Dr. Gordan Crvenković

Iza svake dugovječne žene stoji vrhunski liječnik ginekolog. Izuetno brižan kada je o ženama riječ, ali i kroz profesionalno potkrijepljene odgovore došli smo do saznanja kako je raditi u Americi i Rusiji u kojim je dr. Gordan Crvenković dugo živio i radio. U moderno opremljenoj, ali istovremeno jako ugodnoj ordinaciji s vizurom na predivni Marulićev trg, saznali smo što misli o hormonskom liječenju kod žena, koliko se Hrvatice brinu o svom zdravlju i još mnogo toga što će svakoj ženi biti i više nego zanimljivo.

W: Da li nam možete navesti razliku između privatnih ginekoloških ordinacija od onih koje se nalaze u sklopu bolnica u Hrvatskoj?
Za razliku od državnih (bolničkih) ordinacija privatna pružaju mnogo veći komfor, opremljenost, intimnost. Stručnost liječnika i kvalitetu dobivene usluge je teško usporediti jer ona varira u oba slučaja i teško je mjerljiva. Činjenica je da izbor privatnog liječnika umnogome ovisi o iskustvima i komentarima pacijentica i vidljiva je na društvenim mrežama. Kod državnih (bolničkih) liječnika je vrlo teško, obzirom na njihovu dinamiku posla, odabrati “pravog” i očekivati da će biti uvijek na raspolaganju. Ambulante Domova zdravlja su često prenapučene i posvećenost liječnika pacijentu (zbog kratkoće vremena) nije uvijek na profesionalnom nivou.

W: Živjeli ste i radili u Americi. Kako biste mogli usporediti vaš rad i uvjete u domovini u odnosu na uvjete u Americi? Što Vas je najviše oduševilo u toj modernoj zemlji?
Boravak i rad u Americi su u mnogome obilježili moj rad i u Hrvatskoj. Znanje stečeno na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu nije niti malo inferiornije od onoga američkih liječnika. Međutim, opremljenost opremom je neusporediva. Dostupnost najnovijim informacijama je zahvaljujući informatičkoj revoluciji bila na najvišem nivou, kao i odnos prema pacijentu. Ja sam imao sreću i privilegiju raditi u najvećoj i najbogatijoj privatnoj bolnici zapadne Amerike (“Cedars-Sinai Medical Center” u Los Angelesu). Sve te karakteristike američkog zdravstvenog sistema su tamo na najvišem nivou. Ipak i nažalost njihov sustav je baziran i rukovođen od strane osiguravajućih kuća i medicinski postupci u velikoj mjeri ovise o pacijentovoj polici osiguranja. Tu je hrvatska medicina u ogromnoj prednosti u odnosu na američku. Zdravstvena zaštita je u ovdje u jednakoj mjeri dostupna svakome. U Americi prvo što morate pokazati je kartica zdravstvenog osiguranja.

dr-goran-1

W: Živjeli ste oko 10 godina i u Rusiji, konkretno Moskvi. Koja i kakva ste iskustva i dojmove ponijeli sa sobom iz te zanimljive zemlje?
Život i rad liječnika u Rusiji je kombinacija hrvatskog i zapadnoeuropskog modela. U više navrata sam posljednjih godina boravio u Moskvi i posjetio državne i privatne klinike. Ono što im je zajedničko je relativno nekvalitetan medicinski kadar. Ipak, u nekim granama medicine (otorinolaringologija, oftalmologija) ruskim liječnicima nema premca. Opremljenost privatnih klinika je na vrhunskom nivou dok državne umnogome zaostaju. Korupcija (i sve što je vezano za nu) je i dalje prisutna i vrlo izražena.

W: Vaša ordinacija izuzetno je ugodna i moderna? Da li je opremanje jedne takve ordinacije naporno kada su financije u pitanju? Koliko je zahtjevno i kako pratite sve nove tehnologije?
Moja ordinacija je zamišljena kao mjesto pružanja vrhunske zdravstvene (ginekološke) ustanove u ambijentu dopadljivom svakoj pacijentici, uz maksimalnu pažnju i stručnost osoblja. Inzistirao sam na “duši”, više nego na modernom i stereotipnom (staklo, kamen i metal) ugođaju. Reakcije pacijentica potvrđuju da sam bio u pravu. Cilj je učiniti okružje ugodnim kako za osoblje tako i za pacijentice.

dr-crvenkovic-1W: Da li smatrate da se žene u Hrvatskoj dobro brinu za sebe i svoje zdravlje? Koliko bi puta žena godišnje trebala posjetiti svog ginekologa i o čemu bi trebala najviše voditi brigu?
Nivo brige za zdravlje žena u Hrvatskoj nije na zadovoljavajućem nivou, iako je bolji nego prije 10-20 godina. Danas žene češće dolaze na redovite kontrolne preglede, interesira ih prevencija bolesti, više ulažu u higijenu i zdrave životne navike (prehrana, tjelovježba). Internet je u mnogome pridonio tome. Moja preporuka je minimum jedan godišnji pregled kod ginekologa, a s obzirom na tegobe i češće.

W: S kojim problematikama Vam se žene najčešće javljaju u zadnje vrijeme?
Problematika koja najčešće dovodi pacijentice ginekologu danas su najvećim dijelom vezana za način života. Neodgovorno spolno ponašanje dovodi do učestalih upalnih promjena (i posljedičnu neplodnost) i maligne bolesti vrata maternice, dok stres često rezultira hormonskim poremećajima i neredovitim i nepravilnim krvarenjima.

W: Kako gledate na sve popularniju metodu „liječenja“ odnosno „produžavanja“ mladosti hormonalnim terapijama u žena?
Hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) u menopauzi ima smisla samo ako je strogo individualizirano i priljagođeno svakoj pacijentici. Njene smetnje, obiteljska anamneza i rizici za rak dojke, krvnožilne bolesti u velikoj mjeri utječu na odluku o korištenju HNLa.

W: Da li biste mogli preporučiti neku knjigu/e koje bi svaka žena trebala pročitati kada je „žensko“ zdravlje u pitanju?
Knjiga koju bih preporučio svakoj ženi je “Žensko tijelo, ženska mudrost” od dr. Christiane Northrup

Intervju: Diana MIkloš
Ordinacija GynNova, dr med.Gordan Crvenković
Trg Marka Marulića 15, Zagreb
Tel: 01 4829 819

Facebook Like Button