Filmsko-glazbeni klasici u Kinoteci

Iz glazbenog opusa Kinoteke ne propustite filmove o glazbenim velikanima Charlieju Parkeru i Sixtu Rodriguezu te klasike Pink Floyd: The Wall, Pjevač jazza i Raskrižje.

Ovaj tjedan u kinu Kinoteka na redu je Opus glazbenih filmova i filmova na temu glazbe koji uključuje filmsko-glazbene uspješnice i klasike: Bird Clinta Eastwooda o ve-likanu džeza Charlieju Parkeru, Potraga za Sugarmanom o kultnom Sixtu Rodriguezu, Pink Floyd: The Wall temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., prvi cjelovečernji film sa sinkronizir-anim dijalozima Pjevač jazza te Raskrižje, film inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu Johnsonu.

Početak filmskog tjedna u Kinoteci, utorak, 15. svibnja, rezerviran je za Pjevača jazza iz 1927. godine. Radnja filma temelji se na kazališnom komadu Samsona Raphaelsona, a naslovnu ulogu – židovskog pjevača iz tradicionalne obitelji, koji prkoseći strogom ocu, napušta dom kako bi započeo uspješnu karijeru jazz pjevača – tumači Al Jolson, kome je to ujedno bila najpoznatija uloga u kari-jeri.

potraga-za-sugarmanom

U srijedu, 16. svibnja prikazuje se Bird iz 1988., čiju režiju potpisuje Clint Eastwood i u kojem glavnu ulogu tumači Forest Whitaker. Bird je film o kreativnom geniju, svestranom umjetniku i vizionaru džeza koji je pomicao granice u sviranju saksofona i obilježio glazbenu povijest, Charlieju “Bird” Parkeru. Film nas vodi od Parkerovih ranih godina kroz različite trenutke njegove karijere i osobnog života.

Dobitnik dviju nagrada na Filmskom festivalu u Sundanceu te laureat Oscara za najbolji dokumen-tarni film, Potraga za Sugarmanom (2012.) redatelja Malika Bendjelloula na rasporedu je u četvr-tak, 17. svibnja. Film donosi priču o misteriju ”nestanka” kultne pjevačke zvijezde iz Detroita, Sixta Rodrigueza. Ranih 70–ih Sixto Rodriguez imao je kratku karijeru kao folk pjevač – izdao je dva dobro primljena, iako slabo prodana albuma. No njegova se priča nastavila, i to u Južnoj Africi gdje je post-ao pop ikona i inspiracija za nove generacije. Nakon što se proširila vijest o njegovu samoubojstvu nekoliko je fanova odlučilo doznati pravu sudbinu njihovog idola. Ono što je uslijedilo bizarna je i potresna priča u kojoj su svakako otkrili više nego što su se nadali.

bird

Film koji spaja pustolovinu, glazbu i ljubav, inspiriran legendom o blues glazbeniku Robertu John-sonu, Raskrižje (1986.), gledamo u petak, 18. svibnja. Mladi talentirani glazbenik koji sanja o tome da postane poznati blues glazbenik odluči izvući iz zatvora najboljeg svirača usne harmonike kako bi se zajedno zaputili iz New Yorka u Mississipi u potrazi za slavom, ali i suočili s posljedicama prošlos-ti… Film je režirao slavni Walter Hill, a za glazbu se pobrinuo legendarni Ry Cooder.

Subotnja večernja projekcija rezervirana je za Pink Floyd: The Wall iz 1982. redatelja Alana Parkera i scenarista Rogera Watersa, s Bobom Gedolfom u glavnoj ulozi. Film je temeljen na istoimenom albumu Pink Floyda iz 1979., a kroz kolaž koncertnih snimaka i animiranih sekvenciji koje potpisu-je engleski karikaturist i ilustrator Gerald Scarfe metaforično donosi priču o rock zvijezdi i njegovom životu punom teških trenutaka, tijekom kojeg je, da bi se zaštitio od vanjskog svijeta, izgradio oko sebe zid. Može li ga srušiti i kako?

Matineja subotom i ovoga tjedna donosi danski animirani film Nevjerojatna priča o divovskoj kruški. Najbolji prijatelji, slon Sebastijan i mačka Prugica, žive u mirnom primorskom mjestu Sun-cogradu. Njihovu idiličnu svakodnevicu prekida nestanak omiljenog gradonačelnika Đibija. Iznenadni pronalazak Đibijeve poruke u boci uvest će ih u opasnu avanturu s gusarima, morskim zmajem i znatiželjnim duhovima.

Filmovi iz redovnog programa prikazuju se od 20 sati, osim subotnjih matineja koje su na rasporedu u 11 sati. Cijena ulaznice za projekcije filmova izvan aktualne kino distribucije i za matineje iznosi 15 kuna, a cijena ulaznica za večernje projekcije filmova iz aktualne kino distribucije iznosi 20 ku-na. Ulaznice je moguće kupiti na blagajni kina sat vremena prije projekcije ili online na www.ulaznice.hr.

Uz dopuštenje: Vitamin C (sve fotografije)