Bugarska raj za prave ljubitelje putovanja

Plodna zemlja na jugoistoku Europe za ljubitelje prirodnih i kulturno-povijesnih znamenitosti.

Republika Bugarska prostire se na oko 110 tisuća četvornih kilometara u jugoistočnoj Europi. Graniči s Grčkom na jugu, s Turskom na jugoistoku, sa Srbijom na zapadu, s Makedonijom na jugozapadu i Rumunjskom na sjeveru. Na istoku, pak, ima izlaz na Crno more.

Bugarskim teritorijem dominiraju plodne nizine u dolini rijeke Marice, dok su sjeverni i južni prostori povišeni. Sjeverom tako prolazi 600 kilometara duga Stara planina, poznatija i kao Balkan, dok se južnim dijelom proteže masiv Rodopi.

U zemlji živi oko 8 milijuna stanovnika, koji pripadaju uglavnom pravoslavnoj vjeroispovijesti. Bugari predstavljaju većinu populacije (83 posto), a najviše su zaposleni u poljoprivrednom sektoru, od čega su najistaknutije kulture duhan, pamuk i razno povrće.

Glavni i najveći grad – Sofija – smjestio se u podnožju planine Vitoše, na zapadu zemlje. Predstavlja  važno financijsko i gospodarsko središte, a okuplja najvažnije metalurške, tekstilne i tiskarske tvornice u zemlji.

bugarska

Bugarska kuhinja spoj je turskih, grčkih i slavenskih utjecaja. Temelji se na mlijeku i mliječnim proizvodima, raznovrsnom povrću i mesu. Bugari uživaju u hladnim i toplim juhama od graška, krastavaca i rajčice, a rado jedu i musake, ćevape i sarmice. Uz hranu se piju voćni sokovi, pivo i vino te nezaobilazna lozovača i mastika.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Bugarskoj:
Glavni grad

sofija
Istražite Sofiju i njene znamenitosti! Razgledajte najstariju zgradu u Sofiji – rotondu sv. Georgija, kao i katedralu Aleksandra Nevskog, kraljevsku palaču i Battenbergov mauzolej. Prošećite i nacionalnom knjižnicom sv. Ćirila i Metoda, te brojnim muzejima. Otkrijete i noćni život glavnoga grada, po kojem je Sofija nadaleko poznata.

Baba Vida

Posjetite srednjevjekovnu tvrđavu Baba Vida, koja se nalazi u sjeverozapadnom gradu Vidin. Njena je gradnja započela u 11. st., a tijekom desetljeća se nadograđivala i širila. Igrala je važnu vojnu ulogu tijekom povijesti, osobito za vrijeme Otomanskih osvajanja, kad je ovdje postojao i zatvor. Danas se tu nalazi muzej, u kojem možete svjedočiti njenu turbulentnu prošlost.

Crnomorska rivijera

U ljetnim mjesecima svi kreću put najvećeg grada crnomorske bugarske rivijere – Varna, koji je poznat po prekrasnim plažama i uzbudljivom ljetnom provodu. Ovdje se rado posjećuju i turistički gradovi Sarafovo, Burgas, Sozopol, te pitoreskni gradić Nesebar pod zaštitom UNESCO-a.

Manastir Rila

rila
Obavezna turistička destinacija jest Manastir sv. Ivana u Rili iz 10. st. Riječ je o najvažnijem pravoslavnom manastiru u Bugarskoj, i jednom od najvažnijih religijskih spomenika jugoistočne Europe. Prostire se na oko 8800 četvornih kilometara na sjeverozapadnom dijelu planine Rila, a okuplja brojne objekte poput crkve, velikog klaustara, muzeja i zapanjujućeg Hreljinog tornja.

Bugarska divljina

Hrastove i bukove šume te smeđi medvjedi  i vukovi glavni su predstavnici bugarske flore i faune, a možete ih istražiti u Nacionalnom parku Bulgarka. Park se prostire na oko 22 tisuće hektara, a zaokuplja središnji i istočni prostor Stare planine. Ljubitelji planinarenja, pak, uputit će se u Nacionalni park Pirin na jugozapadu zemlje, koji se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

sozopol

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: bugarski
Religija: kršćanstvo (85 posto stanovništva), islam (12 posto)
Valuta: bugarski lev (BGN)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
ZRAKOPLOVOM: povoljni letovi do Sofije s presjedanjem mogu se pronaći OVDJE.
VLAKOM: direktne međunarodne željezničke linije povezuju Hrvatsku s Bugarskom, ipak putovanje se baš i ne preporučuje jer put iz Zagreba do Sofije traje oko 16 sati (sa stajanjem)
AUTOBUSOM: turističke agencije nude aranžmane do Bugarske, koje uključuju autobusni prijevoz
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Sofija (680 km); autoceste dobre, vinjeta potrebna, maksimalno ograničenje na autocesti 130 km/sat.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Grand Hotel Sofia i hotel Radisson Blu u glavnom gradu odličan je izbor.
Restorani: Bistro Landau i restoran Hadjidraganovite Kashti u glavnom gradu dobar su izbor, osobito ako želite probati autohtone bugarske specijalitete.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko turističkih središta.

Facebook Like Button