Fermentirana hrana prava je prirodna ljekarna koja naše tijelo održava zdravim i jakim, a uz ovaj recept prema kojem ćete napraviti svoj fermentirani češnjak zasigurno ste korak više prema jačem imunitetu.
Fermentirana hrana bogata je hranjivim sastojcima, enzimima i dobrim bakterijama a poboljšava održavanje oko 400 crijevnih bakterija. Dobrim bakterijama izrazito se doprinosi boljem stanju probavnog trakta i poboljšava cjelokupni imunitet tijela. Procesom fermentacije proteini, ugljikohidrati i masti iz namirnica razgrađuju se na jednostavnije elemente koji su lakše probavljiviji.
Skoro sve povrće moguće je obraditi uz jednostavan postupak fermentacije. Zavisno od vrste i veličine povrća prije postupka fermentacije potrebno je namirnice nasjeckati, narezati ili samo oguliti. Osnovni sastojci za fermentaciju povrća su sol, voda i šećer i nema nikakve potrebe za dodatnim pokretačkim elementima kao kod fermentiranih proizvodima na bazi mlijeka ili raznih sokova.
Prilikom fermentiranja povrća preporučljivi su sljedeći omjeri na bazi jedne litre vode:
2% otopina – 20 grama soli
3% otopina – 30 grama soli
4% otopina – 40 grama soli
5% otopina – 50 grama soli
Fermentirani češnjak
Ako želite iskoristiti sve dobrobiti češnjaka, a smeta vam inače njegova ljutina isprobajte ovaj recept. Ovako pripremljeni češnjak idealan je dodatak salatama, namazima i pesto umacima.
Sastojci za pripremu fermentiranog češnjaka
Dvije do tri glavice češnjaka
Otopina soli 2% ili 3%, ovisno o debljini češnja
Začini po želji – origano, bosiljak, kopar
Priprema recepta
Čistu staklenu posudu napunite očišćenim češnjima češnjaka. Posudu nemojte napuniti do vrha. Ostavite prst do dva slobodnog prostora. Ako želite možete dodati listove svježeg origana, bosiljka ili kopra. Češnjak prelijte s potrebnom mješavinom vode i soli. Sav češnjak mora plivati u otopini. Ostavite na toplom mjestu oko 2 do 3 tjedna a potom preselite na hladno mjesto.