3 koraka uz koje ćete se osjećati dobro u svojoj koži

Činjenica je da koža počinje stariti već u vašim 20-ima. S godinama koža gubi elastičnost, čvrstoću i teže se regenerira. No, znate li da i na taj proces možemo utjecati?

Što utječe na proces starenja kože?

S jedne strane tu su unutarnji faktori na koje se može vrlo malo, ako i uopće utjecati. Oni uključuju prirodno starenje, koje karakterizira sporija stanična dioba i smanjena opskrba krvnih žila.

Genetske predispozicije su također unutarnji faktor na koji ne možemo utjecati. Primjerice, koža muškaraca stari sporije nego koža žena.

Hormonalne promjene koje se pojavljuju tijekom puberteta i menopauze također utječu na starenje kože. S druge strane, tu su i vanjski faktori, koji uvelike ovise o osobnom stilu života.
Oni uključuju izloženost kože slobodnim radikalima i UVA zrakama, što uzrokuje prerano starenje kože.
Stres, pušenje, loše stanje tijela i pogrešna prehrana također mogu imati negativan utjecaj na strukturu kože.

Intenzivna potraga za sastojcima koji sprečavaju znakove starenja kože

Do najvažnije znanstvenog otkrića o utjecaju na proces starenja kože došao je 1978. godine Peter Michell koji je prepoznao važnost koenzima Q10 u proizvodnji energije u stanicama.

Taj se koenzim, nalik vitaminskoj supstanci, nalazi u svakoj stanici tijela i pomaže u procesu pretvorbe ugljikohidrata i masti u energiju.

Naše tijelo prirodno proizvodi Q10 koji podupire funkcije mnogobrojnih bioloških procesa u našem tijelu, uključujući i one u koži. Vrlo je učinkovit antioksidans i smanjuje utjecaj štetnih slobodnih radikala koji uvelike utječu na starenje kože.

fashion33

Naše tijelo svakodnevno gubi Q10 zbog različitih vanjskih faktora, a s godinama se i prirodno smanjuje količina te supstance koju naše tijelo proizvodi.

To može dovesti do smanjenja razine stanične energije zbog čega se stanični metabolizam usporava te se koža regenerira manje učinkovito, a s godinama postaje i manje elastična i čvrsta.

Rješenje za sprječavanje vidljivih znakova starenje kože jest vraćanje prirodne ravnoteže Q10-a integriranjem ovog koenzima u formule proizvoda za njegu kože.

Probudite svoje tijelo

Topliji dani uvijek u nama bude novu energiju i želju za svojevrsnim buđenjem duha i tijela. Oskudnija odjeća čini našu kožu izloženijom tako da želimo da ona izgleda što elastičnije, čvršće i zategnutije.

Preporučujemo program od 3 koraka uz koji ćete se osjećati dobro u svojoj koži, a on uključuje

> tjelovježbu
> prehranu
> optimalnu njegu kože

Umjerenom tjelovježbom stimulirajte proizvodnju Q10-a

Ljudi koji vježbaju osjećaju se zdravije i energičnije, ali i imaju višu razinu Q10-a u odnosu na one koji u svojem tjednom rasporedu ne nalaze prostora za tjelovježbu.

koža

Upravo zato u prvom koraku preporučljivo je da počnete dva do tri puta tjedno s laganom tjelovježbom poput trčanja ili hodanja kako bi povećali razinu energije, osjećali se zdravije i poboljšali svoju izdržljivost. Bilo kakva vrsta aktivnosti pospješuje i učvršćivanje i elasticitet kože.

Prehranom utječie na proizvodnju Q10-a

Povećanim unosom Q10-a tijelo održavamo dulje zdravim.
Namirnice poput crvenog mesa, ribe (ponajprije sardine i skuše) i ulje kikirikija imaju veću količinu Q10-a od ostalih namirnica.

Danski su znanstvenici utvrdili da i način pripreme hrane također ima značajnu ulogu. Posebno ih je iznenadilo saznanje da stariji Eskimi imaju puno više Q10-a od mlađih i to zato što mladi preferiraju tzv. europski način kuhanja dok oni stariji hranu pripremaju na tradicionalan način – ne jedu voće i povrće nego sve ono što mogu uloviti pojedu sirovo.

ulje maslinbe

To dokazuje da hrana koju jedemo bez prethodne termičke obrade sadrži puno više koenzima Q10 u odnosu na istu namirnicu kojom kuhanjem smanjujemo razinu tog važnog koenzima.

No, nemojte zaboraviti na povrće i voće jer sadrže druge važne vitamine za funkcioniranje našeg organizma. U svoju prehranu što češće stoga ubacite proizvode od soje, orašaste plodove, špinat, brokulu i neizostavno maslinovo ulje.

Facebook Like Button