Francuski gradić Carcassonne krije tajne srednjeg vijeka

Na samom jugu Francuske, iznad glavnog puta od Toulousea prema Sredozemnom moru, skrio se maleni gradić velike povijesti – Carcassonne, glavni grad bivše provincije Languedoc u departmanu Aude.

Poznat je po srednjovjekovnoj utvrdi iz 13. stoljeća čiji masovni zidovi datiraju još iz antike, a čuva dvorac, brojne građevine i predivnu gotičku katedralu. Sama utvrda nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta svjetske baštine u Europi. Ime je navodno dobio prema dvorkinji Carcas i zvonjavi zvona (fran. sona) nakon završetka jedne opsade.

Toulousea selo

Okružen planinama i vinogradima, mirisi borove šume, začinskog bilja i raznoraznog cvijeća prenose se vjetrom kroz cijeli grad. Pored ovoga, Carcassonne krije mnoge atribute.

francusko selo Toulousea

Esencija ljupkog francuskog šarma

U samom gradu Carcassoneu mogu se pronaći tipični francuski kafići, trgovinice, restorani, čiji se šarm može iskusiti hodajući niz ljupke, cvjetne i mirisne ulice gradića.

Iako nije mjesto za veliki shopping, mogu se posjetiti brojni butici s autentičnim suvenirima i rukotvorinama umjetnika, koji su koncentrirani oko Place Carnot, ‘pijaci’ na kojoj se mogu pronaći autentični domaći prehrambeni proizvodi iz regije, koja preko zime služi kao prostor za klizalište.

ulica francuska

Glavne lokacija u gradu, uz Place Carnot su i Espirt de Sel, mjesto koje vrvi francuskim gift – shopovima s prirodnim sapunima, parfemima i drugim mirisnim proizvodima za ljepotu, unikatnim torbicama, modnim dodacima, nakitom, začinima i drugim stvarima koje će vas uvijek podsjećati na ovo autentično francusko iskustvo.

No, ima se tu još puno toga za vidjeti poput Comptoir des Tisseurs, koji se nalazi upravo nasuprot Espirt de Sel.
Sadrži trgovine za opremanje i dekoriranje doma u južno – francuskom stilu, specifičnom za ovaj dio jer u njemu prevladavaju pastelne boje za razliku od ostatka Juga koji se više bazira na jarkim, šarenim tonovima.

shop-francuska

Za shopping uz čaj predlažemo Inthérieur 13, s bogatom ponudom dekorativnih predmeta i namještaja, kao i nakita.
La Ferme je mjesto koje Francuzi nazivaju “épicerie fine” – trgovački centar prepun primamljivih stvarčica i dodataka za ljubitelje hrane i vina.
Od luksuznih proizvoda poput ˇfoies gras“ (kulinarski specijalitet od guščje jetre) i kavijara, preko elegantnog pribora za jelo i noževa za tartufe, do unikatnih umjetničkih otvarača za vino i kantica za šampanjac.

Ispunite svoje nepce autentičnim francuskim specijalitetima i vinom

Svi ljubitelji hrane mogu se uputiti preko La Fermea do Les Hallesa, natkrivene tržnice koja je krcata domaćim proizvodima.
Najugledniji restoran Carcassonnea zove se Le Parc Franck Putelat u kojem chef s dvije Michelinove zvjezdice priprema moderne specijalitete francuske kuhinje.

dessert

Pored kanala rijeke može se pronaći L’Als Assiette s vrlo jednostavnim, ali ukusnim menijem, rustikalnim dekorom i ljubaznim osobljem.

carcassonne francuska srednjevjekovni grad

Poželite li objedovati u ugodnoj, tradicionalnoj atmosferi grada, uputite se u L’Escargot, s fenomenalnim tapasima.
Jedan od gastronomskih dragulja je i Le Jardin en Ville u kojem se hrana priprema od isključivo svježih i sezonskih namirnica, a krasi ga velika otvorena terasa i retro šarm.

Utvrda grada Carcassonnea krije pak svoje čari i atrakcije

francuska vožnja kočijom carcassonne

Zidovi staroga grada dugi su čak 3 kilometra!

Stara utvrda koncentričnog je tlocrta s dva velika vanjska zida dužine 3 kilometra, a zidove krase 52 tornja i kule, dizajnirane kako bi zaštitile utvrdu od napada.
U jednom od tornjeva odsjela je Srednjovjekovna inkvizicija!

muzej carcassonne

Tornjevi utvrde zbog svog izgleda prozvani su rimskima jer ih čine krovovi od terakote ispod kojih se nastavljaju slojevi cigli. Jedan od njih prozvan je „Tornjem Inkvizicije“ jer je u njemu odsjedala srednjovjekovna Inkvizicija čiji je cilj bio istrijebiti katare i valdežane, kršćanske vjerske pokrete koje je odbacila katolička crkva.

Stanovnici utvrde prvi su koristili ograde od dasaka u obrani od napada

Pregrade na drvenim bedemima pričvršćene za gornje dijelove zidova štitili su ratnike na njima i dopuštali im strijeljati ili bacati projektile (kamenje i kugle iz katapulta) na napadače ispod zidina.
Godine 1849. skoro je bio uništen.

Napala ga je Napoleonova vojska i ostavila u tolikim ruševinama da ga je francuska vlada htjela sasvim sravniti sa zemljom, što je podignulo brojne lokalne građane na noge. Pomogli su im gradonačelnik Carcassonnea Jean-Pierre Cros-Mayrevieille i pisac Prosper Mérimée, koji su poveli uspješnu kampanju za očuvanje gradskih zidina.
Čuvenom arhitektu Eugèneu Viollet-le-Ducu dodijeljen je projekt za renovaciju cijeloga grada.

gradić carcassonne dvorac

Francuski pjesnik Gustave Nadaud proslavio je Carcassonne

Napisavši pjesmu o čovjeku koji je sanjario o tome da vidi Carcassonne prije svoje smrti, učinio je ovaj grad poznatim jer je svojom pjesmom inspirirao mnoge druge, a prevodili su ga na engleski jezik nekoliko puta.

Papa Lav XIII. pretvorio je gotičku crkvu Carcassonnea u baziliku 1898. godine

francuska crkva carcassonne

Manja bazilika nalazi se sasvim unutar zidina, a poznata je po svojim zamrljanim staklenim prozorima – jednima od najstarijih u južnoj Francuskoj. Bazilika Svetih Nazarija i Celza danas je nacionalni spomenik.

Danas postoji pedeset stalnih stambenih rezidencija unutar drevnih zidina ove raskošno lijepe utvrde.

Većina turista i posjetitelja nije ni svjesno da netko živi unutar zidina i misle kako je to samo turistička atrakcija, dok grad i dalje oživljavaju stanari.
Za sve gurmane, ljubitelje estetike i povijesti ovaj južnofrancuski gradić prava je destinacija za posjet i obilazak za pamćenje.

Facebook Like Button