Epupa čudesni slapovi Namibije

Nevjerojatni nacionalni simbol, prirodni je fenomen koji se rasteže duž rijeke Kunene.

Sa svojim slikovitim prekrasnim ambijentom, Epupa slapovi jedna su od primarnih turističkih destinacija u Namibiji.

Ime “epupa” dolazi od riječi “pjena”, što obilježava pjenu koju slapovi stvaraju dok padaju u vodu. Sa svojim bogato obojenim stijenama, raznim stablima, ukljućujući i dvije smokve i makalani palme, spektakularne zalaske sunca i vječnu vodu, Epupa područje nudi mnogo toga za vidjeti ali i doživjeti. Bujne zelene šume te čudesne vegetacije okružuju slapove i slijede rijeku, a slapovi proizvode zvuk gotovo sličan kao uzvik čuđenja, koji dolazi od milijun kapi.

Kako rijeka vijuga kroz Bayner planinu, širi se i formira u otoke, prije nego što duboko zanori u ponor koji je uzrokovan geološkim rasjedom. Upravo ovdje, Epupa ponire više od 60 metara na udaljenosti od 1,5 kilometara, te tvori niz kaskada koje se dijele na kanale, u kojima voda neprestano pada tijekom cijele godine. Bazeni, koji se stvaraju oko vodopada, idealni su za ljetno osvježenje. No, budite oprezni, voda vas može oboriti u ponor.

Epupa slapovi_1

Što kriju slapovi Epupa?

Do ranih 1990., prije dolaska turista, Epupa slapovi su bili najbolja čuvana tajna Namibije.

Slapovi su mjesto iznenađenja za sve koji prvi put posjete zemlju. S obzirom da je u ostatku zemlje svaki krajolik suh, ovdje možete pronaći ogromne količne vode. Također, upravo na ovom području mogu uživati svi ljubitelji ptica, jer se ovdje mogu pronaći i afrički orlovi, palminog kos i mnogi drugi.

Epupa slapovi su brzo postali poznati po svom mirnom okruženju i rezultat popularnosti su kampovi koji nude posjetiteljima odličan odmor. Stoga, postoje dva mjesta za vaš boravak tijekom putovanja. Jedano je mjesto za kampiranje s kućicama, a drugo je mjesto na kojem se mogu postaviti šatori na samo dva metra od rijeke. No, morate dobro paziti. Osim mještana, tamošnji svakidašnji stanovnici su i krokodili, stoga se nemojte previše približavati vodi.

Biti ovdje je kao da ste u potpuno novom svijetu. Daleko od civilizacije. No, svaki trenutak proveden ovdje vrijedi zlata.

Autorica: Azra Terzić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button