Fado muzej

“Fado pjevač ne možeš postati, kao fadist se možeš samo roditi…”

Fado Muzej je osnovan s ciljem podizanja svijesti o ovoj, tako jedinstvenoj umjetničkoj formi, emocionalnog raspoloženja i duše Portugala, koji kroz ples i glazbu izražava kulturu cijele zemlje. Fado: Kulturna i umjetnička baština s dugom povijesti koja se može naučiti u dubini, u ovom muzeju u Lisabonu.

Muzej je otvorio svoja vrata 25. rujna 1998, s misijom da se podigne svijest o “urbanim pjesmama grada Lisabona” i njegovom dubokom odnosu s identitetom, tradicijom i poviješću Portugala. Od tada je bio posvećen okupljanju umjetnika koji su bili povezani s fadom i portugalskom gitarom koja se izravno ili neizravno bavila glazbom, obuhvaćajući cijeli svemir fada s graditeljima instrumenata, odjeće, do glazbenika, performera, plesača, glazbenika i svega onoga što oblikuje ovu prekrasnu umjetnost.

Jedna od aktivnosti koja se odvija u Muzeju, osim stalnih i privremenih izložbi velikog interesa, je pjevanje, koje je zakazano jednom tjedno. Time su se prepoznali Fado umjetnici koji oduševljavaju publiku s glazbom i plesom. Da biste vidjeli ovu predstavu trebali bi ste nazvati muzej i rezervirajte svoje mjesto. Preporučujemo vam da to učinite unaprijed te da se informirate o rasporedu umjetnika koji svaki tjedan nastupaju u muzeju.

U muzeju posebno mjesto zauzima Amália Rodrigues, njihova najpoznatija pjevačica. Svojom borbom predstavila je proslavila prije tridesetak godina fado diljem svijeta. Kada je umrla 1999. godine, u Portugalu su proglasili trodnevnu nacionalnu žalost i pokopali je u National Pantheon, crkvu iz 16. stoljeća koja je sada muzej, gdje počivaju slavni Portugalci. Upravo tamo je trenutačno u tijeku izložba o njezinu životu, a mogu se poslušati snimci njezinih nastupa od Amerike, Rusije do Kine, pogledati haljine, koncertni plakati i članci iz novina.

Cijena ulaska u muzej je vrlo ekonomična, i ne prelazi 5 eura, a obilazak je oko 16:30 sati. Prekrasan doživljaj koji ne smijete propustiti!

Fado Muzej
Largo do Chafariz de Dentro, nº1
1100-139 Lisboa

Tekst: Azra Terzić
Fotografije: Foter