Divizma idealna biljka za vaš vrt

Dvogodišnja biljka s uspravnom stabljikom idealan je izbor za Vaš vrt. Naziva se još također divizam obični, divlji duhan, lepuh i svijećnjak.

Divizma je jedna od najdojmljivijih vrtnih biljaka i omiljena je u prirodnim vrtovima i na bujnim miješanim gredicama. Podnosi sušu i zato odlično uspijeva u mediteranskim vrtovima i na šljunčanim gredicama. Na gredici se rado druži s drugim visokim biljkama, kao što su tritoma, perovskija i juka. No najefektnija je kao samostalna biljka kada sama stoji okružena niskim trajnicama poput mačje metvice i iglica u podnožju.

verbascum-lychnitis_l

Mnoge su divizme kratkog vijeka i žive dvije do tri godine. U prvoj godini stvaraju sivozelenu lisnu rozetu prekrivenu finim dlačicama koja prezimljuje. Sljedeće sezone, od svibnja do kolovoza divizma cvate prelijepim uspravnim cvatovima koji se sastoje od mnoštva manjih cvjetova.

Niske vrste divizme, kao što su grimiznocrveni cvjetovi, narastu 50 do 70 cm u visinu, a visoke vrste kao što su žuti cvjetovi dosegnu i do 200 cm.

verbascum-thapsus-1_l

Suvremeni kultivari žive dulje od izvornih samoniklih vrsta te imaju raznovrsnije boje. Divizime najbolje uspijevaju u sunčanim, toplim položajima s propusnim tlom. Na teškim, hranjivim tlima u pravilu žive kraće.

Životni vijek divizme može se produljiti podrezivanjem nakon cvatnje. Želite li očuvati čistoću sorte, divizmu razmnožavajte korijenovim reznicama ili presađivanjem bočnih rozeta. Sjetvom sjemena dobit ćete malo drugačije biljke, što Vam također može biti zanimljivo.

Divizma ima i svoja svoja ljekovita svojstva. Za lijek se skupljaju cvjetovi i listovi u vrijeme cvatnje. Svježi listovi koriste se za pripremanje obloga za otekline, hemoroide i lišajeve, te su odlično sredstvo protiv bolesti pluća, posebno suhog kašlja, prsobolje, groznice te za liječenje katara želuca i crijeva i protiv grčeva probavnih organa.

verbescum

Ovu biljku, nosio je Odisej kao zaštitu od čini čarobnice Kirke. U doba Rimljana brala se uz magične rijeci, a kršćani su njome ukrašavali svoje domove.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button