Recept za file od lososa u umaku od šafrana s aromatičnom palentom

Novi recept iznenađenja  donosi vam Višnja.                        

Ovoga puta Višnja nam priprema malu poslasticu za sve vas i za vaše najmilije. Recept je provjereno odličan i vjerujte nam, nećete se razočarati.

File od lososa u finom umaku od šafrana i aromatičnom palentom

Sastojci za recept:

300 g filea od lososa 1 dcl bijeloga vina 1 g šafrana u nitima 10 g maslaca 1 žlica maslinova ulja sol-papar-luk u granulama 60 g sira mascarponea Malo soka od limuna

Priprema:

U ugrijano vino stavimo šafran te ostavimo da se moči kako bi pustio svoju divnu žutu boju. File narežemo na 1-2 prsta debeo file od 150 g. U ugrijanu tavu stavimo maslinovo ulje i polovicu maslaca te dodamo filee od lososa koje smo prije posuli s malo brašna,soli i paprom. Pečemo s svake strane 2-3 min da dobije lijepu koricu,te filee izvadimo van na toplo.

Na masnoću od prženja dodamo luk u granulama i čim zamiriše ulijemo bijelo vino sa šafranom i na laganoj vatri kuhamo dok se ne reducira. Onda dodamo sir mascarpone. Nekoliko kapi limunovog soka,izmiješamo pjenjačem, umiješamo ostatak maslaca i kad se sve poveže dobili smo krasan umak te možemo početi sa posluživanjem.

Za aromatičn palentu:

150 g instant kukuruznog griza 0,75 l vode lagano posoljene 2 žlice maslinovog ulja 1 žlica svježe narezanog bosiljka 1 žlica nasjeckanog peršina 30 g naribanog parmezana 1 suhi paparonchino

Priprema:

U kipuću vodu dodamo malo soli i maslinovo ulje. Maknemo sa vatre posudu pa stalno miješajući dodamo krupicu. Dodamo parmezan, bosiljak, peršin, paparonchino, dobro promiješamo i vratimo na vatru te kuhamo 2-3 minute. Vruću palentu ulijemo u dublji pleh te kad se malo stisne izrežemo u obliku srca.

Dobar tek!