Čvrsta rimska građa

Izložba „Priče iz prošlosti – putovanje u izgubljene krajolike“ postavljena u Galeriji AMZ- Arheološkog muzeja Zagreb (13.4.-18.5.2022.) središnji je dio projekta u kojem devet podunavski zemalja digitalnom tehnologijom nastoji publici približiti arheološku baštinu.

Predstavljeno je šesnaest raznovrsnih lokaliteta od starijeg kamenog doba do srednjeg vijeka, pa u ovom, trećem članku, preostali su mi još nalazišta iz antike i srednjeg vijeka.

Upečatljivi lokaliteti iz antičkog doba su dvije izuzetne formacije: vila Balaca na brežuljku nadomak jezera Balaton (Mađarska) i grad Flavia Solva u južnoj Štajerskoj (Austrija, putokaz je vidljiv s ceste za Graz), obje vrlo dobro „dočarane“ putnicima kroz virtualnu stvarnost.

rimska-vila

Smještena na površinu od 560 000 četvornih metara i glavnim stambenim djelom od 2400 četvornih metara koji okružuju gospodarske zgrade, terme i groblje rimska vila u Balaci je najveća poznata vila. Nakon njene restauracije, pronađeni predmeti su smješteni u samom lokalitetu.

Municipij Flavia Solva izgradio je car Vespazijan u 1.stoljeću u pravilnom rasporedu ulica širokih dvadeset metara (!). Središte grada bilo je izgrađeno od kamena a ostaci podnih mozaika, oslikanih zidova i podno grijanje na koje su naišli arheolozi govore o bogatstvu i prosperitetu grada.

fls-forum

U gradu je živjelo i radilo 3500-4500 ljudi, a vrevu i duh grada na izložbi odlično dočarava digitalna tehnologija<7h6>

Fotografije srednjovjekovnih nalazišta na izložbu donose nekropolu u Nufaru (Rumunjska) i dva lokaliteta iz Bugraske: utvrđeni grad Červen i impresivne oslikane crkve u stijeni Ivanovo.

Projekt i izložba u kojoj je sudjelovao i zagrebački Arheološki muzej nisu samo lijepa i poučna priča, nego i poziv na osobni obilazak lokaliteta. Ili možda poziv organizatorima da ponude takav obilazak znatiželjnicima…

Fotografije: Arheološki muzej Zagreb

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button