Ćelavost žena i rijetka kosa problem je koji ne pogađa samo muškarce

Gubitak kose estetski je problem koji ne pogađa samo muškarce već i žene. Rijetka i tanka kosa neke žene prati od rođenja, a ponekad prorijeđena kosa nastaje u zrelijoj dobi.

Uglavnom se piše o ćelavosti kao muškom problemu, no u ovom tekstu nam plastični kirurg doc.dr.sc.Zoran Veir, govori kako je to problem čak svake pete žene.

Kod muške ćelavosti razlikujemo dva dominantna tipa ćelavosti, prednji obostrani sa napredovanjem ka natrag, te centralni-krunoliki koji se također siri jednoliko ka periferiji.
Često su zastupljena oba oblika kod jedne osobe, a sve uglavnom determinira nasljedna sklonost i testosteronski status osobe.

Žene ćelave i gube kosu na drugačiji način

Statistika pokazuje da se svaka peta žena suočava s gubitkom dlakavosti. Može se raditi o prolaznoj difuznoj ili regionalnoj alopeciji uzrokovanoj stresom, postpartalnim promjenama, autoimunom bolesti, estrogenskim disbalansom, ili čak gljivičnim promjenama. Tada je gubitak kose obično privremena promjena.

Ali ako se radi o sukcesivnom permanentnom stanjivanju i prorjeđivanju vlasišta uzroci su obično determinirani statusom hormona i nasljednim faktorima.
Sa starenjem se stanje pogoršava pa žene pribjegavaju kamuflaži perikama, ekstenzijama, počinju piti lijekove koji zaustavljaju daljnju progresiju, ali time ne nadomjeste gubitak vlasi, odnosno kose. 

Prorjeđivanje kose se zbiva i na sekundarnim područjima, a može zahvatiti i obrve te trepavice.
Kirurgija ima niz mogućnosti popravljanja i kamufliranja prorijeđenih područja. Mogu se primijeniti pojedinačni folikuli kod trepavica i obrva ili pak manji mikro režnjevi, koji se uzimaju s drugih područja kože, sa ekstremiteta, pazuha, spolovila.

Kamufliranje prorijeđenog vlasišta kose transplantacijom uzima se s periferije gdje je obično gusta kosa, ili pak pribjegavanje rješenjima režnjeva i tkivnim ekspanzijama što je rjeđe potrebno (opekline, ožiljci i drugi stečeni deformiteti).

Izdvojeno:
> Značajno je shvatiti da je kod nabrojanih estetskih zahvata moguće postići poboljšanje gustoće kose, ali nikako raniju gustoću iz mladih dana, tako da kirurgija poboljšava i pomaže samo u kamufliranju stečenih gubitaka vlasi na tjemenu.
> Svakako je potrebno realno prihvatiti mogućnosti presađivanja i rasta kose i uskladiti ih sa željama u suradnji sa stručnim osobama, što se odnosi na prethodne obrade, hormonski status, dermatološke analize, pregled dermatologa ili plastičnog kirurga.

Autor: Prim.dr.sc. Zoran Veir, dr.med. plastični kirurg

Facebook Like Button