljeg mlijeka nalazi se bivolje mlijeko. Mlijeko vodenih bivola sadrži puno manje kolesterola, a veći postotak masti, proteina i vitamina A i B 12. Također je važno naglasiti da bivolje meso ima smanjen postotak kolesterola, nizak sadržaj masti, ali i drugačiji okus nego meso na koje smo naviknuti konzumirati. Ako proizvodnju bivoljeg mlijeka usporedimo s proizvodnjom kravljeg mlijeka, možemo reći da je proizvodnja bivoljeg mesa i mlijeka puno niža kao i konzistencija i okus mlijeka. Ljudi koji su osjetljivi na mirise i okuse možda neće zavoljeti bivolje mlijeko budući da okus može biti znatno drugačiji od poznatog kravljeg mlijeka.

bivolje-mlijeko-2

 

Proizvodnja bivoljeg mlijeka i proizvoda u Europi

Najveći postotak bivoljeg mlijeka i njegovih prerađevina proizvode se u jugoistočnom dijelu Europe. Nama najbliža i najveća farma bivola nalazi se na Kosovu koja broji oko 500 grla, a tamo se proizvode velike količine bivoljeg mlijeka i poznatog talijanskog mozzarella sira. Osnovna sirovina za proizvodnu mozzarella sira je upravo bivolje mlijeko (može i u kombinaciji s kravljim mlijekom) koje se vrlo često koristi i u proizvodnji maslaca i raznih vrsta jogurta. Kravlje, ovčje, kozje i bivolje mlijeko sadrže sličnu količinu laktoze (4.5%-4.8%), a jedino je ima više u kobiljem mlijeku (oko 6%). Bivolje mlijeko i prerađevine od mlijeka spadaju među skuplje proizvode, tako da je prilikom odabira cijena vrlo često limitirajući faktor.

 

Više informacija o bivoljem mlijeku kao i njegovoj proizvodnji:

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić
Fotografije: Pixabay