Cipar idealan otok za predivan odmor

Dualna zemlja Sredozemlja za dvostruko uzbudljiviji odmor.

Cipar je otočna zemlja na jugu Europe. Prostire se na oko 9250 četvorna kilometara u Sredozemnom moru, a broji sveukupno 780 tisuća stanovnika.  Od 1974. podijeljena je na veći, južni i međunarodno priznati dio nastanjen Grcima, te manji sjeverni dio – samoproglašenu Tursku Republiku Sjeverni Cipar.

cipar

Središnjim i južnim dijelom otoka proteže se planina Troodos, te najviši vrh Olympus koji se izdiže na 1953 metra, dok sjever zauzima planina Kyrenia. Između planina dominira središnja nizina Mesaoria u kojoj se stanovništvo uglavnom bavi poljoprivredom. U zemlji je razvijena i tekstilna industrija, dok najznačajniju granu gospodarstva čini upravo turizam.

Glavni grad cipra je Nikozija, a smjestio se na rijeci Pedieos na sjeveroistoku zemlje, a djelomično pripada Turskoj Republici Sjeverni Cipar. Na cijelome otoku, a posebice u glavnom gradu osjećaju se utjecaji rimskih, bizantinskih i venecijanskihdrevnih civilizacija, pa ne čudi što se ovo mjesto smatra i kulturnim središtem zemlje.

U ciparskoj kuhinji vidljiv je dualizam, kao i ostalim sferama života. Na sjeveru se tako gušta u turskim specijalitetima, na jugu u grčkim. Stanovništvo rado jede dobro začinjenu hranu, a jedna od najčešćih namirnica jest janjetina. Cipar je poznat i po siru Halloumi, koji se radi od kombinacije kravljeg i ovčjeg mlijeka. Hrana se poslužuje uz tradicionalna grčka i turska pića.

cipar-b

Znamenitosti i turističke atrakcije na Cipru

Léfkara Cipar

Glavni grad

Istražite Nikoziju i njene veličanstvene kulturno-povijesne znamenitosti. Obiđite Venecijanske bedeme u centru grada, kraljevsku palaču i grobnicu Luzinjanskih kraljeva. Posjetite i kasnogotičku katedralu sv. Ivana koja datira iz sredine 17. st. i Nadbiskupsku palaču s Bizantinskim muzejom, koja okuplja velik broj zadivljujućih ikona.

Ayia Napa cipar

Morske aktivnosti

Larnaca, Akamas, Paphos i Episkopi samo su neki od ciparskih gradova uz obale Sredozemnog mora, koje turisti posjećuju svakoga ljeta. Otok je zapravo prava turistička meka – stvoren za kupanje u plavome moru i izležavanju na prekrasnim dugim plažama.

Kykkos cipar

Manastir Kykkos

Obiđite manastir Kykkos, koji se smjestio na 1318 metara nadmorske visine sjeverozapadno od planine Troodos. Današnji manastir svojevrsna je replika nekadašnjeg, kojeg je potkraj 11. st. osnovao bizantinski car Aleksije I. Komnen. Iz tog perioda preživjela je tek ikona Djevice Marije, koja navodno ima čudesne moći – a već je devet stoljeća skrivena od očiju javnosti.

Arheologija

Nedaleko grada Limassol na jugu otoka, nalazi se jedno od najvažnijih neolitskih nalazišta na istočnom Sredozemlju. Riječ je o lokalitetu Choirokoitia (Kirokitia) pod zaštitom UNESCO-a, na kojem se nalaze arheološki ostaci zajednice, koja je ovaj prostor naseljavala od 7. do 4. tisućljeća prije Krista.

cipar

Planinarenje

Ljubitelji planinarenja na Cipru dolaze na svoje, jer se središnjim i južnim dijelom otoka proteže planina Troodos, s najvišom točkom – vrhom Olympus, što se izdiže na 1953 metara. Tijekom uspona možete uživati i u čarobnim krajolicima, te karakterističnoj flori i fauni ovoga prostora.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: grčki i turski
Religija: kršćanstvo (78 posto stanovništva), islam (18 posto); druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Cipra jest Larnaca International Airport nedaleko istoimenoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Hilton i hotel Asty u glavnom gradu mudar su odabir.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su dobar odabir. Iskušajte i restoran Il Forno i Zanettos u glavnome gradu.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

OVDJE otkrijte još nekoliko sjajnih mjesta za idealno ljetovanje

Malta zemlja za sva osjetila
Korzika, zemlja koju neki od milja zovu „planinom u moru“
Nova Azurna obala, novi Capri i novi Santorini

Facebook Like Button