Dijamanti u Hrvatskoj

Dijamanti u Hrvatskoj još uvijek su relativna nepoznanica…

Uglavnom se priče o njima javljaju u sklopu žutog tiska ili afera. Hrvati su naseljavali današnje prostore još od 7. stoljeća. Iako smo imali mnogobrojne loze kraljeva izgleda da se običaj čuvanja kraljevskog nakita nije uspio održati. Ako je i postojao, vjerojatno je završio u riznicama Austrije, Mađarske ili Italije. Pouzdanih izvora autohtonom nakitu s dijamantima i njihovim porijeklom nažalost nema.

Dijamanti se u Hrvatskoj danas spominju jedino u aferama ili žutoj štampi. Nažalost, osim nedostatka kulture kupovanja nakita ili sredstava za isto, nemamo ni geološko prikladno područje za razvoj dijamanta. Nedavno je otvorena podružnica češke kompanije Diamonds International Corporation koja nudi mogućnost kupovine skupocjenijih dijamanata.

Pokretanje vlastitog biznisa također je moguće uz podršku D.I.C-a ali je potreban vlastiti kapital od tisuću i više eura za početak poslovanja. Osim ovog tržišta koje drži monopol u Hrvatskoj, kupovina dijamanata uglavnom se temelji na izboru zaručničkog prstenja i vjenčanog nakita. Mnoge zlatarne nude nakit s dijamantnim uzorcima manjih proporcija oko nekoliko karata.

I dok ne otkriju je li Zagorac zaista ukrao dijamante u vrijednosti 5 milijuna dolara iz sefa ministarstva obrane RH, ili je li Simonin zaručnički prsten zaista Cartierov s dijamantima u vrijednosti od više tisuća eura, Hrvatima će dijamanti ostati i dalje nepoznanica ili će tek ponekad poslužiti kao dobar začin za već ispričane hrvatske tračeve.

Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button