Čuda novog svijeta

Zapanjujuća arhitektonska i građevinska postignuća čovječanstva.

Ima li većih turističkih atrakcija od 7 svjetskih čuda novoga svijeta? Milijuni turista koji svake godine posjećuju te lokacije složno bi rekli NE. Izabrani su na globalnoj razini u srpnju 2007., a izdvajaju se svojom ljepotom,monumentalnošću, funkcionalnošću i pokojom tajnom.

Taj Mahal, Indija

Spomenik ljubavi mogulskog vladara Džahan-šaha za svoju preminulu suprugu Mumtaz Mahal oduševljava milijune turista svake godine. Riječ je kompleksu struktura smještenih u indijskom gradu Agra, koje kombiniraju elemente indijskih, perzijskih i islamskih arhitektonskih stilova. Taj Mahal se gradio tridesetak godina sredinom 17. st. pod palicom iranskog arhitekta Ustada Ahmada Lahaurija.

 

Koloseum, Italija

koloseum
Rimski amfiteatar poprište je nekadašnjih gladijatorskih borbi i drugih povijesnih manifestacija Antike. Ujedno, to je jedan od omiljenih turističkih znamenitosti  u glavnom gradu Italije. Gradio se desetak godina prvog stoljeća u čast rimskog cara Vespazijana. Obuhvaćao je 50 tisuća sjedećih mjesta za gledatelje i 10 tisuća mjesta za stajanje.

 

Machu Picchu, Peru

machu
Sveti grad Inka proteže se na oko 32 tisuće hektara te na 2350 nadmorske visine u peruanskim Andama. Pretpostavlja se da je riječ o carskom posjedu ili religioznom utočištu koje je izgrađeno u karakterističnom stilu suhozida oko 1300. Otkriven je, pak, početkom 20. st. od strane istraživača Hirama Binghama.

 

Petra, Jordan


Nekadašnji glavni grad Nabatejaca obuhvaća 800 građevina i žrtvenika uklesanih u kamen. Arheološki tragovi upućuju da su ljudi naseljavali ovo područje još u pretpovijesti, te da su ga napustili oko 7. stoljeća nakon Krista. Koliko vremena im je trebalo da izgrade ovo arhitektonsko čudo, kojim alatima su se služili, te kako je moguće da su poznavali vodovodne sustave koje su Europljani otkrili tek u 19. st. – pitanja su na koja znanstvenici i dalje traže odgovore.

 

Kip Krista Iskupitelja, Brazil

brazil1
Simbol kršćanstva izdiže se na 709 metara nadmorske visine brda Concovardo u Rio de Janeiru.  Ovaj religiozan spomenik napravljen je po ideji oca Pedra Marija Bosa i princeze Izabele u Francuskoj sredinom dvadesetih godina prošlog stoljeća, te je u dijelovima dopremljivan u Brazil. Kip je napravljen od armiranog betona,  visok je 39,6 metara, a težak 700 tona.

 

Kineski zid


Najveća građevina na svijetu (za koju pojedini astronauti tvrde da je vidljiva iz svemira!) prostire se na oko 8851 kilometara u sjevernoj Kini, široka  je od 5-8 metara, a prosječna visina joj je oko 16 metara. Čine je unutrašnji i vanjski obrambeni zidovi s brojnim promatračkim kulama koji su građeni u periodu od 3. do 17. stoljeća. Zid je napravljen od kamena i vapna, ali i drugih materijala – poput riže ili otpadaka. Neki znanstvenici tvrde da su tu čak zazidana i tijela poginulih radnika.

 

Chichen Itza, Meksiko

meksiko
Hram ratnika, zid lubanja i piramida El Castillo samo su neke od prepoznatljivih građevina ovoga majanskog grada koji datira iz 6. stoljeća, a koji je smješten na Yucatanu. Građevine i arheološki ostaci ukazuju nam na činjenicu da su pripadnici naroda Maje bili ispred svoga vremena. To se najbolje vidi na primjeru astronomskog opservatorija na piramidi El Castillo uz pomoć kojeg su Maje prognozirale vrijeme, organizirale sjetvu i žetvu te mnoge druge za život važne aktivnosti.

6nbsp;

6nbsp;

Piše: Wish.hr