Dolina Omo

Jedno od najizoliranijih područja u istočnoj Africi.

Dolina Omo smjestila se u jugoistočnom dijelu Etiopije te je jedna od glavnih atrakcija u ovom dijelu svijeta. Dolina je poznata upravo po svojim popularnim etničkim blagima.

Ovo je mjesto gdje oko 50% etiopijskih etničkih skupina živi, a upravo se u ovoj dolini može vidjeti kulturna raznolikost, gdje se mogu pronaći nekoliko pojedinih plemena koja su bogata kulturom i različitim dijalektima. Kulturna raznolikost na ovom području stara je nekoliko tisuća godina, a danas se sve više i više istražuju stanovnici plemena Mursi, Suri, Dizi i Me’en, čime se želi istražiti njihova različitost. Najčešće se tu mogu pronaći nomadska pastirska plemena koja su najčešće u svađi zbog poljoprivrednih površina, vode i pljačke stoke.

Zamislite odrastanje u svijetu bez zidova, olovaka i papira, gdje ste okruženi samo tijelima, prirodom, biljkama i svim vrstama životinja sa zadivljujućim dizajnom. Upravo su plemena u dolini Oman prepoznatljiva u cijelom svijetu po tome što su iskoristila sva prirodna bogatstva i vizualni dizajn, te vedrinom i maštovitim crtanjem i kostimiranjem svojih tijela različitim prirodnim priborima, među kojima se najčešće može pronaći lišće, trave i plodovi različitih biljaka, označile svoju simboličku kulturu.

Plavo nebo Etiopije koje vas vodi u dolinu Omo, poznato je i kao plemenski prsten; vjeruje se da je ova regija, na kojoj se smjestila dolina Omo, posljednja velika pustoš na afričkom kontinentu. Rijeka Omo koja zalijeva regiju, teče oko 750 kilometara prema jugu i ulijeva se u jezero Turkana, koje je četvrto po veličini jezero u cijeloj istočnoj Africi.

Dolina Omo također je priznata od strane UNESCO-a te je smještena na popis kulturne svjetske baštine.

Omo i Mago nacionalni park

Omo nacionalni park smješten je u najjužnijem dijelu Etiopije, te se proteže uz obalu rijeke Omo i sadrži bogati rezervat s različitim životinjama, među kojima se mogu naći slonovi, bizoni, lavovi, gepardi, leopardi, žirafe i druge divlje životinje.

Mago nacionalni park nalazi se u istom kutu kao i Omo nacionalni park, samo su razdvojeni rijekom Omo. Ovaj park ima isti biljni i životinjski svijet kao i Omo nacionalni park, a obadva nacionalna parka su najvažnija istočna Afrička blaga.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button