INSPIRACIJE oduševilo je prisutne s arijom pod zvijezdama

Poput vode, život će uvijek naći načina da se dogodi. Pa i uz vodu. A dogodio se uz vodu jarunsku i pod krošnjama bara Eat me.

Naime, srpanjske Inspiracije, drugačije nego inače, održane su u počast Milane Stilinović Sabljić, liječnice i psihoterapeutkinje, koja je u zrelim godinama shvatila da ima odgovornost prema sebi i svom talentu. Jer – bog nam da talent, a na nama je što ćemo s njim.

inspiracija-dogadnjaje-jarun-1

Priča je romaneskna, Milana Stilinović Sabljić potječe iz glazbene obitelji: majka joj je bila operna diva Branka Stilinović (1926. – 2016.), jedinstvenog dramskog soprana. No, gen za glazbu pronosio se cijelom familijom: Milanin djed je također bio operni pjevač; majčina sestra bila je Ljubica Oblak, supruga Tita Strozzija, koja je bila primadona berlinske opere…

Tako se Manja, kako je prijatelji od milja zovu, od malena motala po kazališnim daskama, u mizanscenu, garderobi i po hodnicima. Rasla je s glazbom i kazalištem. Kak se šika, reklo bi se purgerski, pohađala je glazbenu školu i svirala klavir.

inspiracija-dogadnjaje-jarun-2

Štoviše, išla je na natjecanja i osvajala nagrade, pa i prve na onodobnim saveznim smotrama. Smatrali su je velikom nadom i gledali u njoj buduću sjajnu pijanisticu. Međutim, Milana je zaključila da glasovir nije instrument u kojem će moći ostvariti svoj puni potencijal i da se njezina glazbena budućnost krije u, tada još, neotkrivenom glasu.

Nije dobila podršku obitelji i odabrala je studij medicine namjesto pjevanja. Kaže da joj nije žao – jer mnogo je naučila o ljudima i sebi. Bila je liječnica obiteljske medicine, bavila se profesionalno i sportskom, sve dok se nije zaljubila i udala, pa preselila u Rijeku.

inspiracija-dogadnjaje-jarun-3

Tada počinje raditi za farmaceutsku industriju, ali paralelno je pohađala četverogodišnju edukaciju iz integrativne psihoterapije. A tu je bila i predivna kći Vedrana, koju kao da su začarali tim imenom.

Kad je navršila pedesetu, shvatila je da se mora vratiti glazbenim korijenima i vidjeti što može učiniti sa svojim darom. Poznavala je dr. Ivu Vidovića, s kojim je surađivala i koji joj je bio mentor za sportsku medicinu, pa ga je jednoga dana zamolila da priupita svoju suprugu Mirjanu Bonanec-Vidović, bi li joj davala poduku iz pjevanja. I kako će možda jednoga dana pisati u romansiranoj Manjinoj biografiji: sve ostalo bila je povijest…

inspiracija-dogadnjaje-jarun-4

Takav je bio uvod u 15. Inspiracije koje je pod jarunskim nebom organizirala Anita Vukušić Crevar, a nadahnuto kao i uvijek moderirala Jana Fabijanić. Uz pratnju maestre Nade Matošević Orešković slušao se nježni, ambijentu i dobu primjeren klasični repertoar koji su zastajali poslušati i šetači, trkači, biciklisti.

No, trenutak uzbuđenja je bio kad je Jana Fabijanić pozvala Manjinu mentoricu koja je došla podržati svoju učenicu. Gospođa Bohanec-Vidović prvo ispripovjedila o svom novom filmskom iskustvu, snimanju nastavka slavnog Tko pjeva zlo ne misli, u vidu dramske serije Dnevnik velikog Perice, u kojoj glumi Peričinu mamu, a Otokar Levaj, Fulirovog brata… Možemo još samo dodati da sve sretno završi…

inspiracija-dogadnjaje-jarun-5

Da se vratimo na glavni romaneskni tok: gđa Bohanec-Vidović bila je jako iznenađena prijedlogom pedesetogodišnje liječnice koja je poželjela pjevačku poduku. Pa i sumnjičava, iskreno priznaje. Ipak ju je pozvala na razgovor i, naravno, prvo pitala: što će joj pjevanje sad pobogu.

Manja ju je prvo oduševila iskrenošću: “Sve sam u životu napravila kako treba: završila medicinu, specijalizirala se, puno radila, udala se, kći odgojila i sad želim učiniti nešto za sebe.” Međutim, da “tonska proba“ nije bila uspješna, ne bi bilo ni poduke. Gđa Bohanec-Vidović zaključila je da Milana Stilinović Sabljić ima glas na kojem valja raditi. I tako su njih dvije četiri godine predano radile, a onda su krenuli i koncerti od kojih se izdvajaju onaj u riječkoj Guvernerovoj palači i zagrebačkom Muzeju Mimara, na kojima je publika aklamacijom potvrdila novootkriveni pjevački talent.

inspiracija-dogadnjaje-jarun-6

I dok se publika od oduševljenja zagrcnula s nekim od koktela gina Hendricks, gđa Bohanec-Vidović, uzela je mikrofon, ustala i zapjevala “Ja ljubim”. Najednom su svi prolaznici zastali – naša pjevačka diva prepoznatljiva je glasa i stasa čak i zaklonjena krošnjama.

Uz vrhunski pjenušac Botega rose gold, Nada Matošević Orešković i Milana Stilinović Sabljić priredile su mini-koncert s klasičnim evergeenima.

inspiracija-dogadnjaje-jarun-7

No, Inspiracije su svoj kultni status stekle ne samo predstavljanjem kreativaca, nego i tombolom na kojoj, prije ili poslije, svi dobiju dar. Tako je Jana Fabijanić ukratko predstavila ljetne tretmane Poliklinike Milojević, a sama bi preporučila brz i bezbolan HydraFacial tretman za blistav ten, te podijelila hrpu poklon-bonova.

Kao i obično, široke je ruke bio Henkel, koji je počastio prisutne novom linijom ekoloških sredstava za pranje i čišćenje. Najsretnije ruke ipak je bila spisateljica Rosie Kugli kojoj se ostvarila ona drevna: daj i bit će ti dano.

Rosie je nekolicini sretnika uljepšala odmor darovanjem svog novog hit ljubavnog romana Indijansko ljeto, pa je i sama na tomboli izvukla najromantičniji dobitak: kutiju proizvoda Orioli the Original, male tvrtke iz Jastrebarskog koja u svojem “kućnom laboratoriju” proizvodi mirisne svijeće, aromaterapijske pločice, kozmetiku za muške brade te razne druge mirisne i luksuzne proizvode. Sve s eko certifikatom.

Rosie Kugli u novom romanu piše: “Neki kažu da su najljepše ljubavne priče one koje nisu imale vremena zaživjeti.” Nadamo se da će ovoga ljeta, svemu usprkos, mnoge ljubavne priče zaživjeti, jednako kao što jedva čekamo jesen da opet zažive Inspiracije, koje su nam gostovanjem Milane Stilinović Sabljić pokazale da nikad nije kasno početi raditi na ostvarivanju svojih snova.

Uz dopuštenje: Sport Educa (sve fotografije)