Stigao je mladi Beaujolais! Vrijeme je kada na našim stolovima dolaze na red šarene i vesele boce etikete mladog vina Beaujolaisa, a na pločama vinskih barova i restorana diljem svijeta natpis „Le Beaujolais Nouveau est arrivé“.
Ako voliš istraživati skrivene vinske bisere, onda vas Dolenjska regija u Sloveniji neće razočarati. Ovaj predivni kraj prepun vinograda i blagih brežuljaka nije samo oaza mira, već i dom jednog od najunikatnijih vina u Europi poput popularnog laganog Cvičeka.
Obljetnice, godišnjice, rođendani i druženja još su ugodnija ako se na stolu nađe kakav slatkiš poput torte ili kolača. No prilikom posluživanja desertnih tanjura i pribora ne morate odnijeti vinske čaše.
Sommelierka Jelena Šimić Valentić upoznaje nas s najboljim sortama vina za ove vruće ljetne dane.
Svi volimo uživati u finom gutljaju omiljenog pića nakon dugog dana ili opuštajućim trenucima zasluženog odmora. Bilo da se radi o čaši osvježavajućeg vina ili kremastom likeru, trenutak opuštanja uz mirisno i ukusno piće može učiniti čuda za naš duh.
Dobro došli u svijet cuvée vina, gdje se umjetnost blendanja sorti grožđa susreće s čarolijom okusa i aroma u vinskoj čaši.
Dekantiranje vina može zvučati kao nešto rezervirano samo za vrhunske sommeliere ili strastvene vinske entuzijaste, ali u stvarnosti, to je jednostavan postupak koji može poboljšati okus vašeg vina.
Ljubitelji vina često se susreću s različitim nazivima za pjenušava vina, ovisno o zemlji porijekla. Donosim vam vodič koji ima za cilj objasniti te nazive i pružiti uvid u povijest i razloge zbog kojih se pjenušava vina zovu drugačije u različitim dijelovima svijeta.
Pjenušava vina oduvijek su bila sinonim za luksuz, eleganciju i proslave. No, iza svake boce pjenušca krije se fascinantna priča o slučajnosti, inovaciji i strasti. Ovaj put, istražujemo putovanje pjenušavih vina kroz prizmu obitelji Peršurić, koja je pretvorila slučajno otkriće u istarsku vinsku priču uspjeha.
Donosim vam aktualnosti iz svijeta vina, najnovije trendovi, zanimljivosti i preporuke za ovo ljeto.