Cres – otok skrivenih uvala i gradića i impozantnih bjeloglavih supova

Otok Cres smješten je u prostranom Kvarnerskom zaljevu i najveći je jadranski otok.
Prepun bistrih plavih morskih uvalica, rustikalnih kućica u malim selima smještenima na najneobičnijim mjestima, grada koji plijeni znamenitostima i hrani čiji se okusi pamte – sve je to otok Cres.

Pored Krka i Lošinja, danas se ubraja u florom najbogatije otoke, a i fauna je specifična.. Naime, na Cresu je jedno od posljednjih staništa vrlo rijetke ptice – bjeloglavog supa.

Danas je Cres najrjeđe naseljen otok Jadrana i Mediterana, a stanovništvo se bavi ovčarstvom, maslinarstvom, preradom ljekovitog bilja, pčelarstvom, ribarstvom, turizmom.

Otok Cres bio je naseljen već u mlađe kameno doba. Iako su različiti utjecaji ostavili traga, otočni način života uspio je sačuvati autohtonost i autonomnost.

otok cres hrvatska

To se prije svega ogleda u očuvanju jezika, čakavskoga narječja, kojim se i danas govori, pri čemu svako mjesto čuva svoje jezične posebnosti, kao i specifičnosti u običajima, plesovima i narodnim nošnjama.

Na otoku Cresu, uz grad Cres, nalaze se brojna druga naselja od kojih su neka smještena uz samu obalu, dok se druga nalaze na višim predjelima.

Obalna naselja obiluju prekrasnim uvalama, osamljenim plažama i čistim morem. Mjestašca koja se ne nalaze na samoj obali imaju velik broj šetnica, pješačkih staza i planinarskih putova koji vode do skrovitih uvala otoka.

Cres

Začeci modernog turizma

Danas je Cres uvelike okrenut turizmu, čiji počeci sežu u daleku 1845. godinu, što ga čini drugim mjestom s najdužom turističkom tradicijom na Jadranu. Već u lipnju 1845. s parobroda iz Rijeke na Cres se iskrcava oko dvije stotine izletnika. Krajem 19. stoljeća otvoren je i prvi creski hotel Miramar. To se ujedno smatra i početkom modernog turizma na Cresu.

cres špilja

Grad Cres

Smješten je u zaljevu, što je omogućilo razvoj ribarstva, pomorstva i brodogradnje. Oblik zaljeva i prirodan zaklon pridonio je i izgradnji marine koja je izgrađena na jugoistočnom dijelu grada. Oko grada su i brojni maslinici čije masline svake godine daju plodove od kojih se proizvodi nadaleko poznato cresko maslinovo ulje.

Cres

Stara jezgra grada nudi uvid u njegovu prošlost i sadašnjost – uske i visoke kuće naslanjaju se jedna na drugu čineći labirint. Na nekim pročeljima zgrada još su vidljivi stari grbovi koji su označavali zanimanja ljudi koji su u njima živjeli. U prošlosti je stara jezgra bila opasana visokim zidinama i u grad se moglo ući kroz troja gradska vrata.

otok cres grad cres

Zanimljivo je da je Cres sve do kraja venecijanskog razdoblja (kraja 18. stoljeća) živio isključivo unutar gradskih zidina, a izvan tog prostora bila su podignuta jedino dva samostana.

U sredini grada se nalazi glavni gradski trg koji je u prošlosti bio, a i danas jest, centar svih kulturnih i društvenih zbivanja u gradu. Na njemu se nalazi i gradska loža iz 15. stoljeća sa stupom sramote.
Loža je oduvijek bila središte javnog života grada, a danas je najživlja u prijepodnevnim satima, kada se pretvara u tržnicu.

U gradu je i Venecijanska kula iz 15. stoljeća, kružnog tlocrta. Nalazi se na najvišoj točki mletačkog obrambenog sustava. Jedina je potpuno sačuvana od četiri kule i gradskih bedema koji su u povijesti opasavali grad Cres.

otok cres hrvatska grad cres

Grad Cres bogat je i živopisnim crkvicama. Župna crkva Sv. Marije datira iz 15. stoljeća, s odvojenim zvonikom iz 18. stoljeća. To je trobrodna građevina s elementima gotičkog i renesansnog stila.

U župnom uredu nalazi se zbirka starih majstora među kojima je najvrjedniji poliptih Sv. Sebastijana sa svecima iz 15. stoljeća, autora Alvise Vivarinija.

Crkva Sv. Izidora datira iz 12. stoljeća, a dobila je ime po zaštitniku grada Cresa. Crkvica ima romaničku apsidu, gotičko pročelje i mali zvonik na preslicu.

Zvono koje se nalazi na crkvi iz 14. je stoljeća i ubraja se među najstarija zvona na otoku. Na oltaru se nalazi kasnogotička drvena skulptura Sv. Sidra (Sv. Izidora) iz 15. stoljeća.

cres-5

Osim crkvica, tu su i samostani. Samostan Sv. Franje iz 14. stoljeća poseban je zbog svog dvostrukog klaustra: vanjski – renesansni, s grobnicama znamenitih creskih obitelji, i stariji – unutarnji, s bunarskim grlom u sredini, na kojem je uklesan najstariji creski gradski grb iz 14. stoljeća.

U samostanu se nalazi muzej, sa zbirkom slika i skulptura starih majstora, etnografska zbirka, kao i liturgijske knjige, među kojima se kao raritet izdvaja primjerak glagoljskog misala tiskanog u Senju 1494. godine.

Ženski benediktinski samostan Sv. Petra Apostola izgrađen je u 15. stoljeću. U samostanu se nalaze barokne orgulje i oltari iz 17. stoljeća.

Lubenice mjesto za pamćenje

Lubenice su malo mjesto na otoku Cresu, smještene na vrhu litice 378 metara nad morem. U srednjem vijeku to je mjesto bilo jedno od središta arhipelaga s velikim geostrateškim značajem.

U mjestu se nalazi srednjovjekovna utvrda te ostaci srednjovjekovnog gradskog zida i gradska vrata. Uz stari trg, u Lubenicama se nalaze i brojne crkvice: crkvica Sv. Nedjelja, gotička crkvica Sv. Antuna Pustinjaka, župna crkva Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18. stoljeća, crkvica Sv. Jakova…

Najreprezentativnija je Crkva Sv. Antuna Pustinjaka upravo zbog svoje akustičnosti, a građena je u gotičkom stilu tijekom 15. stoljeća, s gotičkim tornjem koji dominira mjestom.

Mjesto je ovalnog oblika, a kroz njega, u smjeru jug-sjever prolaze dvije usporedne krivudave uličice. Ulice i ostali odvojci u Lubenicama nemaju imena, a kuće imaju samo brojeve od jedan do četrdeset i dva.

Tijekom ljeta već se tradicionalno organiziraju glazbene večeri u Lubenicama. Podno Lubenica nalazi se plaža sv. Ivan koju je njemački časopis Bild svrstao na 15. mjesto u konkurenciji 40 najljepših plaža na svijetu.

Lubenice

Mjesto Beli izvor prošlosti otoka

Naselje je akropolskog tipa, a smješteno je se na 130 metara visokom brijegu na sjevernom dijelu otoka Cresa. Tipično je to primorsko naselje zbijenog tipa.

U Belom se nalaze brojne kulturno-povijesne znamenitosti, a neke od njih su župna crkva s polukružnom apsidom starije romaničke crkve, u kojoj se nalazi nekoliko vrijednih glagoljskih natpisa, romanička crkva Sv. Marije s muzejskom zbirkom, gotička jednobrodna crkvica Sv. Antona na mjesnom groblju, prethistorijske staje pred ulazom u grad i rimski most preko kanjona te kamena glava kralja Abela.

Mjesto Beli turistički je orijentirano za obiteljski i kamping turizam s lijepom šljunkovitom plažom i dobro zaštićenom lučicom.

Posebno je poznat Bejski toš, sagrađen krajem 18.stoljeća. Pučka predaja govori da su se o izgradnji toša dogovorila trojica, od kojih je poznato samo jedno ime – Desantić ili Dessanti.

Jedan je dao zemljište, drugi je kupio sprave i sve naprave, a treći je dao novac za gradnju i početak posla.

Još je djelomično obnovljen 1885. te 1926. godine. Bio je u funkciji do prije II. svjetskog rata, kada je nabavljen novi, mnogo suvremeniji, metalni. Neko vrijeme su radila oba, a onda je ovaj kameni definitivno zastario. Bejski toš je bio jedini dostupan javnosti na otocima Cresu i Lošinju.

Valun mjesto iskonskih ribara otoka

Valun je malo slikovito primorsko naselje ribara i težaka koje se smjestilo između dvije prekrasne šljunkovite plaže južno od grada Cresa. Nastao je kao luka starog naselja Bućev, čiji su ostaci nađeni kod crkve Sv. Marka.

U toj je crkvi pronađena Valunska ploča iz 11. st., jedan od najstarijih glagoljskih spomenika koji se danas čuva u toj crkvi.

Uz crkvu Sv. Marka i Valunsku ploču, zanimljivo je vidjeti Glagoljski lapidarij smješten na terasi današnjeg restorana koji pokazuje kopije najstarijih glagoljskih natpisa iz Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Valun

Martinščica selo s najljepšim zalaskom sunca

Martinščicaje naselje koje se nalazi u prostranom zaljevu na zapadnoj obali otoka Cresa i drugo je mjesto po veličini na otoku.Ime potječe od srednjovjekovne crkve Sv. Martina koji je ujedno i svetac zaštitnik Martinščice.

Mjesto je uređeno s mnogo mediteranskog raslinja. Orijentiralo se isključivo na obiteljski i kamping turizam.

Uz prelijepe plaže sjeverno od naselja pružaju se velike mogućnosti za kvalitetan i aktivan boravak i odmor. U blizini Martinščice se nalaze se i turistički zanimljiva odredišta Miholašćica, Stivan i Vidovići.

Smještaj na Cresu

Na otoku je nekoliko hotela, smještenih na predivnim lokacijama, u blizini plaža. Hotel Kimen nudi ugodan obiteljski odmor, baš kao i hotel Zlatni lav smješten u Martinščici. Turistima su na raspolaganju i brojni obiteljski pansioni.

Lubenice

Idilične plaže otoka Cresa

Otok Cres je poznat po svojim skrivenim uvalama i plažama. U mjestu Orlec, smještenom nedaleko grada Cresa, nalazi se prekrasna uvala Mali Bok.

U toj se uvali nalazi šljunčana plaža s predivnim kristalno čistim morem, zaklonjena visokim stijenama koje donose hlad. Put do plaže vodi strmom stazicom, ali avantura se isplati.

U Valunu se nalaze dvije prekrasne šljunčane plaže okružene borovom šumom. U blizini veće plaže nalaze se mnogobrojne manje skrivene uvale.

Plaža Sv. Ivan nalazi se u uvali podno mjesta Lubenice i jedna je od najljepših plaža na Cresu Do nje se može doći pješice iz Lubenica (strmom stazom) ili morskom stranom.

masline

Gastronomska prepoznatljivost otoka

Cres odlikuje i gastronomska specifičnost. Jela pripravljena po starim tradicionalnim receptima začinjena ovdašnjim aromatičnim biljem i maslinovim uljem, osnovna su značajka otočne kuhinje.

Najpoznatiji creski specijalitet svakako je otočna janjetina, koja svoj izuzetan okus duguje tradicionalnom načinu uzgoja ovaca u slobodnoj ispaši na otočnim pašnjacima, sa slanom i vegetacijski bogatom ispašom. Kao predjelo ne smije se izostaviti domaći ovčji sir s pršutom i maslinama.

Ljubitelji morskih plodova mogu uživati u bogatom izboru svježe ribe, škampa, jastoga i drugih rakova i školjaka pripremljenih na razne načine i začinjenih domaćim maslinovim uljem.

Na kraju svakog jela ne smije se izostaviti domaća rakija sa začinskim biljem.

Konobe Bonaca u Cresu i Hibernicia u Lubenicama, konoba Toš i restoran Na moru u Valunu, mjesta su na kojima ćete okusiti domaću kuhinju izgrađenu na dugogodišnjoj tradiciji.

Bjeloglavi sup

Tekuće zlato maslinarstva

Maslinarstvo na otoku Cresu ima dugu tradiciju, a maslina je uz ovce i bjeloglave supove zasigurno najprepoznatljiviji simbol otoka. Cresko maslinarstvo je specifično zbog simbioze masline i ovce. Ovce slobodno pasu po otoku, pa tako brstenjem čiste, ali i gnoje maslinike.

Maslinovo ulje dragocjen je proizvod te je poznato pod imenom “tekuće zlato“. Sorte od kojih se proizvodi ekstra djevičansko ulje su plominka i slivnjača.

Ulje je visoke kvalitete, dobiveno izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Kako bi se sačuvala visoka kvaliteta ploda, masline se ubiru ručno, a prerađuju se istog dana u uljari Poljoprivredne zadruge Cres koja je otvorena za posjetitelje pa u njoj možete degustirati brojne otočne proizvode, a “dio Cresa” i ponijeti kući kako biste još dugo uživali u mirisima i okusima otoka koji svakako vrijedi posjetiti.

Cres

Piše: Wish.hr
Fotografije: Vladimir Tkalčić, Mario Fajt, Hennie Cuper, kellerabteil, Yoshi5000, Yacht Rent, Bastian, Katherine Martinelli, Michael Ransburg

Facebook Like Button