Cabo Verde ili Zelenortski otoci biser su Atlanskog oceana

Prva asocijacija na Zelenortsku Republiku, pod portugalskim nazivom Cabo Verde, zasigurno je svjetski poznata pjevačica Cesária Évora koja je tradicionalni otočni melos, tzv. mornu, pronijela svijetom i ujedno promovirala ljepote i specifičnosti tog otočja.
Naziv otočju, u prijevodu Zeleni rt, dali su portugalski moreplovci tijekom svoje ekspedicije, a ime potječe od najzapadnije točke Afrike koja se danas nalazi u Senegalu.

zelenotorski otoci cabo verde

O otočju Zelenortska Republika

Riječ je o državi u Atlantskom oceanu koja se sastoji od istoimenog arhipelaga koji broji 10 većih i 8 manjih otoka vulkanskog podrijetla i sveukupne površine od oko 4000 četvornih kilometara.

Zelenortska Republika i njeno otočje podijeljeni su u dvije skupine: Barlavento ili Privjetrinski (Santo Antão, São Vicente, Santa Luzia, São Nicolau, Sal, Boa Vista, te otočići Raso i Branco) i Sotavento ili Zavjetrinski (Santiago, Brava, Fogo, Maio, te otočići Grande, Luís Carneiro i Cima).
Otoci su bili nenaseljeni do 1456. godine, kada su ih otkrili Portugalci i osnovali prvi europski grad u tropima – Ribeira Grande, današnji Cidade Velha.

Službeni jezik je portugalski, no većina stanovništva govori i jezikom krioulo. Dominira (čak 96 %) katoličko stanovništvo.

Cabo Verde

Klima koju obožavaju turisti

Otočje karakterizira suha pustinjska klima, s visokim temperaturama tijekom cijele godine.
Zbog male količine padalina otoci su ugroženi čestim sušama, što je i jedan od glavnih razloga iseljavanja stanovništva tijekom povijesti. Naime, pretpostavlja se da je populacija te države znatno veća od sadašnjih 450 000, jer velik broj stanovnika, uglavnom mladih, živi u iseljeništvu.

Vulkanski krajolik i pješčane plaže

Druga odlika i prepoznatljivost Zelenortske Republike jest specifičan vulkanski krajolik i beskrajno duge pješčane plaže. U kombinaciji s vedrim duhom i nevjerojatnom pristupačnošću lokalnog stanovništva, bojanom već spomenutim melosom, čini ovu destinaciju idealnim utočištem za nezaboravan odmor.

Cape Verde cabo verde zelenotorska republika

A upravo je turizam sve jača orijentacija te države, čemu uvelike pridonosi i prisutnost inozemnog kapitala odnosno ulagača koji su u toj destinaciji prepoznali potencijal te se Zelenortska Republika sve češće uspoređuje s počecima turizma na Kanarskom otočju.

Tako uz obalu koja je zaista raznolika od otoka do otoka, sve više niču hotelski lanci s kompletnom ponudom dodatnih aktivnosti – jedrenje, ronjenje, daskanje, planinarenje… svatko može pronaći svoju aktivnost.

Cabo Verde

Mali, veliki… otoci za uživanje

> Najstariji otok, ujedno i prvi naseljeni je Sal, koji pripada sjevernim Zavjetrinskim otocima, a njegovo je glavno prirodno bogatstvo sol.

Otok krasi osam kilometara duga pješčana plaža Santa Maria koja je pravi daskaški raj s obzirom na to da od prosinca do svibnja puše vjetar.

Cabo Verde

> Najsjeverniji otok arhipelaga je Santo Antao, poznat po proizvodnji voća i povrća zbog plodnog vulkanskog tla, no unatoč tome, taj je otok još uvijek nedovoljno turistički razvijen pa ga u većoj mjeri posjećuju turisti više željni avanture nego komfora.

Svi otoci u arhipelagu vulkanskog su podrijetla. No Fogo se posebno izdvaja jer se na njemu nalazi jedini aktivni vulkan, ujedno i najviša točka države (Pico de Cano), koja se izdiže na 2829 metara nadmorske visine. Posljednji je put eruptirao u travnju 1995. godine.

Najveći i najnaseljeniji otok, koji pripada južnim Privjetrinskim otocima, jest Santiago. Na njemu se nalazi glavni grad Zelenortske Republike Praia, kao i bivši glavni grad, već spomenuti Cidade Velha. Njegovo središte pod UNESCO-vom je zaštitom.

Cabo Verde

Gastronomija na Cabo Verde otoku

Spoj portugalskih i afričkih utjecaja vidljiv je i u gastronomiji koja se temelji na morskoj hrani – ribe i školjke. Nacionalna jela temelje se na delicijama od jastoga, te na mesu, uglavnom piletini s dodatkom kukuruza i krumpira. Jednostavnost životne filozofije stanovnika ogleda se i na tom polju pa su omiljena poslastica i raznoliko svježe voće te svjež cijeđeni sokovi.

cabo-verde-7

Izdvojeno:

> Zanimljivost su i kornjače koje se na otočju mogu vidjeti u velikom broju (od srpnja do listopada) s obzirom na to da je Zelenortska Republika treća u svijetu po uzgoju morskih kornjača.
> Iako ovo otočje tek očekuje turistički bum, ili baš zbog toga, ono je danas omiljeno odredište bogatih i slavnih koji na tom mjestu traže komadić privatnosti i anonimnosti.
> Oni koji su posjetili otočje kažu da se, uz hranu, posebno pamte koloritne zabave na otvorenom prostoru, upotpunjene zvucima morne, taktovima sambe i salse te elementima afričke plemenske glazbe. Tijekom veljače i ožujka otočjem defiliraju koloritne karnevalske povorke koje su turistima posebna atrakcija.
> Najmanji otok u arhipelagu je Brava koji se zbog mnoštva raznolike flore naziva i botaničkim rajem.

Cabo Verde

Korisne informacije

Službeni jezik: portugalski, zelenortski jezik
Religija: kršćanstvo (96 %)
Valuta: zelenortski eskudo (CVE)
Viza: potrebna – s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji Veleposlanstvo Zelenortske Republike, moguće ju je pribaviti po dolasku u zemlju.
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Zelenortske Republike jest Amílcar Cabral International Airport na otoku Sal.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine! Iako, najljepše je tijekom ljetnih mjeseci.
Smještaj: Hotel Perola i hotel Pestana Tropico u glavnom gradu odličan su izbor.

Cabo Verde

Piše: Wish.hr
Fotografije: David Gil, David, jbdodane, no rain corp

Facebook Like Button