Čarobna Lendava: Savršeno mjesto za izlet nedaleko od Čakovca

Čarobna Lendava: Slovenski gradić koji zavodi mirisima bograča, idiličnom prirodom i sportskim aktivnostima!

Na samom sjeveru Hrvatsku, uz granicu s Mađarskom smjestio se mali slovenski grad koji krije brojne zanimljivosti. Mala Lendava veliki je simbol tolerancije i raznolikosti, kako kulture i gastronomije.

Idilični grad tolerancije, raznolikosti i uzbudljivih događanja

Između rijeka i brda načičkanih vinogradima mirno žive Slovenci, Mađari, Hrvati, Srbi i Romi. Nas je put do Lendave odveo povodom festivala Vinarium, događanja koje već tradicionalno naglašava multikulturalni identitet grada uz brojna i raznovrsna događanja.

lendava slovenija centar crkva

U slovenskom gradiću Lendavi zavoljeli smo bograč

Na manje od pola sata vožnje od Čakovca dočekala nas je idilična priroda, ali i mirisi jela iz kotlića – bograča, slasnog i pikantnog specijaliteta od više vrsta mesa i krumpira. Da je Lendava svjetska prijestolnica bograča pokazuje i podatak da se upisala u Guinnessovu knjigu rekorda s ukupno 1801 kilograma tog neodoljivog jela.

gulas bograc guinness lendava

Upravo se u Lendavi održalo najveće natjecanje u kuhanju bograča u Sloveniji. Ove su se godine natjecale čak 63 ekipe koje su se borile za titulu majstora bograča. Stručno povjerenstvo, koje je i ove godine radilo pod vodstvom Zdenke Tompe, najboljim je bogračem ocijenilo onaj koji su skuhali stari znanci Bogračfesta, ekipa Filc.

bograc madarski specijalitet lendava

A mi smo ga kušali u gostilni Kančal i zaključili da doista vrijedi krenuti u Lendavu na izlet. I to ne samo radi hrane, nego i vina, povijesnih i kulturnih zanimljivosti, arhitekture, kao i uzbudljivih sadržaja.

Iz Lendave pogled puca na tri države – Sloveniju, Hrvatsku i Mađarsku

Lendava se prvi puta spominje tek u 12. stoljeću, a tijekom 20. stoljeća doživljava svoj vrhunac i počinje privlačiti sve više stanovnika. Mađari koji su ovim područjem vladali nekoliko stoljeća ostavili su velikog traga pa nemojte da vas iznenadi to što se mađarski u Lendavi može čuti na svakom koraku.

lendava tromedina hrvatska madarska

Pogledate li prema vinorodnim brežuljcima iznad grada vidjet ćete barokni dvorac – Lendavski grad. Smjestio se na 266 metara visine i stoji ponosno, poput čuvara. Posjetitelji ondje dolaze razgledati raskošnu zbirku etnoloških i arheoloških predmeta, ali i umjetničkih djela tog kraja.

lendava stari grad zamak dvorac

Dvorac kakvog danas vidimo naslijedio je srednjovjekovni dvorac koji se nalazio na istom mjestu. Prvotni je sagrađen u 12. stoljeću, o čemu svjedoče i očuvane freske u kapeli dvorca. Lendavski grad prvi put se spominje u darovnici iz 1192. godine, a tijekom godina dvorac je nekoliko puta mijenjao svoj izgled – posebice za vrijeme vladavine obitelji Bánffy.

dvorac zamak lendava stari grad slovenija

Turci su tada nemilice pustošili taj kraj, ali lendavski dvorac nikada nisu uspjeli zauzeti. Ipak, pretrpio je znatna oštećenja pa su ga posljednji vlasnici, plemićka obitelj Esterházy, iz zahvalnosti caru Leopoldu I. 1712. godine obnovili i pregradili u oblik slova L.
Dvorac je u prošlosti ugostio i neka od svjetskih remek-djela velikana poput Picassa, Miróa, Chagalla i Hundertwassera.

Spustimo li se u staru gradsku jezgru Lendave naići ćemo na arhitekturu koja također služi kao svjedok uzbudljive prošlosti. Jedna od građevina vrijednih pozornosti je neobarokni Muzej građanstva, tiskarstva i kišobranarstva. Građanska kuća sagrađena početkom 20. stoljeća jedna je od najljepših neobaroknih građevina u Pomurju. Od 2007. godine u zgradi je otvoren muzej.

slovenija muzej lendava

Kazališno – koncertna dvorana u Lendavi također plijeni pozornost. Velebno zdanje potpisuje vrsni mađarski arhitekt Imre Makovac, zagovornik organske arhitekture. Dvorana s 444 sjedećih mjesta, velikom pozornicom i profesionalnom opremom omogućuje izvođenje svih vrsta kazališnih, glazbenih i plesnih događanja, a pogodna je i za kongresna i seminarska događanja.

muzej lendava

Lendavska sinagoga, izvorno sagrađena 1866. godine, uz mariborsku je jedina u Sloveniji. Nakon desetljeća propadanja sinagoga je 1990-ih obnovljena i služi kao izložbeni i prostor i mjesto raznolikih događanja.

Zgrada knjižnice Vila spomenik je kulture neobarokne urbane arhitekture pa je nemojte zaobići nađete li se u Lendavi. Knjižnica s notarskim uredom kraljevskog bilježnika Oszkára Laubhaimera sagrađena je 1906. godine prema nacrtima nepoznatog budimpeštanskog arhitekta.

Jeste li znali da Lendava ima i svoju mumiju?

Da, ovdje se nalazi i prava pravcata mumija vojnika Mihaela Hadika koji se uspješno borio protiv turskih napada, ali ga je njegov grof Bánffy čija se je kćer strastveno zaljubila u Mihaela, ostavio na cjedilu: nije mu omogućio bijeg u sigurnost lendavskog zamka.

mumija u lendavi slovenija

Njegovo tijelo je ostalo čitavo sve ove godine, a čuva ga kapelica Presvetog Trojstva koja s brda dominira Lendavom i okolicom. Ondje se nalazi i Klupa ljubavi, vidikovac s kojeg se pruža pogled na brežuljke lendavskih vinorodnih brežuljaka i jedne od najposjećenijih znamenitosti Slovenije, vidikovca Vinarium.

Lendavski toranj, kojeg nazivaju i pomurskim Eiffelovim tornjem, turistička je atrakcija Lendave i šire okolice koja poziva na razgledavanje krajolika Slovenije, Mađarske, Hrvatske i Austrije. Sa svojih 53,5 metara najviši je vidikovac u Sloveniji s kojeg puca pogled na krajolike četiri različite zemlje odjednom.

lendava vidikovac

Do najviše platforme tornja dolazi se liftom ili pješice, uz 240 stepenica koje vode do vrha. Kada ste već ondje možete kušati domaće vino, istražiti autohtone sorte tog kraja, ali i deserte poput fantastične prekmurske gibanice. S vrha tornja vidi se i zip-line koji se nalazi između drvenog tornja kod Piramide, vrha Lendavskog gorja, i vidikovca Vinarium. Adrenalinska atrakcija ima dvije paralelne čelične sajle.

zipline lendava slovenija

Na najbržoj točki dvije sajle omogućit će vam spuštanje između 50 i 60 kilometara na sat. Visinska razlika između gornje i donje postaje je 40 metara, a spust je dug 500 metara.

Za ljubitelje biciklizma Lendava je nezaobilazna destinacija u Sloveniji

Mnoštvo različitih biciklističkih staza vijuga među brežuljcima s crkvicama i vinogradima koji se spuštaju do ravnica uz Muru i skreću u susjednu Mađarsku ili Hrvatsku.

Danas taj kraj biciklisti sve češće upoznaju kao dio puta Europske Amazone, međunarodne biciklističke staze koja prati riječni krajolik Mure, Drave i Dunava pružajući priliku za aktivni odmor u prirodi. Za takvu biciklističku avanturu ne morate biti u formi života jer gotovo da nema teških uzbrdica.

Rijeka Mura i njeni rukavci smatraju se i najvećim prirodnim biserom Prekmurja i Lendave. Najljepša od njih je Muriša (mještani je zovu jezero Sv. Kralja), koja se kao prekrasna ljepotica priljubila uz poplavnu mursku šumu između Lendave i Mure. Unatoč niskom vodostaju posljednjih godina, mrtvice rijeke Mure jedinstveni su prirodni ekosustav koji predstavlja stanište mnogim ugroženim životinjskim i biljnim vrstama.

lendava smjestaj  vinarium rasprseni hoteli

Tražite li originalni smještaj, bacite pogled na Razpršeni hotel Vinarium

Kao što naziv sugerira, smještaj u disperziranom hotelu raštrkan je na različitim lokacijama u prirodi, ali dijele recepciju, sustav rezervacija i raznolika autentična iskustva diljem destinacije.

Boravak u kućama od opeke idealan je za svakoga tko želi istražiti slovensku prirodu i krajolik te provesti svoj odmor u srcu vinorodnih brežuljaka. Takav smještaj namijenjen je svima koji traže autentičnu ponudu slovenskog sela kako bi mogli uživati u miru, prepustiti se prirodi i prekrasnim vizurama.

Najistočnije slovensko brdo uzdiže se iznad grada Lendave i blista u zelenilu i suncu. To je najmanja, a ipak najtipičnija slovenska vinorodna regija i ujedno najveće koncentrirano vinorodno područje u Sloveniji. Zbog povoljnih prirodnih uvjeta vinova loza se u Lendavskim Goricama počela saditi vrlo rano; ovdašnji vinogradari posebno su poznati po proizvodnji rizlinga (renski rizling/rajnski rizling i laški rizling/graševina).

restoran lovski dom lendava

Vino lendavskog kraja najbolje je kušati uz tradicionalne specijalitete na mjestima kao što je Lovski dom

Njihova ponuda uglavnom se sastoji od tipičnih jela prekmurske ravnice kao što su domaći naresci od tünke, bograč, cigansko pečenje, gibanica i jela od divljači.

lendava restoran lovski dom hrana

slovenska gibanica lendava kolac

Posebnost su im svakako gibanice, koje nisu prekmurske (da baš se tako zovu :) , već njihove i drugačije. Na čašu lendavskog vina, ali i kavu i desert možete krenuti u Kavarnu Torteraj, poznatu po nekim od najboljih kolača u gradu u kojima se uživa u ljupkom interijeru.

vlasnica torteraj slasticarnica lendava

U svakom slučaju, gdje god krenuli u Lendavi naići ćete na zanimljivosti za sva osjetila i vrlo je vjerojatno da ćete se zbog toga poželjeti i vratiti.

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button