Ekološko vrtlarstvo

U svome vrtu napravite svoj mali raj bez kemikalija.
Da li ste se ikad zapitali: A zašto još nisam krenuo/krenula s organskim uzgojom biljaka?

Kada govorimo o biljkama, zapravo govorimo o jednom od najvećeg postotka hrane kod ljudi. Zašto ne bi ste u svome vrtu imali organske biljke, bez upotrebe kemikalija, te na prirodnim načelima vrtlarstva u svome vrtu stvorili svoj mali savršeni svijet?!

vrt

Što je ekološko vrtlarstvo?

Ekološko vrtlarstvo je način vrtlarenja u skladu s prirodnim zakonima, pri čemu koristimo samo ekološka prirodna sredstva za zdrav domaći urod, prihvatljiv i čovjeku i prirodi.
To ne znači da je ekološko vrtlarstvo zahtjevnije od konvencionalnog – vrt koji će biti njegovan s organskim metodama, osim vaše brige, brine se i sam za sebe.

Kako pristupiti ekološkom vrtlarstvu?

Ekološkim pristupom pomažete vrtu da se brine sam za sebe s a time i vi sami sebi olakšavate i brigu i život.

Biljke će biti snažne ako se brinete za zdravlje tla s prirodnim hranjivim sastojcima organskog podrijetla, uz pomoć mikroorganizama iz tla. Biljkama je potrebna pravilna prehrana, a ono što im najviše treba je vitamini iz B skupine, jer se na taj način snažne biljke bolje i jače bore protiv raznovrsnih nametnika i infekcija.

Ako imate priliku koristite reciklirane materijale u svome vrtu – ekološka svijest u svakom pogledu. Neke od recikliranih materijala mogu biti: posude od hrane za uzgajanje presadnica, plastične boce za grijanje supstrata, plastične posude od voća..

Čuvajte ostatke biljaka u svome vrtu – kao što su grančice ili lišće. Najbitniji razlog tome je taj što kukcima to može poslužiti kao sklonište, a ponekad i pravi smještaj za golaće i puževe. No, neki vrtlari smatraju da kukci mogu na taj način prouzročiti mnogobrojne probleme. Mi vam savjetujemo da ako to i radite, da radite umjereno, baš onako kako vi mislite da treba biti.

vrt

Koje organske tehnike koristi vrtlar?

Barijere postavite na vrijeme
Zašto je bitno postaviti barijere na vrijeme? Sezonske promjene mogu poremetiti cjelokupni raspored, te nametnici i raznovrsne bolesti mogu se pojaviti na vašim biljkama i ranije nego što to očekujete. Ako samo malo ranije postavite barijere, možete spasiti svoj vrt od raznovrsnih šteta. Barijere mogu biti ili mreža, vrtlarska vuna ili gusta mreža koja će spriječiti nametnike da na biljkama ostave jajašca.

Ponavljajte liječenje
Organski sprejevi nisu toksični i brzo se razgrađuju. Iz tog razloga ih morate koristiti češće nego što bi ste koristili sprejeve s organskim kemikalijama, jer ipak iako je njihovo djelovanje jako zdravo i na prirodnoj bazi, jako brzo nakon nanošenja se razgrade.

Kontrolirajte nametnike
Brzom reakcijom u svome vrtu lakše ćete uništiti mnogobrojne nametnike koje će se pojaviti na vašim biljkama. Ako svoj vrt i biljke redovito pregledavate, nećete imati problema i izbjeći ćete veliku štetu koju bi nametnici mogli prouzročiti.

Zalijevanje biljaka
Ne rasipajte se s vodom i napravite mali bazen ili bačve kako bi na prirodan način došli do izvora vode, maksimalnim upotrebom podzemnih voda i kišnice. Kako voda brzo isparava tijekom toplijih mjeseci, svoje vrtove zalijevajte kasno navečer, kada će se tlo rashladiti ili vrlo rano ujutro prije nego što se tlo zagrije.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Shutterstock, ukgardenphotos

Facebook Like Button