Eritreja

Zemlja visokog sigurnosnog rizika i bogate povijesti – izaziva samo najodvažnije istraživače i pustolove.

Eritreja se proteže na oko 117 tisuća četvornih kilometara u sjeveroistočnoj Africi na obali Crvenog mora. Graniči sa Sudanom na sjeverozapadu, s Etiopijom na jugu te Džibutijem na jugoistoku. Eritrejski reljef je vrlo kontrastan – planinski lanac gotovo prepolovljuje zemlju na pustinjski i suh istok te plodan i vlažan zapad.

U njoj živi oko 5 milijuna stanovnika, koji pripadaju različitim etničkim grupama i kulturama, a ponajviše se okupljaju u obalnim nizinama.

Najveći i glavni grad – Asmara – smjestio se na nadmorskoj visini od 2325 metara, na sjeverozapadnom rubu Doline velike rasjekline. Predstavlja  gospodarsko i kulturno središte zemlje.

Poput reljefa i eritrejska se kuhinja dijeli na dva dijela. Brdsko područje oko glavnoga grada preferira jako začinjenu hranu koja se poslužuje uz injeru (spužvast kruh u obliku palačinke), koja itekako nalikuje susjednoj Etiopiji. U nizinama se pak poslužuju bliskoistočni i srednjeistočni specijaliteti, a prisutan je i talijanski utjecaj na ovome prostoru – pa se rado konzumiraju i pizze i tjestenine.

Eritrejci rado piju pivo, voćne sokove, te sowu koja se pripravlja od fermentiranog starog kruha, vode i meda.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Eritreji:
Biserni arhipelag

Omiljena turistička atrakcija jest arhipelag Dahlak – najveći u Crvenom mora – koji pripada Eritreji.  Sastoji se od dva veća i stotinjak manjih otoka, a pruža mnoštvo zabavnih aktivnosti. Ovdje se možete kupati, roniti, sunčati…ili otkriti kako se izranjaju biseri iz mora.

  1. Glavni grad

Asmara je trenutno najsigurnija turistička destinacija u Eritreji, u kojoj možete istražiti mnoštvo zanimljivih kulturno-povijesnih spomenika . Razgledajte asmarsku katedralu i džamiju Al Khulafa Al Rashiudin, etnografski muzej, opernu kuću, ali i arheološki lokalitet Sembel koji obuhvaća ostatke eritrejskog sela iz 8. stoljeća prije Krista.

  1. Samo za muškarce

Jedna od posebnih turističkih atrakcija Eritreje jest i samostan Eritrejske ortodoksne crkve Tehwado  – Debre Bizin. Osnovan je 1350. godine, a smjestio se na istoimenom brdu – na 825 metara nadmorske visine. Ženama je ulazak u samostan zabranjen.

  1. Arheološko blago Eritreje

Matara je arheološki lokalitet, koji se smjestio oko 130 kilometara jugoistočno od glavnoga grada. Ovdje se nalaze povijesni i fizički dokazi koji upućuju na postojanje dva važna grada aksumitskog kraljevstva, a pretpostavlja se da potječu iz 8. stoljeća, ili čak ranije.

  1. Keren

Turisti rado posjećuju i drugi najveći grad Eritreje – Keren – koji se smjestio devedesetak kilometara sjeverozapadno od Asmare. Ovdje možete razgledati egipatsku utvrdu iz 19. stoljeća, mauzolej Saida abu Bakra, staru džamiju, ali i posjetiti lokalnu tržnicu koja nudi niz zanimljivih rukotvorina.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: koristi se arapski, engleski, tigrinja
Religija: kršćanstvo (60 posto); islam (40 posto)
Valuta: nakfa (ERN)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Eritreje u Berlinu (Tel: 00 49 30 446 7460 e-mail: embassyeritrea@t-online.de)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Eritreje jest Asmara International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (http://stampar.hr/Default.aspx?art=1687) u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom  pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od listopada do ožujka.
Smještaj: Hotel  Asmara Central i hotel SunShine (http://www.sunshinehotelasmara.com/) dobar su izbor.
Restorani: U Asmari ima nekoliko pristojnih talijanskih restorana (Alba Bistro, Spaghetti & Pizza House), no ako želite jesti afričku kuhinju uputite se u restoran Hidmona.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom odlaska u Eritreju. Zbog nerazriješenih teritorijalnih pitanja s Etiopijom bombaški napadi i otmice ovdje su česta stvar. Opasno je i granično područje s Džibutijem i Sudanom, pa se oprez preporučuje na svakom koraku. Svi strani državljani moraju imati posebno dopuštenje za napuštanje glavnog grada Asmare.

U Eritreji se treba suzdržati i od rizičnog ponašanja, jer je određeni postotak populacije zaražen HIV virusom. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Koristite desnu ruku što je moguće više, jer se ovdje lijeva smatra nečistom. Izlaganja previše kože pogledima (za žene i muškarce) znak je nepoštivanja kulture i običaja u ovoj zemlji.

Facebook Like Button