Ćelavost žena problem je koji ne pogađa samo muškarce

Gubitak kose estetski je problem koji ne pogađa samo muškarce.

Uglavnom se piše o ćelavosti kao muškom problemu, no u ovom tekstu nam plastični kirurg doc.dr.sc.Zoran Veir, govori kako je to problem svake pete žene.

Kod muške ćelavosti razlikujemo dva dominantna tipa ćelavosti, prednji obostrani sa napredovanjem ka natrag, te centralni-krunoliki koji se također siri jednoliko ka periferiji.

Često su zastupljena oba oblika kod jedne osobe, a sve uglavnom determinira nasljedna sklonost i testosteronski status osobe.

Žene ćelave na drugačiji način

Statistika pokazuje da svaka peta zena ima gubitak dlakavosti. Može se raditi o prolaznoj difuznoj ili regionalnoj alopeciji uzrokovanoj stresom, postpartalnim promjenama, autoimunom bolesti, estrogenskim disbalansom, ili cčak gljivičnim promjenama. Tada je to obično privremena promjena.

Ali ako se radi o sukcesivnom permanentnom stanjivanju i prorjeđivanju vlasišta uzroci su obično determinirani statusom hormona i nasljednim faktorima. Sa starenjem se stanje pogoršava pa žene pribjegavaju kamuflaži perikama, ekstenzijama, počinju piti lijekove lijekova koji zaustavljaju daljnju progresiju, ali time ne nadomjeste gubitak vlasi. 

Prorjeđivanje se zbiva i na sekundarnim područjima, a može zahvatiti i obrve te trepavice.

Kirurgija ima niz mogućnosti popravljanja i kamufliranja prorijeđenih područja. Mogu se primijeniti pojedinačni folikuli kod trepavica i obrva ili pak manji mikro režnjevi, koji se uzimaju s drugih područja kože sa ekstremiteta, pazuha, spolovila.

Kamufliranje prorijeđenog vlasišta kose transplantacijom uzima se s periferije gdje je obično gusta kosa, ili pak pribjegavanje rješenjima režnjeva i tkivnim ekspanzijama što je rjeđe potrebno (opekline, ožiljci i drugi stečeni deformiteti).

Izdvojeno:

Značajno je shvatiti da je moguće postići poboljšanje, ali nikako raniju gustoću iz mladih dana, tako da kirurgija poboljšava i pomaže samo u kamufliranju stečenih gubitaka.

Svakako je potrebno realno prihvatiti mogućnosti i uskladiti ih sa željama u suradnji sa stručnim osobama što se odnosi na prethodne obrade, hormonski status, dermatološke analize, pregled dermatologa ili plastičnog kirurga.

Autor: Prim.dr.sc. Zoran Veir, dr.med. plastični kirurg