Delhi grad tisućljetne povijesti

Delhi glavni grad Indije sa svojom tisućljetnom poviješću grad je s mnogim znamenitostima. Nalazi se na zapadnoj obali Yamune, na rubu doline Gangesa.

Ovdje je, između razrušenih obrambenih zidina Purana Qile, jedne stare tvrđave, tijekom iskapanja utvrđeno da je grad osnovan 1200. g. pr.n.e. te da je utvrda identična Indra Prasti, legendarnoj metropoli Arijevaca. Prvi povijesni zapisi, međutim, potječu iz 11. stoljeća n.e. kada su kneževi Rajputa u gradu imali svoje sjedište.

U 12. stoljeću u Delhi su prodrli islamski osvajači. Prithviraj, posljednji hinduski kralj koji je vladao Delhijem, ubijen je u bitci 1192. godine. Od tada pa sve do britanske kolonijalne vlasti gradom su upravljali muslimanski vladari.

delhi-1

Današnji Delhi sastoji se od dva međusobno odvojena dijela: od “starog” Delhija s njegovim tipično orijentiranim gradskim četvrtima, uskim uličicama i bazarima, hramovima, džamijama i drugim povijesnim spomenicima, to od “novog” Delhija, New Delhi. Potonji su 1931. godine kao simetrični vrtni grad izgradili i uredili britanski arhitekti Lutyens i Sir Herbert Baker. Ovdje, između grobova i mauzoleja, spomenika uglednim vladarima i kraljevima, Delhi je takav kakvog su ga oblikovali Britanci: široke avenije, netaknuti parkovi, daleko razmještene ljetne kućice u kolonijalnom stilu i sjenovite aleje. Veliki bulevar Rajpath proteže se od India Gatea, pored zgrade parlamenta do Rashtrapati Bhavana koja je nekad bila kraljevska rezidencija potkraljeva, a danas je palača predsjednika Indije.

delhi-2

Znamenitosti

Stari Delhi> Chandni Chowk, Lal Qila (Crvena utvrda), Jama Masjid (džamija), Raj Ghat, Firoz Shah Kotila
New Delhi> Purana Qila, nadgrobni spomenik cara Humayuna, zvjezdarnica Jantar Mantar, zgrada parlamenta, Rashtrapati Bhawan, India gate, hram Lakshmi-Narayanam Connaught Place
U južnom dijelu grada: kompleks Qutb Minar, Tughluqabad, Hauz Khas, hram Baha’i vjere

Prometna povezanost

Zrakom
Gotov sve avionske kompanije lete u Delhi. U New Delhiju postoje dvije zračne luke koje su međusobno udaljene 4,5 km: jedna za domaće a druga za međunarodne letove.
Prijevoz u gradu
Taksijem i autobusom. Vrijeme putovanja ovisi o prometu te može trajati otprilike 25-50 minuta. Do i sa zračne luke prijevoz je organiziran.
Cestom
Autobusima i državnim cestama Delhi je povezan sa svim važnim destinacijama u Indiji.

delhi-3

Udaljenost Delhija od drugih gradova

Do Agre 200 km, do Ajmera 399 km, do Amritsara 446 km, do Chandigarha 249 km, do Jaipura 261 km, do Jodhpura 604 km, do Lucknowa 569 km, do Shimle 368 km.

Izleti s vodičem

Delhi Tourism Development Corporation i India Tourism Development Corporation organiziraju izlete. Pored njih postoji niz privatnih agencija koje organiziraju dnevne i poludnevne obilaske grada i obilaske uvečer. Mjesto sastanaka su većinom hoteli. Delhi je polazište za dnevne izlete u Agru, Jaipur i mnoga druga odredišta u gradu i oko njega.

delhi-4

Muzeji

National museum, National Gallery of Modern Art, Crafts Museum, National Rail museum, Gandhi Museum …

Vrtovi i parkovi

Mughal Gardens, Nehru Park, Deer Park, Lodi Gardens.

delhi-5

Umjetničke galerije

Art Heritage, City Gallery, Centre for Contemporary Art, Today Gallery Ganesha, Delhi Art Gallery …

Shopping

U ulici Baba Kharak Singh Marg u blizini ulice Parliament Street nalazi se niz emporija koji predstavljaju mnoge indijske savezne države. Isplati se posjetiti robnu kuću Central Cottage industries na Janpathu, Hauz Khas Village i Sundar Nagar s mnogobrojnim starinarnicama. Predmeti od zlata i srebra mogu se kupiti u ulici Dariba Kalan. Trgovine u Janpathu nude velik izbor artikala uz mogućnost cjenkanja. Osim kupovanja indijskih umjetnina, na Delhi Haat Food and Crafts Bazar-u možete uživati u tradicionalnoj indijskoj kuhinji.

new-delhi-hrana

Informacijski ured

India Tourism
88 Janpath, New Delhi

Facebook Like Button