Cascata delle Marmore

Najviši slap u Europi napravljen rukama čovjeka.

U malenoj regiji Umbria nalazi se najviši slap u Europi: Cascata delle Marmore.

Od Armenzano, krenite regionalnim putem Subasio prema Spello, popnite se na autocestu u smjeru Terna, te za oko 90 minuta biti ćete svjedoci jednog od najljepših prirodnih čuda u Europi.
Na putu, proći ćete kroz drevni Foligno, glavni grad maslinovog ulja Trevi, te grad koji ugošćuje svjetski poznati festival, “Festival dei Due Mondi”, Spoleto.

Slap se smjestio unutar rijeke Parco Fluviale del Nera, koji je poznat kao Parco delle Acque (park vode).

Cascata delle Marmore postoji zahvaljujući rimskom konzulatu Curius Dentatusu kojemu su naredili da, 300 godina prije Krista, stvori kanal pod nazivom Cava Curiana, koji će preusmjeravati vodu iz Velino u rijeku Neru, te se time i napravio odvod za poplave koje bi se stvarale na jugu.
Između XV i XVIII stoljeća slap je bio predmet mnogih drugih intervencija, uključujući i izgradnju novih kanala za povećanje protoka.

Terni, grad St. Valentine i trenutnog regionalnog industrijskog glavnog grada, iskorištava te hidroelektrane od istih voda, skoro više od dva stoljeća.

marmore4

Ako ćete ići u posjet ovom prekrasnom vodopadu, pripazite da…

  • Dođete u vremenskom periodu između 11:00 – 13:00 i od 16:00 – 18:00 sati kada slapovi padaju. Ostatak vremena voda će teći u hidroelektrane. U blizini ulaza nalazi se i park i šume koje možete istražiti u to vrijeme.
  • Nosite udobne cipele ili čizme, koje su pogodne za šetnju kroz prirodne staze.
  • Sa sobom ne zaboravite uzeti fotoaparat / video kameru
  • Nosite sa sobom kišobran ili kišnu kabanicu, koja će Vam trebati ako ćete prolaziti kroz tunel za zaljubljene. No pripazite, jer oni koji pate od klaustrofobije ne bi trebali ući u tunel.

Između legende i poezije

Govori se da je mladi pastir po imenu Velino vidio raskošnu nimfu Neru kako se kupala ispod u rijeci i strastveno se zaljubio u nju. Kako nikako nije mogao doći do nje, skočio je s litice na vrhu vodopada kako bi zauvijek bio s njom.

Više o slapu na službenim stranicama: Marmore

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter