Drvena kuća

Drvena kuća, brvnara, dom je naših predaka.

Drvo kao materijal bio je dostupan svugdje, drvo se lako obrađivalo, nije trebalo mnogo alata, niti posebnog inženjerskog znanja. Kako bi se stvorio krov nad glavom, mjesto za ognjište, zaklon od nevremena i kutak za ljubav muža i žene i sigurno utočište za njihove potomke trebalo je samo donijeti odluku.

drvene-kuce-1

Naše prethodne generacije otkrili su vrlo jednostavnu formulu za najbolji dom. Drvene kuće su tople, drvo je dovoljno mekano i nije potreban poseban napor da se prilagodi zamislima graditelja, a dovoljno je čvrsto da se održi kroz nekoliko generacija. Kuća od drveta je dovoljno lijepa, jer je svaka greda, daska ili komad šindre na krovu drugačiji, svaki je unikatan i neponovljiv. Dugo godina, nakon što je stablo upotrijebljeno za gradnju, ostaje miris drveta, naročito četinara, drvo je prirodna građa uhvaćena i oblikovana u daske ili grede koje žive i dalje.

drvene-kuce-2

Danas, kada se sve više borimo sa dva osnovna izazova, a to su zagađenje našeg okoliša i potrebe za iznimnim smanjenjem utroška energije, jer jedno prouzrokuje drugo, drvene kuće su opet “in”. Zbog svih svojih dobrih osobina, volimo se hvaliti pojmom “eko”, a da često i ne znamo pravi značenje tog značajnog pojma. Drvo sigurno i neupitno odgovara pojmu „eko“. Danas kada se sve više govori o trolitarskim ili pasivnim kućama, drvena kuća postaje osnova EKO doma. Drvena kuća potpuno odgovara domu koji je u skladu sa najboljom energetskom efikasnošću. Jer, brvnara ili drvena kuća u samom je startu nisko energetski objekt, a što je najvažnije od svega, ima jedinstvenu mikro klimu unutar zidova, koju ne može simulirati niti jedan drugi materijal. Brvnara diše kroz zidove, kroz strukturu, što znači da je zimi toplija nego zidana kuća, a ljeti ugodnija zbog visokih vanjskih temperatura. U takvoj kući nema zračenja niti statičkog elektriciteta.

drvene-kuce-3

Ono što je mnogo značajnije i zanimljivije je nešto mnogo, mnogo važnije, a to je da su drvene kuće više od pukog „krova nad glavom“. One su dobri duh naše obitelji, to je kuća koja živi sa svim ukućanima, prijateljski zid na koga se možemo nasloniti i razmišljati, jer drvo nastavlja živjeti s ljudima koji ga vole. Drveni zid je nešto milo i toplo poput obraza voljene osobe. Drvene kuće su kuće sa dušom, dom u pravom smislu te riječi, sinonim za život u skladu s prirodom kojoj toliko težimo. Svaki dom izgrađen od drveta osim posebne topline i zanimljive estetike, pruža udobnost i smirenost.

Izdvajamo

Kao najsavršeniji i najzdraviji EKO dom, danas, tehnološki visoko sofisticiran proizvod, sa usavršenim konstruktivnim rješenjima, zaštitom od svih nametnika koji štete drvetu, ali i zadržavanjem svih estetskih i fizičkih svojstava drveta, topline materijala, ljepote i razigranosti godova, estetike koju bi ljudska ruka i mašta teško mogla dostići. Tvrtka Gradec ponosna je što ima znanja, partnere i energije za širenjem dobra, u poslu u kojem ostvarujemo nečiji veliki životni san, a to je po svemu posebna, sobna drvena kuća.

Tekst uz odobrenje: Stolarija Vuk

Facebook Like Button