Brzi vodič kroz Mauricijus

Izolirani položaj u najtoplijem oceanu i tropska klima učinila je ovu otočnu državu jednu od najpopularnijih turističkih destinacija.

Mauricijus je otočna država u Indijskom oceanu (900 kilometara istočno od Madagaskara) koja se prostire na 1860 četvornih kilometara. U njenom sastavu nalaze se i otoci sv. Brandon, Rodrigez te otočna skupina Ageleaga, a dio je Maskarenskih otoka – arhipelaga koji je nastao nizom vulkanskih erupcija prije otprilike 10 milijuna godina.

Na njemu živi nešto više od milijun stanovnika, od kojih se najveći dio bavi poljoprivredom, odnosno uzgojem šećerne trske, a sveprisutan je i rast turizma.

Najveći grad i glavna luka – Port Louis – smjestila se na sjeverozapadnoj obali i početna je stanica svakog posjetitelja Mauricijusa. Ako ste ljubitelj prirode i aktivnog odmora – ovdje ćete uistinu imati što raditi. Možete plivati s dupinima, roniti, jedriti, skakati s padobranom, planinariti (najviši vrh Piton de la Riviere Noire na 828 m), jahati, daskati… Drugim riječima, možete se baviti s gotovo svakom mogućnom turističkom aktivnošću.

Mauricijska kuhinja životopisan je spoj povijesnih osvajanja ovoga prostora, odnosno fuzija afričke, azijske i europske kuhinje. Ovdje se tako jedu začinjeni curryji s rižom, juhe od mahunarki, a osobito jela od morskih plodova, kojih je stvarno u izobilju. Hrana se poslužuje uz domaći rum od šećerne trske, pića od kokosa, te uz bogat izbor lokalnog piva.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mauricijusu:
  1. Čarobne plaže

Posjećujete li Mauricijus vjerojatno ste se namjerili na kupanje u toplome Indijskom oceanu i sunčanje na dugim pješčanim plažama. Lokacije? Brojne! Nezaobilazna destinacija i prava turistička meka jest obalni gradić Grand Bay u pokrajini Riviere du Rempart. Obavezno posjetite i Blue Bay na sjeveroistoku zemlje.

  1. Arheološka istraživanja

Želite li istražiti povijest ovoga otoka uputite se u Vieux Grand Port u zaljevu Mahebourg. Nazivaju ga i kolijevkom mauricijske povijesti, jer predstavlja prvo naseljeno područje otoka.  Obavezno razgledajte ostatke nizozemske utvrde koja je izgrađena u 18. stoljeću.

  1. Najdulje selo

Triolet Shivala na sjeveru otoka najdulje je selo Mauricijusa. Ovdje ćete pronaći najveći hinduističko svetište Maheswarnath koje datira iz 1819., a izgrađeno je kao mjesto štovanja bogova Šive, Krišne i drugih.

  1. Mauricijska divljina

Mauricijus je zemlja zapanjujuće prirodne ljepote. Iako je njezin simbol – ptica dodo – izumro, na raspolaganju vam je mnoštvo druge faune i flore. Istražiti je možete u Nacionalnom parku Black River Gorges u unutrašnjosti otoka, u rezervatu Yemen i parku prirode Casela na zapadnom dijelu otoka. Obavezno posjetite selo Chamarel na jugozapadu, koje se diči s dva prirodna fenomena: istoimenim slapovima i neobičnim vulkanskim tlom, koje naizgled mijenja boju!

  1. Port Louis

Istražite glavni grad Mauricijusa i njegov najpoznatije mjesto – lokalitet Aapravasi Ghat, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Posjetite i njegove botaničke vrtove, povijesni i prirodoslovni muzej, te druge kulturne spomenike. Opipajte bilo grada na njegovoj glavnoj tržnici, koje će vam ponuditi obilje začina i hrane, turističkih suvenira te autohtonih rukotvorina.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski, francuski (u upotrebi je i mauricijski kreolski te hindu)
Religija: hinduizam (52 posto); kršćanstvo (28 posto)
Valuta: mauricijska rupija (MUR)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Mauricijus u Berlinu (Tel: 0049 30 2639 360; E-mail: consular@mauritius-embassy.de)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna ruka Mauriciusa jest Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Opasnost od hepatitisa A i denge vrućice – izbjegavati rizična ponašanja i poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do svibnja.
Smještaj: Hotel Le Suffren i hotel Le Labourdonnais u glavnome gradu.
Restorani: Indijski restoran Tandoori Express i restoran Le Courtyard u glavnome gradu koji služi mauricijsku kuhinju.

Oprez!

Pazite na svoj novac i dokumente. Krađe turista su česte u glavnome gradu i urbanim središtima.

Facebook Like Button