Domaće maslinovo ulje u mediteranskoj prehrani

Vrijednost i ljekovitost masline i maslinovog ulja dobro je poznata u današnje vrijeme zahvaljujući raznim istraživanjima suvremene znanosti i medicine.

Danas, u mediteranskim predjelima, gotovo je nemoguće zamisliti kućanstvo bez prirodnog domaćeg maslinovog ulja, a jednako tako su i nezamisliva mnoga jela kao što su salate, juhe i raznorazne druge delicije bez ovog dodatka.

OVDJE saznajte koja su još ulja izvrsna u zdravoj prehrani ili njezi kože

Ulje sjemenki grožđa doza zdravlja i snage na vašoj trpezi
Bučino ulje mirisni sastojak zdrave hrane
Konopljino ulje moćna saveznica zdravlja
Magično ulje argana rješava strije i suhu izboranu kožu
Zašto je njega kože s bademovim uljem tako dobra

Osim toga, svi znaju koliko je maslinovo ulje zdravo. I jest zdravo. A to je i jedan od razloga zbog kojeg mediteranski način prehrane slovi kao najzdraviji na svijetu.

Od pamtivijeka maslina i maslinovo ulje je bilo prvi izbor

Ovu činjenicu su znali i naši preci, koji su još u mlađem kamenom dobu sakupljali plodove divlje masline, a svjedoče tome i koštice masline starije više od 9000 godina pronađene u špiljama na nekim arheološkim nalazištima.

Mediteran, koji danas predstavlja njeno prirodno stanište ugostio je tu biljku prije nekih 5 – 6 tisuća godina, no smatra se da su prva stabla maslina posađena na područjima Sirije, Mezopotamije i Palestine.

Kroz cijeli niz priča, mitova i činjenica možemo zaključiti da je ova poprilično stara biljka nenametljivo ostavila dubok trag u čovjekovoj povijesti. Vjerojatno najstarija priča o maslini je ona u kojoj bijela golubica nakon velikog potopa, u svom kljunu nosi maslinovu grančicu kao simbol pomirenja između Boga i ljudi.

Osim ovdje, maslina se u Bibliji spominje barem još tisuću puta. U kršćanstvu, kao i u drugim religijama ona predstavlja simbol mira i Božje mudrosti. Drevni liječnik Hipokrat u svojim spisima propisuje recepte od maslinovog ulja za oko 60-ak bolesti i poteškoća.

U antičkoj grčkoj, sportaši su se prije natjecanja mazali maslinovim uljem kako bi se zaštitili od povreda, a u slučaju da pobijede, na glavu bi im se stavljao vijenac od maslinovih grana. Također bi sa sobom doma ponijeli amfore pune maslinovog ulja.

Plod masline

Drvo masline je vijugavo, ispucalo, kvrgavo, a zbog njegove iznimne čvrstoće koristilo se za izradu raznih alata, kao i oružja. Rastući na škrtom tlu zahtijeva minimalne količine vode, ali i obilje sunca. Njeno drvo je zimzeleno i otporno na truljenje, te može doživjeti i nekoliko tisuća godina.

Latinsko ime Olea Europaea dobila je zbog visokog postotka masti koje sadrži njen plod. Olea na latinskom znači ulje. Plod masline cvate u proljeće, a zreo je za berbu u jesen, u listopadu i prosincu. Većina maslina bere se kad potamne, a neke se beru i dok su još zelene, te se ostavljaju na zraku kako bi oksidacijom poprimile tamniju boju.

Stari mediteranski način obrade maslina, podrazumijevao je njihovo namakanje u morskoj vodi određeni period vremena, nakon čega bi se oprale, te stavljale u staklene ili kamene posude, u koje bi se dodale stabljike komorača, te bi se ponovno prelile morskom vodom.

Na ovaj način masline ubrane nezrele mogle su se konzumirati do proljeća. Okus masline izvorno je gorak, ali ovisno o obradi može se postići i kiselkasto-gorak okus, sladak i pikantan.

Maslinovo ulje za zdravlje i vitalnost

Maslinovo ulje sadrži oleinsku i linolensku kiselinu koje čiste krv i snižavaju krvni tlak. Oleinska ili uljna kiselina čini oko 75% ukupnih masti.

Poznato je da ova kiselina podiže razinu tzv. dobrog kolesterola zvanog HDL. Njegova osnovna uloga je prenošenje lošeg kolesterola LDL do jetre gdje se on uspješno razgrađuje, te se odstranjuje iz tijela. LDL kolesterol, je inače uzročnik kardiovaskularnih bolesti kao što su ateroskleroza.

Osim što sadrži velike količine mononezasićenih masnih kiselina, maslina je također dobar izvor vitamina E

Ovaj vitamin je glavni tjelesni antioksidant koji neutralizira slobodne radikale na mjestima u tijelu u kojima je prisutna mast.

Slobodni radikali su općepoznati kao stanice koje uzrokuju starenje, a također mogu dovesti do oštećenja koja kasnije mogu izazvati razne bolesti.

Neke od tih bolesti su astma, osteoartritis, reuma, ali i srčani i moždani udar, budući da radikali oksidiraju kolesterol, koji se potom nakuplja u krvnim žilama. Neutraliziranjem slobodnih radikala, činimo veliku stvar za naše zdravlje i vitalnost.

Liječenje i njega maslinovim uljem

Osim kod upotrebe u svakodnevnoj prehrani, maslinovo ulje može imati široku primjenu i kod liječenja raznih probavnih tegoba, njegovanja tijela i kose, kao i kod kućanskih poslova.
Njegovo umirujuće djelovanje povoljno djeluje na žgaravicu, gastritis, čireve, zatvor, kao i neke tegobe kod dišnih organa.

Ako ste jedni od onih koji se u ljetnim razdobljima vole izležavati na plaži, maslinovo ulje utrljano u vašu kožu zaštititi će vas od prejakog djelovanja sunčevih zraka, te će doprinijeti tome da vaša koža poprimi prirodniji sjaj.

Isto tako, ako ste se predugo izlagali suncu nezaštićeni, bit će dovoljno utrljati maslinovo ulje na mjesta gdje su nastale opekline, kako bi se ublažila iritacija.
Redovitom njegom vaša koža će postati glatkija i otpornija na vanjske utjecaje.

Maslinovo ulje u službi detoksikacije funkcionira na način da ujutro na tašte promućkate jednu jušnu žlicu prirodnog maslinovog ulja u ustima 15 do 20 minuta, čime ćete odstranit toksine koji su se tijekom noći nakupili u usnoj šupljini. Nakon mućkanja, ispljunete i dobro operete zube, a prema ajurvedi možete dodatno i žlicom ostrugati jezik.

Tekst: Divine Energy Park

Facebook Like Button