Čokolada za zdravo srce

Čokolada godi, kako našem nepcu, tako i našem srcu.

Prema podacima koje izdaje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) do 2030. godine više od 23,6 milijuna ljudi širom svijeta umrijet će od bolesti srca. Pravilna prehrana, tjelovježba, kontrola tjelesne težine i neke promjene u načinu života mogu pomoći u smanjenju te brojke.

Na kongresu European Society of Cardiology održanom u Parizu predstavljena je studija provedena na University of Cambridge prema kojoj konzumacijom čokolade smanjujemo rizik razvitka bolesti srca za jednu trećinu.

Učinak čokolade na kardiovaskularni sustav

Studija je zapravo pregled sedam istraživanja u čijem je fokusu bio učinak čokolade na kardiovaskularni sustav i ukupno obuhvaća 114 009 ispitanika. Usporedbe rezultata tih sedam istraživanja su pokazale da se konzumacijom čokolade smanjuje rizik razvitka bolesti srca te da ispitanici koji konzumiraju više čokolade imaju 37% manji rizik od srčanog udara i 29% manji rizik od moždanog udara od onih koji konzumiraju manje čokolade. Istraživanja su obuhvaćala sve vrste čokolade (tamnu i mliječnu) i čokoladu u svim oblicima (u pločicama, kolačima, keksima i napitcima).

cokolada
 

Antioksidativna i protuupalna svojstva čokolade

Čokolada djeluje antioksidativno i protuupalno te zbog tih svojstva ima pozitivan učinak na ljudsko zdravlje koji uključuje i regulaciju inzulina i krvnog tlaka. No, čokolada koju danas nalazimo u prodaji kalorijski je bogata i treba biti pažljiv, naime 100 g čokolade sadrži oko 500 kcal, stoga pretjerivanje može dovesti do debljanja, a time i nastanka bolesti srca i dijabetesa tipa 2. Prehrambena industrija trebala bi biti ponukana na osmišljavanje novog proizvoda, s nižim udjelom šećera i masti, jer su drugi sastojci čokolade visoko vrijedni za zdravlje.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button