Gdje se proizvodi najskuplje vino na svijetu

Iako su nam prva asocijacija na dobra vina Italija i Francuska, u potrazi za jednom od svjetskih prijestolnica vina, ne moramo ići daleko – dovoljno je posjetiti Mađarsku koja ima čak 22 razvijene vinske regije.

Regija Tokaj je prva zatvorena vinska regija na svijetu (registrirana daleke 1737. godine), ali od 2019. se može pohvaliti da je dom vjerojatno najskupljeg vina na svijetu. Naime, jedna boca vina Royal Tokaji Essencia košta nevjerojatnih 35.000 eura.

madjarska-tokaj-vino

Ako se pitate što je toliko posebno kod vina Tokaj, odgovor je – sve

Prije svega, ovo vino potiče iz regije poznate po vinima koja su se služila na dvorovima Petra Velikog i Luja XIV i zadovoljavala zahtjevan ukus velikog Beethovena.

Zatim, 2008. godina (iz koje je grožđe od kojega se proizvodi ovo vino) je bila posebno pogodna za vinarstvo. Dugo suho ljeto, praćeno „miholjskim“ tijekom rujna i listopada pogodovalo je da inače kvalitetno Aszu grožđe postane još bolje.
Inače, Tokajac ili tokajsko vino Aszú, Luj XV nazvao je „Vinom kraljeva, kraljem vina”.

madjarska-tokaj-vino-2

Fermentacija Royal Tokaji Essencia-e traje između šest i osam godina, a svako zrno od dvjesto kila grožđa, koliko je potrebno za bocu ovoga vina, ubrano je ručno.
Na kraju, kompleksnost procesa čini samo pola cijene, a druga polovina je činjenica da na cijelom svetu postoji nešto manje od 3000 boca Royal Tokaji Essencia-e.

I oni „plićeg džepa“, mogu si priuštiti ovo vino.

Za „samo“ 120 eura, moguće je kupiti jednu žlicu ovoga napitka! Ako baš želite iskusiti kraljevski užitak u kraljevskom ambijentu, u Four Seasons Gresham Palace hotelu u Budimpešti, u čijem se novootvorenom baru Múzsa (Muža) nalazi najdragocenija a la carte kolekcija Aszu Tokajca na svijetu, bocu ovog vina možete naručiti za nevjerojatnih 80 000 eura.

madjarska-tokaj-vino-3

Zbog svog značaja, Unesco je 2002. proglasio cijelu vinsku regiju Tokaj za svjetsku kulturnu baštinu

vaj kraj i dalje nosi jedinstvena obilježja kulturne tradicije i svjedoči o vijekovima vinogradarstva koje se tu razvijalo i pružalo čovječanstvu uzbudljiva bijela vina.

Jedna od najupečatljivijih svjedočanstava su i tzv. „hobitske kućice“ koje se nalaze u selu Hercegkút, a koje, u stvari, kriju jedinstveni sistem vinskih podruma.

Nijemci iz Swabije, koji su se naselili u ovom dijelu Mađarske u XVIII vijeku, podigli su na brdu Gomboš vinske podrume. „Podići“ je prejaka riječ, jer su podrumi ukopani u zemlju, a iz brda vire samo trouglasti kameni ulazi, neodoljivo podsjećajući na Tolkinov Okrug u kojem žive hobiti.

Možda ni u jednu od tih kućica ne svraćaju čarobnjaci da obične hobite pretvore u heroje, ali u njima se događa najljepša vinska bajka koja grožđe pretvara u napitak kojem nema ničeg ravnog na svijetu.
Naime, u tim podrumima, kao i prije 250 godina, stoje burenca u kojima se čeka da vino dovoljno fermentira kako bi postiglo pravi okus.

Uz dopuštenje: Present communications (sve fotografije)

Facebook Like Button