Uz ječam ćete mršaviti i biti izuzetno zdravi

Ono što ljude, koji žive modernim ubrzanim životom, uvijek iznova zanima je namirnica koja bi bila izuzetno zdrava, a korisna u svakom pogledu, ali usput ne bi debljala.

Iako je jedna od najstarijih kultiviranih biljaka, ječam je u ljudskoj prehrani nepravedno zapostavljen.

Čak dapače, ječam, osim što je iznimno hranjiv, doprinosi velikom zasićnju pri konzumaciji i stoga jako utažuje glad.
Osim nekih studija i konzumenti ječma uvjerili su se kako su uz redovitu prehranu s ječmom smršavjeli.
Naime, ječam je prepun bogatim vlaknima koji jako zasićuju i tako stvaraju osjećaj sitosti što dovodi do manjeg unosa ostale hrane uz obrok.

Ova “pametna” namirnica može zamijeniti priloge poput riže ili krumpira, a ne samo da neće doprinjeti debljanju, već dapače mršavljenju.

Budući da se naročito dobro uklapa u različita jela, ne treba zaboraviti iznimne nutritivne i gastronomske vrijednosti ječma. Uklapa se u ukusni gulaš, u krepku juhu ili razne slastice.

Nutricionistica Jasmina Vrbanec istaknula je sljedeće: „Ječam je zbog niskog glikemijskog indeksa te dobre opskrbljenosti vitaminima, mineralima te vlaknima preporučljivo što češće konzumirati.

Ječam sadrži pantotensku kiselinu koja igra važnu ulogu u razgradnji masti, što je zbog oslobađanja energije naročito važno.“, zaključila je Vrbanec.

jecam zdrava hrana

Ječam obiluje važnim mineralima kao što su kalij, magnezij, selen, fosfor i cink, odličan je izvor vlakana (69% preporučene dnevne količine na 100 g), pa zahvaljujući tome ima blagotvoran učinak na probavu te održavanje ravnoteže crijevne mikroflore.

Ječam se među žitaricama ističe po niskom glikemijskom indeksu, što ga čini pogodnim za prehranu vrhunskih sportaša, rekreativaca, ali i svih drugih koji se žele uravnoteženo hraniti.

Blagog je okusa i uglavnom se koristi u juhama, u kuhanim jelima može zamijeniti rižu, dok se u obliku kaše ili pahuljica može konzumirati za doručak. Manje je poznato da je mljeveni ječam zdrava alternativa kavi, naročito za one osjetljive na kofein.

Izdvojeno

> Ječam je u uporabi već 10 tisuća godina, što ga čini jednom od najstarijih kultiviranih biljaka
> Četvrti je u svijetu po uzgojenoj količini među žitaricama, godišnje se u svijetu uzgoji više od 134 milijuna tona ječma
> U Hrvatskoj je treća žitarica po uzgojenoj količini
Facebook Like Button