David Štampar nasljednik i začetnik nove ere vinarije Štampar

Spoj tradicije, znanja i inovacije formula je uspjeha vinarije Štampar. Ova vinska priča počinje još 1913. godine kada su majstor Ištvan Grabar i vinar Andraš Novak nazdravili u čast završene freske nad ulazom u prvi vinski podrum.

Freska je simbolizirala ideju, želju i viziju koja je danas, više od 100 godina nakon, uistinu ostvarena.

Najzaslužniji za to je David Štampar, nasljednik i začetnik nove ere vinarije. Od malih se nogu gurao u poslove oko vinograda i podruma, a već u drugom razredu osnovne škole odlučio je da će se baviti baviti vinarstvom.

Nakon osnovne škole upisuje Gospodarsku školu u Čakovcu, smjer poljoprivredni tehničar, a obrazovanje nastavlja na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.

Ondje postaje magistar inženjer agronomije, a uskoro dobiva i državni certifikat profesionalnog ocjenjivača. Danas se usavršava i uči iz prve ruke, obilazeći svjetski poznate vinske regije.

Njegova vina prepoznata su i nagrađena od strane domaćih i stranih stručnjaka, a posljednja potvrda kvalitete stigla je s jednog od najprestižnijih svjetskih ocjenjivanja vina – Decanter World Wine Awards .

Štampar Pušipel Classic 2018-1

Prije nešto manje od mjesec dana, sa svjetskog ocjenjivanja vina Decanter World Wine Awards stiglo je novo veliko priznanje za vinariju Štampar i vaša vina –nakon bronce za vino Štampar Sauvignon 20, stigla je i srebrna medalja za vino Štampar Pušipel Classic 2018.

Jako smo sretni i ponosni što je baš vino Štampar Pušipel Classic 2018 nagrađeno srebrnom medaljom. To je sorta koja ovdje u Međimurju daje svoje najbolje rezultate. Puno radimo na njezinoj promociji i brendiranju čemu će ova nagrada zasigurno doprinijeti.

David Štampar_1-3

W: Osim Pušipela i graševine, koja se udomaćila i u Međimurju, uzgajate i internacionalne sorte. O kojim je sortama riječ?

Radimo vina od sorti sauvignon bijeli, muškat žuti, silvanac zeleni, chardonnay te crvenu kupažu Urban red od cabernet sauvignona i gamayja. Naše su sorte dobro raspoređene, a vina stilski raznovrsna pa tako za svako doba godine imamo prigodno vino.

Bitna nam je sorta, a sauvignon bijeli u Međimurju daje jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj. Tu je još i muškat žuti, koji radimo kao slatko vino, te chardonnay, pripravljen u odležanoj varijanti, sur lie.

Silvanac zeleni radimo kao mlado vino. Za potrebe domaćeg tržišta usmjerili smo se na internacionalne sorte, a kad je izvoz u pitanju, najtraženiji su pušipel i graševina.

David Štampar_2-2

W: Spomenuli ste mlado vino. Prošle ste godine s kolegama vinarima iz Međimurja pokrenuli zajednički projekt Mlado Međimurje.

Tradicija ispijanja mladog vina u Međimurju postoji već jako dugo, ali samo po domaćinstvima. Mi smo to odlučili promijeniti i razbiti predrasudu da takva vina nisu dovoljno dobra za konzumiranje..

Nadahnuti svjetski poznatim vinskim regijama, pogotovo Austrijom i Francuskom koje svake jeseni predstavljaju svoja mlada vina, i mi smo se odlučili plasirati naša mlada vina.

Htjeli smo da ljudi uživaju u sočnosti, u aromama koje u idućim fazama vina nisu toliko izražene. Obzirom da se ljudi u Hrvatskoj boje mladog vina, prodaja je krenula iznenađujuće dobro i naše mlado vino berbe 2018. godine je izvrsno prihvaćeno.

Mađerkin breg-1

W: Međimurski vinari zajedno djeluju kroz Društvo vinogradara i vinara Hortus Croatiae. Ove ste godine izabrani za drugi mandat kao predsjednik udruge. Posljednjih su godina primjetni pomaci u razvoju i afirmaciji međimurskih vina. Kako ste to postigli?

Naši vinari puno ulažu u sebe i kvalitetu vina što je po meni svakako jedan od razloga. Tu je i klonska selekcija Pušipela, nova dizajnirana boca za Pušipel, projekt Mlado Međimurje koji smo ranije spomenuli i naravno manifestacija Urbanovo koja danas ima nacionalni karakter čemu smo dugo težili.

Ipak, ništa od toga ne bi bilo moguće bez složnosti naših vinara koju smatram našom najjačom karikom.

Sjajno surađujemo i ne gledamo se kao konkurenciju nego zajedno pokušavamo plasirati što bolje proizvode te učiniti našu regiju prepoznatljivom.

Naravno, temelj svega su naša vina koja su laka za razumjeti- lagana su, svježa i aromatična- to je karakteristika našeg vinogorja.

W: Mađerkin breg postaje sve poznatiji, destinacija je to koja svojom ljepotom i posebnošću posjetitelje ostavlja bez daha svojom. Kako se vi osjećate na vrhu kojeg okružuju stepenasti brežuljci?

Kao vinogradar, nema mjesta gdje se bolje osjećam od onoga na vrhu terasa. To su najbolji položaji u našem vinogradu, a posebno se radujem prvom vinu kad rodi vinograd.

W: I što nas na Mađerki uskoro očekuje ?

Planovi su veliki, u tijeku je sadnja cijelog brda, a nadam se da će zaživjeti i projekt Vidikovac koji radimo u suradnji s našom općinom.

Vjerujemo da je za vas koji vinarstvo imate u genima, a uz to ste diplomirani agronom, proces stvaranja ustinu posebna priča. O čemu razmišljate sami u podrumu Štampar dok stvarate nove vinske kreacije?

U tom trenutku samo zamišljam kako ćemo i mi i kupci uživati u novonastalom vinu.