Curry, borac protiv masnoća

Jedna od vrlo značajnih namirnica u modernom svijetu je znameniti curry ili kari u prahu. Mnogi od nas koriste ga prilikom pripreme raznih jela, a da nisu ni svjesni koliko zdravstvenih benefita ovaj začin donosi za naš organizam.

Njegovo porijeklo seže u daleku Indiju, a prema znanstvenim istraživanjima indijska kuhinja preporuča se svakom čovjeku minimalno jednom mjesečno, prema mogućnostima i više puta.

Osnovni sastavni dio ove egzotične namirnice čine korijander, kurkuma, kim i piskavica, a ovisno o željenom ukusu dodaju se i ostale vrste začina čime se dobiva mix različitih vrsta currya.

Mogli bih reći da je curry mješavina različitihzačina koju sami sebi miješamo ovisno o željama. Najpoznatiji su indijski curry i tajlandski curry. Također je bitno napomenuti da se curry čuva u tamnim bočicama budući da zbog izlaganja suncu gubi boju, oštrinu i samu kvalitetu.

Nutritivna vrijednost currya

Za curry možemo reći da je izvor minerala mangana, željeza, bakra, magnezija, fosfora, selena i cinka, od kojih je najviše zastupljen mangan.
Što se tiče vitamina< prevladavaju vitamin E, vitamin K i B skupina vitamina, a od ostalih sastojaka mogu se pronaći dijetalna vlakna, β-karotena i fitosterol. Otprilike 100 grama currya u prahu iznosi 325 kcal / 1360 kJ od čega najviše ima ugljikohidrata, masti pa bjelančevina.

curry_1

Gdje koristimo curry?

Iako je ovaj začin više specifičniji za azijsku kulturu, sve više postaje biti korišten u zapadnim kulturama.

Budući da je to začin možete ga koristiti ovisno o željama prilikom pripreme raznih vrsta jela, od mesa, žitarica, povrća i deserta. Preporučuje ga se konzumirati s morskim plodovima, piletinom ili u salatnim preljevima.

Što je pokazalo znanstveno istraživanje o curryu?

Nakon obroka bogatog masnoćama razina trigliceridau krvi raste.

Istraživanje provedeno na Penn State University objavljeno u The Journal of Nutrition pokazalo je kako dodatkom curryja možemo smanjiti oksidativni stres i rizik razvitka kronične bolesti.
U istraživanju je sudjelovalo šest muškaraca s prekomjernom tjelesnom težinom kojima su pripremljeni obroci s visokim udjelom masnoća. Uz obrok su poslužene i dvije žlice začina koje su sadržavale curry, mješavinu trava i cimet, dok je kontrolna skupina imala isti obrok ali bez začina.

Nakon objeda krvna slika je pokazala kako se antioksidativni kapacitet povećao za 13%, razina inzulina snizila za 20% te razina triglicerida u krvi bila 30% niža u skupini koja je sadržavala začine.

Na pad razine triglicerida utjecali su ružmarin, origano, cimet, kurkuma, crni papar, klinčić, češnjak i paprika, čija je jaka antioksidativna aktivnost dokazana i u laboratoriju.

Iako je sastav curryja promjenjiv glavni sastojak, kurkuma, je uvijek prisutan. Kurkuma daje prepoznatljivu boju curryju i sadrži kurkumin, koji snižava razinu kolesterola. Kurkumin djeluje pospješujući sintezu HDL-a čime se snizuje razina LDL-a, takozvanog „lošeg kolesterola“.

curry_2

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button