Pizza Doomsday kombinacija namirnica koja se pamti

Doomsday pizza – kombinacija pet vrsta sira, četiri vrste mesnih sastojaka i umaka od rajčice koja zadovoljava i najzahtjevnija nepca.
Pizza majstora Darijan Katalinić, vlasnika zagrebačke pizzerije Chello, donosi recept za još jednu kreativnu pizzu.

Izdvojeno

Osim ove slasne pizze pogledajte i druge nesvakidašnje prijedloge za slasne pizze:
1. Chicago Style pizza – svaki pizza majstor ima vlastitu izvedbu ove pizze u dva sloja
2. Nevjerojatna pizza s sirnom koricom – posipajte po rubovima tijesta još sira
3. Slatka pizza – pizza od jagoda, šumskog voća i manga
4. Pržena Pizza – po receptu slavnog kuhara pizza kao finger food

Sastojci za recept:
80 dag tijesta za pizzu
3,5 dcl umaka od rajčice ili 4,5 dcl pelata
40 dag edamer sira
7 dag vratine
7 dag kulena
7 dag pancete
5 dag dimljenog sira, narezanog na tanke kockice
5 dag mozzarelle
2 trokuta blagog topljenog sira za mazanje
1 trokut ljutog topljenog sira za mazanje
Za sam kraj: 1 dcl umaka od rajčice kojim se zalijeva netom pečena pizza. Umak može biti blag (najbolje je staviti 1 dcl pelata), ljut (dodati u umak malo tabasca i chillija) ili s češnjakom (u umak dodati čajnu žličicu svježeg češnjaka i maslinovog ulja)

Priprema recepta:
Tijesto za pizzu možete pripremiti sami ili kupiti u pizzeriji, a za ovaj recept najbolje je mekše tijesto. Nakon što ste tijesto kupili ili samo zamijesili ostavite ga da odstoji najmanje dva sata na sobnoj temperaturi pokriveno kuhinjskom krpom. Za to vrijeme tijesto mora narasti barem jedan centimetar.

Pomoću kista lim za pečenje premažite maslinovim ili suncokretovim uljem, zatim tijesto ravnomjerno razvucite na lim.

Na razvučeno tijesto izlijte 3,5 dcl umaka od rajčice ili 4,5 dcl pelata, a zatim stavite od 10 dkg edamer sira. Na sir složite 15 dkg šunke i na nju složite ostatak (30 dkg) edamer sira. Upravo je ovaj raspored stavljanja sastojaka jako važan jer će se na ovaj način svi sastojci savršeno povezati te će se spriječiti klizanje sastojaka po tijestu.

Na sir se zatim stavlja po 7 dkg vratine, kulena i pancete, a zatim 5 dag dimljenog sira. Na sam vrh slažu se trokutići topljenog sira te na kraju mozzarella.

Doomsday pizza peče se 20-25 minuta na 220-270 stupnjeva, a gotova je kad tijesto poprimi zlatno-smeđu boju. Odmah nakon vađenja iz pećnice pizzu je potrebno preliti s 1 dcl hladnog umaka od rajčice. Hladni umak djelomično će se upiti u pizzu i učiniti ju sočnijom.

Uz dopuštenje: Lollipop komunikacije

Facebook Like Button